Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Fütürist Ufuk Tarhan M-GEN.biz

http://blog.milliyet.com.tr/futurist

30 Ağustos '09

 
Kategori
Futurizm
 

Nesil farkını yönetemeyen, ilişkileri de yönetemiyor!

Nesil farkını yönetemeyen, ilişkileri de yönetemiyor!
 

Yeni çağın önemli derdi; Nesil Farkları


Yeni çağın önemli derdi;

Nesil Farkları

İnsan kaynakları şirketlerinin, head unter’ların yetkinlik listelerinin başında yakın zamana kadar, multi-cultural/çok kültürlü liderlik becerisi vardı.

Şimdilerde; multi-generation/çoklu nesil var.

Ülke, toplum bağımsız olarak, insanlık, nesiller arası farkı, tarihinde hiç olmadığı kadar kuvvetli hissediyor.

İş yerlerinde, ailelerde ve sosyal yaşamda ilişkiler, iletişim hiç bu kadar parazitli olmamıştı!

Herkes birbirinden yakınıyor; beni anlamıyor ya da o anlamaz! diye.

Çoğu işletme, aslında nesiller arası uyuşmazlıktan kaynaklanan sorunları süreçlerde, başka alanlarda sanıyor ve vakit, kaynak kaybediyor…

İşte size nesiller;

1946-1964 - Baby Boomer Kuşağı (BB): En yaşlısı 62, en genci 44 yaş civarında. . İkinci Dünya savaşından sonra doğan 1 milyar bebeğe ''Baby Boomers'' deniyor. Bu bebekler büyüdükçe, onların ihtiyaçlarına göre çeşitli sektörlerde her on yılda bir müthiş büyümeler oldu.

60'lı yıllar; fast food, 70'li yıllar; bebekler evlenme çağına geldiği için gayrimenkul, 80'li yıllar; elektronik ev aletleri, mikrodalga gibi küçük ev aletleri, 90'lı yıllar; internet ve cep telefonu yılları oldu. 2000 sonrası bebeklerin artık paraları var ve yaşlanmak istemediklerinden ''iyi hissetmek, iyi görünmek'' için wellness sektörünü patlattılar. Gazlı radyo, kurmalı gramofon, gazlı buzdolabının olduğu ortama doğdular. Sadakat duyguları yüksekti, kanaatkarlardı, tek bir yerde uzun süre çalıştılar, teknoloji kimine yakın kimine uzak oldu, çok benimsemediler. Toplumsal olaylara tepki gösterdiler, idealist ve otoriteye saygılıydılar. İstediklerini elde ettiklerinde mutlu ve tatmin oldular.

1965–1979 - X Kuşağı: En yaşlısı 43, en genci 29 yaşında. Merdaneli çamaşır makinesi, transistorlu radyo, bantlı teyp, pikapla anıştılar, kullandılar. Sadakat duyguları duruma göre değişir, daha iyi kariyer imkanları ararlar, çoğu teknolojiyi kerhen, zorunluluktan kullanmaya başladı. Toplumsal olaylara duyarlılar, iş motivasyonları var, otoriteye saygılı ve kanaatkarlar.

1980-1999 - Y Kuşağı: En yaşlısı 29, en genci 10 yaşında. Televizyon, müzik seti, video, kamera, çamaşır, bulaşık makinesi ile tanıştılar. Sadakat duyguları az. Yaşamak için çalışmak istiyorlar. Teknoloji hayatlarında pek çok şeyin simgesi. Narsist, bireyci ve girişimciler. Çalışmayı sevmiyor, eğlenceyi, kazanmayı çok seviyorlar. Otoriteye saldırgan davranıyorlar, tatminsizler, istekleri çok. Hızlı tüketiyorlar.

 
Toplam blog
: 47
: 3437
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

Türkiye'nin ilk Fütürist şirketi M-GEN Gelecek Planlama Merkezi'nin kurucusuyum. Kurumsal, kişisel g..