Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Eylül '17

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Nerelisiniz? ‘Manavız’ Şu Bildiğimiz Manavlardan mı?

Nerelisiniz? ‘Manavız’ Şu Bildiğimiz Manavlardan mı?
 

Nerelisiniz? ‘Manavız’ Şu bildiğimiz Manav’lardan mı?


 

‘Anne tarafından mensubu olduğum, Sakarya’da bol miktarda bulunan yerli halk. Yalnız, Sakarya’da bir soydan ya da kültürel topluluktan ziyade sadece yerli anlamında kullanılır. Yani bir manava "manav ne demek?" diye sorsanız "buranın yerlisi" diyebilir ancak. Muhacir, Abaza, Çerkez, Gürcü ve Lazlara karşı övünç kaynağı olarak görülür.’(1)

 

Türk kültüründe tanışma önemlidir. İlk kez gördüğümüz insana ‘nerelisin’ deriz hemen. Akabinde ‘içinden mi?’ gibi birbirini takip eden soru sorma merak kültürümüz söz konusudur. Bazı tanışmalarda ‘Manavım ben’ denilir. Bizde ‘hımmm!’ deriz ama tam anlayamayız aslında Manavız kelimesinin anlamını.  

Manav Türkleri; Anadolu`ya ilk yerleşen Türklere verilen addır. Anadolu`ya göç ederek gelen Türkler`den bazıları yerleşik hayata geçerek tarım faaliyetlerinde bulunmaya başlamışlardır. “Batı Anadolu`ya dışarıdan gelen (göçmen/muhacir) ve göçebelikten yerleşmiş (Yörük) nüfus dışında eskiden yerleşmiş köylere / köylülere verilen ad veya “Yerli Halk”, “Yerleşik Türk / Türkmen Topluluğu” ya da “Yerli olan, muhacir olmayan” ve yahut “hareketli nüfusa karşın yerini değiştirmeyen, devamlı olarak orada oturan “Türkçe dışında dil bilmeyen” topluluk üyeleri olarak tanımlanmaktadır. (2)

Kendilerini Manav olarak ifade eden Türkler ağırlıklı olarak Batı Anadolu'da ve Marmara bölgesinde yaşamaktadır.(3)

Türkler; Manav, Yörük, Avşar, Türkmen, kara keçeli vb. isimlerle anılıyor ve ortak bir lisanı konuşuyor (anadil olarak) .bu bakımdan ırk, olarak bu Türk dediğimiz grup, Kürt, Zaza, Çerkez, Arap, Arnavut, Boşnak, Ermeni, Rum, Gürcü, Laz gibi Anadolu da yaşayan diğer halklardan ayrılık ve farklılık gösteriyor.(4)

Dinimizde ırk ve millet üstünlüğü yoktur. ‘Manav’ tabiri de gereksiz bir anlamlandırmadır. Bu tip icatlara, oyunlara gelmemek gerektir. Bu tip tabirlerden sonra sonra uyduruk insanlar etnik gruplar çıkarma gayretine giriyor ve çalışmalar yürütüyorlardır. Netice de; Allah (cc) Katında Üstünlük Takva İledir. 

 


             Kaynak

(1)  https://eksisozluk.com/manav-turkleri--2265397

(2)  https://www.turkcebilgi.com/manavlar

(3)  Manavlar - Manav Türkleri https://www.msxlabs.org/forum/turk-ve-islam-dunyasi/98684-manavlar-manav-turkleri.html#ixzz4sJa3gSUP

(4)  https://www.antoloji.com/nedir/manav/

 

 
Toplam blog
: 358
: 662
Kayıt tarihi
: 22.12.12
 
 

4 Aralık 1982'de Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde doğdu.Tavşanlı Fevzi paşa ilköğretim okulu,İmam h..