Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mart '14

 
Kategori
Hayvanlar Alemi
 

Nesli tükenen hayvanları yeniden yaratmak mümkün mü?

Nesli tükenen hayvanları yeniden yaratmak mümkün mü?
 

Değil tabi ama keşke olsaydı... Yani bir hayvanın nesli nasıl tükenir, neden buna izin verilmiş merak ediyorum doğrusu. Ayrıca bazılarının nesli tükeniyor, diğerleri yüzyıllardır yaşamaya devam ediyor. Bu da üzerinde durulması gereken bir konu. Hani bunların niye nesli tükenmiyor.

Nedenini biliyoruz malum çevre şartları, yaşam alanlarını kaybetme vs. İyi de bunlar diğer hayvanlar için geçerli değil mi?

Nesli tükenen hayvanlar ölüyor, öldürülüyor ama insanlar tarafından tekrar yetiştirilmiyor. Zaten hiçbiri evcil değil. Evcil hayvanlardan nesli tükenen hatırlamıyorum.

Neslin tükenmesi birkaçının ölmesinden/öldürülmesinden çok farklı. Yani o örnek yok oluyor. Bir hayvanın ölmesi ile bir neslin tükenmesi kıyaslanır mı? Hayvan ölürse yenisi yetişir. Ama nesil yok olursa...

Neslin tükenmesinin bildiğimizin dışında başka nedenleri de olmalı. Sadece o hayvanlara özgü çevre, doğa ve anatomi şartları olabilir ve bu koşullar sağlanamadığı için nesil tükenmiş olabilir. Değilse tavuk bile benim bildiğim (önceleri evcil olmayan şekilde olsa da)çağlardır var.

Aslında hayvan popülâsyonu neslin tükenmesine karşı dirençli. Hani teknoloji nesil tükenmesini hızlandırmalıydı. Eski zamanlardan farklı değil. Elbette bilinçlenen insanoğlunun koruma formasyonları bunda etkili.

Ben bundan önce nesli tükenmiş hayvanlarla ilgili bir şeyler yapılıp yapılamayacağını merak ediyorum. Kemiklerini/fosillerini müzede sergilemek beni kesmiyor. Hani biz kuzudan kuzu kopyalıyoruz. Dinozor nesli yeniden canlandırılamaz mı mesela? Mesele neye yarayacak meselesi değil. Eğer olabilirliği varsa böyle bir proje sahibini ihya eder. Yani bu konuda bilimsel anlamda bir başarı ihtimali varsa bence çalışılmalı. Tabi diğer nesli tükenen hayvanlar için de.

Bu arada insanların neden nesli tükenmiyor diye sorulabilir. Uyanık insanoğlu kendi kendini yok eder mi? Yazık hayvanlara ya! Hani ölene acıyoruz da tümüyle dünyadan yok olmak başka bir şey.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..