Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Temmuz '17

 
Kategori
TV Programları
 

Netflix'in Yeni Dizisi: GLOW

Netflix'in Yeni Dizisi: GLOW
 

 Bileğimde zorlamaya bağlı ganglion adlı insanı çileden çıkaran kist oluştuğundan beri tüm hareket kabiliyetinin bileğe bağlı olduğunu acı bir şekilde öğrenmiş oldum. Bir de sağ bilek olunca daha bir çile haline geldi. Artık spor yapmaktan geçtim, tek yaşantım yemek yiyip dizi izlemek oldu. Tam da bu sırada izlemeyi yarım bıraktığım çoğu diziyi tamamladım, artık izleyecek dizi bulamadım. İşte böyle kara kara ne izlesem diye düşünürken GLOW dizisini buldum, tüm bölümlerini izledim ve müthiş bir diziydi. Bitirmeden hakkında yazmak istemediğim için diziyi şimdi anlatıyorum. Bu dizi yeni olduğu için henüz daha popüler olmadı, kıyıda köşede kalmış harika bir dizi. Fakat eminim ileriki zamanlarda bu dizi de hak ettiği değeri bulacak. Dizinin tüm bölümleri 23 Haziran'da yayınlandı, bu yüzden herkesin bilmesini beklemiyorum. Bence dizinin posteri bile ne kadar güzel bir dizi olduğunu gösteriyor yani insanda merak duygusu uyandırıyor. Dizileri hemen tüketmek gibi bir durumum olduğundan 13 Reasons Why ve Big Little Lies'dan sonra izleyecek dizi arıyordum, dizi hakkında bir yazı gördüm ve okumaya karar verdim. Sonra 1 bölüm izleyince devamını da merak ettim ve daha 1 hafta geçmeden diziyi bitirdim. Açık konuşmak gerekirse dizinin ilk bölümü biraz sıkıcı gibiydi ama ilerledikçe güzelleşti ve sezon finali resmen dizinin 2.sezonun daha eğlenceli olacağının kanıtıydı.Çok detaya gitmeden önce diziyi biraz inceleyelim.

Dizinin Fragmanı:

https://www.youtube.com/watch?v=AZqDO6cTYVY

Konusu:

 GLOW Liz Flahive ve Carly Mensch tarafından yapılmış bir Amerikan komedi dram dizisi. Dizi karakterlerin kurgusallaştırılması ve orjinali David McLane tarafından yaratılış 1980'lerin kartelleştirilmiş kadınların profesyonel güreş ekibi, Güreşin Muhteşem Kadınları - Gorgeous Ladies of Wrestling (GLOW) etrafında dönüyor. İlk sezon 10 bölümden oluşuyor ve Netflix tarafından 23 Haziran 2017'de yayınlandı.

 1985 yılında Los Angles'ta, Ruth Wilder, mücadele eden bir aktris, diğer yüzlerce kadın ile birlikte GLOW olarak anılan henüz gelişmemiş profesyonel kadın güreşi tanıtımı seçmelerine çağrılır. Ring'de aşırı abartılı hareketlerinden dolayı GLOW'un yönetmeni Sam Sylvia ile anlaşamaz. Meseleler daha da karışır ve eski bir dizi oyuncusu olan en yakın arkadaşı Debbie Eagen, Ruth ile kocasının arasındaki gizli ilişkiyi anlayınca kavga ederler. Bu kavga onları show'un en iyi yıldızları yapar.

 Daha detaylıca anlatmak gerekirse 80'lerde henüz daha kadınların dizi dünyasında başrol olamadığı, metalaştırıldığı, alabildiği tek rol sekreter rolü olduğu bir dönemde kadınların dizi dünyasında rol alabilme mücadelesini görüyoruz. Dizi daha çok Ruth Wilder üzerinden gidiyor yani odak noktası o. Zorlayıcı bir karakteri var, yaptığı işin en iyisi olmak istiyor. Oyuncu olabilmek için çok mücadele veriyor, parasızlıktan part time olarak garsonluk yaparak bir yandan da dizilerde rol almaya çalışıyor. Bir gün bu sefer başrolün kadın olabileceği bir seçmelere gönderiliyor, bu Ruth'un son şansıdır. İçeriğinin ne olduğunu bilmeden kendini bir depoda önünde ring ve bir sürü kadının olduğu bir ortamda bulur. Kimse ne için seçmelere geldiğini bilmeden orada bulunuyor. Yönetmen Sam gelir ve içeriğin kadın güreşi olduğunu söyler. Böylece seçmeler başlar, önce bu programda yer almak istemeyenler gönüllü olarak gider. Aslında seçmeleri ring'de güreşmek yerine talimatlara uymayarak fazla drama yaptığı içi elenir fakat Ruth zorlayıcı ve hırslı karakteri ile ertesi gün tekrar gider. Bu sırada Debbie kocasının en yakın arkadaşı Ruth ile iki kere birlikte olduğunu öğrenir ve ring'e gelerek Ruth ile kavga eder. Yönetmen ikisinin kavgasından etkilenerek kafasında programın nasıl olabileceğini canlandırır ve Ruth ile Debbie'yi şovun bir parçası yapmaya karar verir. Biraz spoiler vermiş oldum ve biraz da ilk bölümü Ruth ile Debbie üzerinden özetlemiş oldum.

