Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '16

 
Kategori
Dünya
 

Netenyahu'nun özrü ile İsrail, Erdoğan'ın özrü ile Rusya ilişkilerinde değişim analizi

Netenyahu'nun özrü ile İsrail, Erdoğan'ın özrü ile Rusya ilişkilerinde değişim analizi
 

Durup dururken Erdoğan neden bu mektubu yolladı? Erdoğan'ın amacı nedir?

İsrail'in Mavi Marmara katliamından sonra İsrail kanadından gelen özür ve tazminat konusu ayrıca Gazzedeki ablukanın kırılmasına yönelik anlaşma imzalandı. Bu İsrail Türkiye ilişkilerini kesinlikle geliştirecek ve bölge barışına ve ekonomisine katkı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra Rusya Devletbaşkanı Putin'e Erdoğan'ın yolladığı özür niteliğindeki mektupta Rusya Türkiye ilişkilerini canlandıracak. 

İsrail yeni gaz yataklarından çıkacak gazı satamıyor, geçiş yolu bulamıyor. Bu gazı AB'ye yollaması gerek ama bu Türkiye olmadan çok zor. AB, gazda Rusya'ya bağımlı olmak istemiyor ama alternatiflerde küçük gördüğü Türkiye üzerinden geçmekte. Rusya uçak krizinden sonra inanılmaz ekonomik sarsıntılar yaşadı. Erdoğan'ın özrü Rubleyi Dolar karşısında değer kazandırdı. 

Peki neden önemliydi bu özürler.

İsrail Türkiye açısından;

1-Bu Netenyahunun özrü İsrail Türkiye arasında Kıbrıs üzerinden Gaz geçişini yapacak. Bu sadece İsrail değil Mısır ve Kıbrıs Rum gazının da Türkiye'ye satışı ve oradan da Avrupa'ya satışı demek. Mısır Kıbrıs Rum Devleti ve İsrail üçgenini de ilgilendiren bir anlaşma ve AB'ye ucuz gaz girişi demek ve bu AB'nin İngiliz referandumu sonrasında enerji nefesi alması demek.

2-İsrail'den Türkiye'ye gelen turist sayısında artış yeniden olacak.

3-İsrail'in İslam ülkeleriyle olan çok kötü ilişkilerini İran hariç düzeltecek ve ticaretine katkı sağlayacak.

4-İsrail Türkiye'yle işbirliğinden başka çare olmadığını ve Erdoğanın görünür tarihte gitmeyeceğini gördü ve hiç değilse iş birliğimiz artsın dedi.

5-Elçiler yeniden atanacak. Dünyada en güçlü sermayeye sahip İsrail Yahudi lobisi tekrar Türkiyeye para ve yatırım akışı sağlayacak. 

İsraili yöneten Aşkenazi Yahudileri Hazara Türkü kökenlileridir ve bu grup İsrail'i birinci vatan olarak görsede Türklere de Irksal olarak bağlı olduklarını bilmekteler. Üstelik dünyada onlara katliam yapılsa Türklerin yardım edeceğini biliyorlar çünkü Türkiye kendisine sığınana asla hayır demedi. İspanya ve Almanya da yaşanan acı tecrübeler İsraillilere Türkiyeye güvenmeleri gerektiğini öğretti.

Rusya Uçak Krizin'de Kimin Parmağı Var? Bir Fikir Fırtınası yapalım mı?

