Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '12

 
Kategori
Güncel
 

Neşet Ertaş

Neşet Ertaş
 

Kızılcahamam.bel.tr den alınmıştır.


Neşet Ertaş  hayatını kaybetti yazıyordu ekranın köşesinde. Ünlü  sanatçı  İzmir'de  tedavi gördüğü hastanede  hayatını kaybetti. Sazın sözün üstadı, bozkırın tezenesi  GÖNÜL YORULMUYOR AMA GÖVDE YORULUYOR (2011 yılında Televizyonda) Dinlenmek istiyorum  dediği televizyon programından bir süre sonra Kartal HASAN ALİ YÜCEL KÜLTÜR MERKEZİNDE  izleme şansı bulduğum Ustayı kaybettik.

Çektiği acılar, zulümler  karşısında kimseye kızamıyorum.  Gönlü  olana kızılabilir  gönül  taşımayana ne diyeyim ben diyerek kırgınlığını belirtmişti. Konuşmasında...

Almanya'da sünnet düğünlerinden kazandığı ile karnını doyurabildi yıllarca. Erken yaşta bağlama çalmaya başladı. Zorlu bir kış yaşadığı köyünde parmakları dondu ve çok sevdiği bağlamasını çalamaz hale geldi. 28 yaşında donmuş ve  yamulmuş parmaklarıyla bağlama çalamıyor tedavi olacak paryı da bulamıyordu. Hiç bir yetkili tedavisine destek olmadı. Gidip Almanya'da tedavi oldu ve devam edebildi tezenesini konuşturmaya. Hayatı boyunca maddi sıkıntılarla boğuşmak zorunda kaldı. Kendi yaşamı ve eserlerini toplu olarak gelecek nesillere aktarmasının gerekliliğini biliyordu ancak şartları vardı.

 Kendi  yazım, çalıp söyleme tekniğini aynı şekilde  yansıtması  şartıyla izin verdi. Erol Parlak'da  şartlarını kabul ederek yazdı. Sözleri canlandırmak için bekliyor sözler, havayı bulabilirse can bulur ve sizler dinleyebilirsiniz ancak diyordu. Nefise Karatay'a, bitirirken röportajını neyim varsa sizindir bundan sonra diyordu.
NEŞET ERTAŞ KİMDİR?
Bağlama ve türkü deyince akla ilk gelen isimlerden Neşet Ertaş, 1938'de Kırşehir'de doğdu.
Çocukluğu Kırtıllar köyünde geçen Ertaş, müzikle babası saz ustası Muharrem Ertaş sayesinde ilkokul yıllarında tanıştı.
Önce keman, ardından bağlama çalmayı öğrendi. Babasıyla birlikte yörenin düğünlerinde saz çalıp türkü söylemeye başladı.
Profesyonel müzik hayatına 1950'li yılların sonunda İstanbul'a gidişiyle başladı.
İlk plağı "Neden Garip Ötersin Bülbül"ü işte bu yıllarda kaydetti. Çok sevilen plağın ardından yenileri geldi, konserler başladı.
Halk ozanı bir süre sonra yeniden İç Anadolu'ya döndü ve Ankara'ya yerleşti.
23 YIL SONRA TÜRKİYE'YE DÖNDÜ
Sağlık sorunları nedeniyle kardeşinin yanına, Almanya'ya giden Ertaş'ın 23 yıllık vatan hasreti de başlamış oldu.
2000 yılında İstanbul'da verdiği konserle yeniden ülkesinde sahneye döndü.
Gurbet yıllarında kendisine Erdoğan Atakar tarafından takılan "Bozkırın Tezenesi" lakabı halk ozanıyla adeta bütünleşti.
Süleyman Demirel zamanında kendisine sunulan 'devlet sanatçılığı' unvanını; "Halkın sanatçısı olarak kalmak, benim için en büyük mutluluk" diyerek geri çevirdi.
UNESCO tarafından "yaşayan insan hazinesi" kabul edilen Ertaş, İTÜ Devlet Konservatuarı tarafından fahri doktora ödülüne layık görüldü.
ALBÜMLERİ
1988 – Gönül Ne Gezersin Seyran Yerinde
1988 – Kendim Ettim Kendim Buldum
1988 – Kibar Kız
1989 – Hapishanelere Güneş Doğmuyor
1989 – Sazlı Sözlü Oyun Havaları
1990 – Gel Gayri Gel
1992 – Türküler Yolcu
1992 – Gitme Leylam
1993 – Kova Kova İndirdiler Yazıya
1995 – Seçmeler 2
1995 – Seçmeler 3
1995 – Seher Vakti
1995 – Altın Ezgiler 3
1996 - Polis Lojmanları
1997 – Benim Yurdum
1998 – Gönül Yarası
1999 – Zülüf Dökülmüş Yüze
1999 – Gönül Dağı
1999 – Muhur Gözlüm
1999 – Zahidem
1999 - Neredesin Sen
1999 - Gönül Dağı

Değerli sanatçı  Neşet Ertaş'a Allah'tan rahmet başta ailesi  olmak üzere sevenlerine başsağlığı diliyorum. Saygılarımla

 
Toplam blog
: 209
: 350
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Kurşun kalemden gelen ağaç kokusunun kağıtla buluşma büyüsüyle yoluna devam eden, Lise mezunu, ha..