Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Nisan '08

 
Kategori
Kimya
 

Nereden çıktı bu polonyum?

Nereden çıktı bu polonyum?
 

Lise’de kimya dersi alanlar hiç unutmazlar meşhurr “Periyodik cetveli”. İşte bu cetvelin ev sahiplerinden biridir bu “Polonyum” elementi. İlk etapta ismi Polonyayı çağrıştırır da acaba Polonya’nın bir element ile ne alakası olabilir? Dahası blog yazarımız lakap olarak kendine niye bu ismi seçmiştir?

Baştan başlayalım. Polonyumu atom numarası 84, atom ağırlığı 210 olan radyoaktif bir elemettir. Hatta bulunan ilk radyoaktif elementtir. Marie ve Pierre Curie zor ve uzun araştırmalar sonucunda - bir sürü imkansızlığa rağmen - o zamana kadar bilinmeyen bir element buldukları sonucuna vardılar.

Bu çok önemli buluşlarını yaptıkları ortamı Marie “Özyaşamöyküsü notları” adlı eserinde şöyle anlatır;

“Barakanın içindeki eşyalar yalnızca eskimiş birkaç ahşap tezgah, iyi ısıtmayan bir döküm soba ve Pierre Curie’nin üzerinde yazı yazmayı çok sevdiği bir karatahtadan oluşuyordu.

Camdan yapılmış çatısı yağmurun içeri girmesini tam olarak engelleyemiyordu; yazın içerisi bunaltıcı derecede sıcak olurdu, kışın ise döküm soba yalnız kendi etrafını ısıtır, keskin soğuğu kıramazdı. Deneylerimiz için gerekli olan, kimyacıların kullandığı en basit malzemeleri bile edinmemiz söz konusu değildi.”

Bu elemente Marie’nin anayurdu olan Polonya’dan esinlenerek Polonyum adını verdiler ve Temmuz 1898’de polonyumu bulduklarını ilan ettiler. Aynı yıl Radyum adını verdikleri başka bir element daha buldular. Bu buluşları ve radyoaktivite konusundaki çalışmaları çiftin Nobel ödülünü kazanmalarını sağladı. Marie Curie’nin yaşaöyküsünü ve radyoaktivitenin keşfini merak edenlere Naomi Pasachoff’un Tübitak Popüler Bilim Kitapları serisinden çıkan sürükleyici kitabını tavsiye ederim.

Şimdi sen bunları bize anlattığına göre herhalde kimyagersin veya kimya mühendisisin diye düşünüyor olabilirsiniz. Ama maalesef değilim. Hem de lisede bu konuda bir ödülüm bile olmasına rağmen değilim. Ben de madem kimya mühendisi olamadım bari bu müthiş kadının buluşundan esinlenerek koyayım dedim. İşte hepsi bu...:)

 
Toplam blog
: 4
: 860
Kayıt tarihi
: 05.03.08
 
 

Gurbette bir Ankaralıyım... Edebiyat, sinema ve resime karşı meraklıyım ama zamansızlık yüzünden hiç..