Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ağustos '06

 
Kategori
İnternet
 

Nereden çıktı bu @ işareti?

Nereden çıktı bu @ işareti?
 

Her yerde onu görüyoruz. E-mail adresimizin tam ortasında, kartvizitlerimizde, gazetelerde ve TV’de. Bilinen kullanım ve anlamıyla bilgisayarınız ile modem ve telefon aracılığı ile gönderdiğiniz e-mail adreslerinde kullanılan bir kod.

Peki kökeni neresi? Nereden çıktı?

İsveçte “tarçınlı çörek”, “çorap”, “fil kulağı”, Fransa’da "arobas" (anlamı yok) yada "a roulé", Hollanda’da "maymun kuyruğu, Italya’da "salyangoz" ve Israil’de "shtrudel" diyorlar.

İngilizce’de kurumsal at (biz Türkiye’de ed diye okuyoruz) yada ad işareti deniyor. Uzun süre fiyat etiketlerinde kullanılan bir işaret. Örneğin "3 çorap @ 10 YTL."

@-işareti bilgisayar tarihinden çok daha eskiye dayanıyor. Latince ve Paleografi(eski yazıları inceleyen bilim dalı) profesörü olan Berthold Louis Ullman, "Ancient Writing and Its Influence" adlı kitabında @-işaretinin bir “bağ olduğunu ve iki harfi bağladığını söylemektedir. Latince’de "ad" edatı ona doğru, ‘ya doğru anlamında iki kelimeyi bağlamada kullanılıyordu.

@-bağı 6. ve 7. yy’a dayanıyor. Bu zamanda katipler uncial (http://en.wikipedia.org/wiki/Uncial) denen bir yazı tekniği kullanıyorlardı. Birçok kısaltma ve bağ gerek yazım kolaylığı sağlaması gerekse zaruriyetten yazıyı bitirmede belirteç olarak kullanılmaya çalışılmıştı.

Bu dönemlerde @-işareti özellikle sekretarya yazışmalarında ve ticari mektuplaşmalarda kullanılıyordu.

@-işareti bilgisayar dünyasına 1970’lerde işletim sistemi Tenex ile Internet’in ilk zamanlarında email ve programlamada kullanılarak girdi.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..