Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '10

 
Kategori
Danışmanlık
 

Net itibarı (Reputation)

Net itibarı (Reputation)
 

Web cambazlığı zor zanaat ...


Hem kişisel hem de kurumsal olarak itibarınızın ne kadar olduğunu biliyor musunuz? Ya da böyle bir kavramdan haberdar mısınız? Türkiye’de yaşayanlar bu kavram ile ilgili çok da bilgi sahibi değiller henüz. Peki dünyada durum nedir derseniz ? Bu konuda şirketler açılmaya başladı bile.

Adınızı veya firmanızın adını Google ‘a yazıyorsunuz ve sizin itibarınız belirleniveriyor. Adınız bundan 5 yıl önce bir trafik kazasında geçiyor ve yerel bir gazete sitesi bunu internet sitesine koyuvermiş. Adınızı Google da arayanlar ilk önce bu haber ile karşılaşıyorlar. İş görüşmesine gittiğinizde nihai karar alınırken patronlar veya insan kaynakları müdürleri nereye başvuruyorlar sanıyorsunuz? Şirketinizin adını aratıyorsunuz, ne idüğü belli olmayan bir forumda adressiz bir kullanıcı sizin hakkınızda yalan yanlış bin türlü cümleler kurmuş. Ama bu sonuç aramada birinci sırada çıkıyor. Belki bu konu gerçekten var ve siz müşterinizin sorununu çözmüşsünüz ama bu forumda yayınlanmıyor. Bir tür bilişim suçu değil midir bu? Banka hesabınıza girerek hesabınızdan para çalınması bilişim suçu da, firma itibarınıza vurulan bu leke bir bilişim suçu değil mi? Artık dünyada bunlar tartışılmaya başlandı işte. İtibar temizleyici şirketler kuruluyor. Peki bu itibar temizleyici şirketler kimlerden oluşuyor? Bilişim konusunda uzman mühendisler, yazılımcılar, avukatlar ve operatörler. Neler yapıyorlar? Haber asılsız ise, haberin yayınlandığı site ile irtibat kuruyorlar, haberin kaldırılması için gereken girişimlerde bulunuyorlar. Haber doğru ve unutturmak istediğiniz bir haber ise arama motorları düzenlemesi daha iyi bir site yapılarak ve/veya diğer sitelerde farklı haberler yayınlatarak bu sonucun arama motorlarında daha arka sıralara atılmasını sağlıyorlar (Web Mühendisliği) . Haber doğru ve müşteriniz hak etmediği bir şekilde mağdur olduysa müşteri ile temas kurularak mağduriyeti giderilmeye çalışılıyor. Hatırlayınız bir hazır süt ürünleri firması hakkında bir profesörün yazdığı iddia edilen genetiğimizle oynanıyor iddialı maili. Profesör ün haberi bile yok böyle bir mailden ama mailin altında açık seçik tüm iletişim bilgileri veriliyor. Hem profesör hem de firma çok ciddi etkilendi bu mailden. Firma bu mailde yazılanları temizleyebilmek için çok büyük bütçeler ile televizyon reklamları vermek durumunda kaldı. Güzel Türkçemizde bir söz vardır; “Çamur at izi kalsın.” Hayatta her zaman geçerli olmayabiliyor bu söz ama maalesef arama motorlarında izi kalıyor ve itibar zedeleyebiliyor. İtibarı yüksek bir yıl dileriz …

Bu yazı Spektra Bilişim minibloğunda da yayınlanmıştır. (http://www.spektrabilisim.com.tr/miniblog/net-itibari-reputation)

 
Toplam blog
: 6
: 13554
Kayıt tarihi
: 08.07.09
 
 

Erciyes Üniversitesi Elektronik Mühendisliği mezunu. Bir süre piyasada çalıştıktan sonra kendi şirke..