Şimdi ellerinizi kafanızın arkasında birleştirin ve şöyle düşünün, Rusya'da bir çok mafya ve çete var. Bu mafya ve çetelerin Askeri ve Emniyet güçlerinde para yiyen adamları var ve Britanya MI6 ajanları Rusya'da üst düzey generallerden birine bu mafya ile irtibata geçmiş olsun diyelim. Mafyaya 100 milyon dolar generalede 120 milyon sterlin verme sözünde olsun diyelim. Yapılması istenen şu olsun "Türkler üzerinde Rus hava kuvvetlerinin kırmızı yıldızı olan bir uçağı vurmadığını biliyorlar ve sınır ihlali yapan uçağın sembolleri silinmiş olsun amaç uçağu düşürtüp Rus Türk ilişkilerinin zedelenmesi sağlanmak olsun. General bu fikri ekibine şu şekilde kabul ettirmiş olsun 'Türkler Suriyede etkin ve Muhaliflere destek vermekte bir uçağı feda ederek hem Kırımda yapılan oldu bittilere sessiz kalacaklar hem Suriyeye müdehaleleri minimum seviyede kalacak biz de yardım konvoylarını vurabileceğiz, Suriye PKK'sıyla Türkleri sıkıştırabiliriz de, bir uçağa karşılık dört beş avcı unsur vurulmuş olacak' dese bunu kabul ettirse bundan Putin'in haberi olmamış gibi davranılsa ( Uçak ihlallerinden daha önce haberi olmadığını söyleyen Putin Erdoğandan özür dilemiştir) plan yürürlüğe girdikten sonra zayıflayan Esed güçleri de Rus takviyesini sonuna kadar almış olsa ve Türkiyenin bu konudaki eleştirileri de azaltışmış olsa ve sonunda ekonomik baskılar ve AB de yalnızşlaşmış RTE'den alınan özürle Rusya yeniden prestij kazansa nasıl olur?

Bu anlattıklarım ihtimal dışı değildir. Türkiye'de de mafya ve çete var. Fetö çetesinin en güçlü olduğu yer Emniyet değildir. En başından beri yaptığım uyarı onların en güçlü olduğu yerin TSK olduğudur. Robowki olayı kesinlikle bunun bir yansımasıdır. Fetöcü Emniyetin sınırdaki kasıtlı yanlış istihbaratı sonucu masum sivillerin katledilmesinde onların parmağı nasıl varsa Düşürülen uçaktada ve Rusya tarafında da bunun karşılığı yani Britanya güdümlü çetelerin işin içinde olması gayet tabidir.

Gelelim Rusya'ya Erdoğan Özrünün Sonuç Analizine

1-Rusya zaten AB nin yaptırımlarıyla darbe almıştı. Üstüne uçak kriziyle kendi yaptığı yaptrımlardan zarar gördü. İnşaat sebze meyve, beyaz et, tekstil konularında Türkiyeden aldığı ucuz kaliteli mallar yerine çinin ucuz ve kalitesiz malları piyasayı bozdu dağıttı.

2-Türkiye ile yaşanan Britanyanın ve Davutoğlu'nun çok önceden derin stratejisinin ürünü Suriye krizi eninde sonunda Rus Türk ilişkilerini vurdu.

3-Yeni gaz anlaşmaları askıya alındı. Bu ciddi bir darbe demekti. Türk Akımı yeniden hayata geçebilir.

4-Türkiyenin İsrail ile yapacağı gaz anlaşmaları Erdoğan'ın yarım ağızla yaptığı özrü büyük bir hüsnü kabulle görme imkanı sağladı.

5-Rus Turizmi yeniden umutlandı ve sevinçle olayı karşıladılar. Marmaris gibi Türk tatil yöreleri yeniden doluluk yakalayacak.

6-Suriye ile barış sağlanır sorun çözülürse İsrail gazı Suriye üzerinden de Türkiye ve AB'ye taşınabilir. 

7-KEİ zayıflayan AB'ye karşı yeni bir umut olabilir.

8-Ortak KEİ parabirimi veya AVrasya Birliği Para birimi oluşmasına Türkiyenin üyeliği katkı sağlar.

9-Uçak krizi sonrası az da olsa gerileyen Osta Asya ile ilişkiler güçlenecektir. 

10-En önemlisi Britanya merkezli Şeytan İllüminatisine karşı yeniden blok oluşturulabilir.

11-Britanyanın Suudi Araplara fazla petrol ürettirerek Petrol fiyatlarını Rus Venezuella ve İran ekonomisini batırma planı bu özürle yeniden başarısız olacaktır.

Sonuç ne olursa olsun Türkiye İsrail ve Türkiye Rusya ilişkilerinin normalleşmesi bölge barışı ve ekonomisi için son derece gerekli bir çıkıştır. Bu yayılmacı Şii faşizmine de dur demek için İran'ın seve seve düştüğü tuzağa cevaptır. Türkiye kuralların tamamını koyacak strateji ve güce henüz ulaşmadı. Bunu yapabilmesi için Düşünsel Tavaf yapan İslami bakış açısına ihtiyacı var, trene bakan İslam anlayışına değil.

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..