Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '07

 
Kategori
Haber
 

Neredeydiniz (rötarlı demokratik eylemler)

Neredeydiniz  (rötarlı demokratik  eylemler)
 

Dün Ankara da yine bir hukuk içerikli protesto gösteri si vardı, hukuk için. Nedense rotarlı mitingler yapılıyor ama maksadı oyunda görsünler mi! acaba! Yıl boyunca değişik demokratik tepkiler değişik konularda meydanlarda yansıdı. Dikkatimi çeken bu son gösteri tehirli geldi gibi.

Yasa onaylanıp yürürlüğe girmiş protesto ve demokratik tepki organizasyonları daha sonra meydanlara iniyor. Mesleksel kaygıların ayrıntısı genel olarak daha çok o branşta çalışanların daha çok bilgi ve ilgi alanı içinde ancak Hukuka yansıması elbette ki toplumun tümünü kapsar.

O halde amaç hakikaten yanlışı önlemekse zamanlama doğru seçilmelidir. Ama temelden karşı olmayıp sadece tepki göstermekse demokratik eylemlerin ağırlığı hafifletilmemelidir. Dünkü Tandoğan mitingi hangi anlamda yorumlanmalı? Oysa toplum psikolojisi düzenleme ve organizasyonu öz irdeleme zamanlaması vs. tahlillerine tabi tutmadan genel hoşnutsuzluk psikolojisi düşüncesi içinde destek vermektedir. Bu arada yasal ilgili meslek kuruluşları da görev ifa etmiş oluyor gibi geliyor.

Bu demokratik gösteri de “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün gece yarısı imzaladığı Hakimler ve Savcılar Kanunu, Ankara Tandoğan Meydanı'nı dolduran binlerce avukat ve yargı mensubu tarafından protesto edildi. Çok sayıda sivil toplum örgütünün de destek verdiği miting, seçim öncesindeki Cumhuriyet mitingleri havasında geçti.”

“Bağımsız Yargı Mitingi"ne gelenlerin çoğu Türk bayrağı taşırken, "Atam izindeyiz" yazılı dövizler, sık, sık çalınan 10. Yıl Marşı ve laiklik lehine sloganlar nedeniyle miting, seçim öncesi düzenlenen cumhuriyet mitinglerini anımsattı. Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süheyl Batum, yeni yasayla hakimlerin tamamen siyasilerden oluşan bir kurul tarafından seçilmesinin yolunun açıldığını” belirttiği konuşmasında süreç ve yönteme değinmiş ama genel görünüm slogan mitingi havasından kurtulmamıştır.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok ise temel hukuka aykırı gelişmeleri irdelemek yerine siyasi atmosfer içinde konuşma yapmıştır. Toplumun diğer yargısını oluşturan manevi ianaçlarını çağrıştıran “Egemenlik kayıtsız şartsız Allah’ındır” eleştiri cümleleri ile konusu dışında toplumu kucaklamayan söylemler peşine takılmıştır.

Önce her aydın da “Cumhuriyet” inancı varsa bu inanç, bu cumhurun seçme hakkını kullanması ile kaimdir. Demokrasinin de alt yapısında toplumun seçme ve seçilme hakkı vardır. Toplumun seçme hakkını hafifseyerek veya görmezden gelip ve bu toplumun manevi değerlerine ters düşerek demokratik ve hukuksal kazanımlar ve yapılaşmaları temin etmek rasyonalist ve realist değildir. Toplumun inanç dünyasını bırakıp fiilen ne yapılıyorsa onun yanlışlarını toplum önüne indirin ki genel kamuoyu da size kulak versin.

Özok konuşmasına devamla “Hukuk devletinde yargıçlar ve mahkemeler başbakanların yardımcısı olmazlar. Cumhurbaşkanı, AKP'nin rozetini takarak görevini yapmaktadır." Sessiz çoğunluğun artık tepki göstermesi gerektiğini kaydeden Özok "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'na, anayasa hukukçusu olan YÖK Başkanı'na sen işine bak diyeceksin. Anayasa, Süheyl Batum'un, Erdoğan Teziç'in işidir, tüccarın ve imamın işi değildir" dedi”. Bu konuşmanın protesto konusu düzenlemeye ne kadar engel olur bilemiyorum. Belki genel siyaset olarak bu iddialar doğru olabilir ancak gündemde ki ve organizasyon konusuna ve bu protestoyu desteklemeye gelenlerin siyasi gücüne ne katabilir.

Daha ayağı yere basan, demokratik ve hukuki eylemler organizesi olması herkesin kazanımı olacaktır.


nariçi 10.12.2007

Haber:milliyet.com (Aydın Hasan-Ank.)





 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..