 Dizide her karakter kendine has bir tip, birisi Hint birisi İngiliz. Dizide en ilginç tip Sheile the She-wolf. Tam bir kurt kadın gibi giyiniyor, sanki ormanda yaşıyormuş gibi kıyafetleri, aşırı koyu taşmış siyah göz boyası ve fazla konuşmuyor. Ben çoğu karakteri sevdim ama sevmediğim Debbie oldu. Aslında sevmediğim değil de yani daha önce sırf çok bilinen bir dizide yer aldığı için şovun baş yıldızı yapılıp her türlü kaprisinin çekilmesinden dolayı sevmedim. Bir diğer sevmediğim karakter Melanie Rosen oldu. Daha ilk bölümde limuzini ile gelip, spor ayakkabılarını unutup Ruth'un ona yedek olarak vereceği garsonluk yaptığı zamandan kalma eski ayakkabıları almak yerine Ruth'un ayağındaki ayakkabıları aldığında sinir oldum. Bir de ben çok zenginim, duyduğu her şeyi diğerlerine anlatıp dedikodu yapmasında sinir oldum. Fakat ilerleyen bölümlerde ağzının payını alınca daha az göze batar oldu. Başka sevdiğim karakter Justine Biagi oldu, böyle sessiz ve ergenlik bunalımındaymış gibi takılıp durdu tüm sezon boyunca ama tam sezon finalinde bomba patlattı.

Karakterlere bir göz atalım:

Ruth Wilder (Alison Brie)

Ruth Wilder televizyon ve filmlerde rol almada zorluk çeken bir aktris. August Strindberg'in eserlerini inceledikten sonra oyunculuk usulüne oldukça inanır. Bir gün GLOW olduğu ortaya çıkan bir rol için seçmelere davet edilir. Ruth'un başlangıçta Sam ile çatışan bir karakteri vardır, ringe abartmaya eğilimi olduğu için.Ruth'un oyunculuğunun dışında Sam sürekli onun görünüşünü sorgular, onu çekici bulup bulmadığını. En yakın arkadaşı Debbie'nin kocası Mark Eagen ile birlikte olduğu için diğer kadınlar tarafından "yuva yıkıcı" olarak bilinir. Bir kaç hafta boyunca karakter bulma uğraşından sonra, Ruth "Zoya the Destroya" karakterini yaratır. Bolşevik Rusya'dan Zoya the Destroya (Yok Edici Zoya) karakteri gerçek GLOW güreşçisi Colonel Ninotchka'dan esinlenilmiştir.

Debbie Egan (Betty Gilpin)

Debbie Eagen eski bir oyuncu ve Ruth'un en yakın arkadaşı. Debbie hamileliğinden dolayı senaryodan çıkarılana kadar Paradise Cove pembe dizisindeki Laura Morgen karakteri ile tanınır. Ruth ile arkadaşlığı kocasının onun hamilelik dönemi ve hamileliği sonrası Ruth ile ilişkisi olduğu için bozulur. Ruth ile Debbie'nin kedi kavgası Sam'in Debbie'yi GLOW'un başrolü yapmasında esin kaynağı olur. Debbie'nin güreş konusundaki fikri yerel bir güreş şovunu izleyip şov ile pembe dizi arasındaki benzerliği erkek güreşçi Steel Horse adındaki dövüşçü ile bir gecelik ilişki yaşadıktan sonra değişir. Debbie'nin güreşdeki karakteri "Liberty Belle" (Özgürlük Güzeli), vatansever bir Güneyli kız'dır. Karakter gerçek GLOW güreşçisi "Americana" ve "Tara and Scarlett (The Southern Belles)" karakterlerinden esinlenilmiş.

Sam Slyvia (Marc Maron)

Sam Slyvia GLOW'un yönetmesi için işe alınmış "exploitation film" (sömürü filmleri) direktörüdür. Kronik uyuşturucu ve alkol bağımlılığı vardır, bu alkol ve uyuşturucu bağımlılığı bir boşanma ve diğer kadınlarla bir çok ilişkisine neden olmuştur. Bu alışkanlığı güreşçi Rhonda Richardson ile birlikte olarak GLOW'da da devam etmiştir. Çoğunlukla GLOW'un yapımcısı Sebastian "Bash" Hower ile show'un yaratıcı yönetimi üzerinden anlaşmazlık içindedir. Sam distopya bilim kurgu teması ile ilermek ister ama Bash daha renkli basmakalıp tipler üzerinden ilerlemek ister programa. Sam'ın karakteri orjinal GLOW serisinin yöneticisi Matt Cimber'e dayanıyor. 

Cherry Bang (Sydelle Noel) 

Cherry GLOW'un baş antrenörü olan eski bir dublör. 1970'lerde Sam'in exploitation filmlerinde çalıştı ve Sam ile bir ilişkisi oldu.GLOW'dan önce Cherry 1978'den beri Sam ile konuşmamış, Blaxploitation filmleri (1970'lerde Amerika'da ortaya çıkmış sömürü filmlerinin etnik bir alt grubu, kentsel siyahi izleyicileri hitap eden, aksiyon ve sosyal mesaj ağırlıklı filmler, zenginleşen siyahi kesimin para harcamasını hedeflediği için siyahilerin sömürüsü anlamına geliyor) 1980'lerde düşüş yaşadığı için işsiz. GLOW'a katılmadan önce 2 yıl düşük yapmanın sıkıntısını çekti. Cherry'nin ringdeki karakteri "Junkchain" kadın rapçı.

Carmen Wade (Britney Young)

Carmen Wade profosyenel güreşçi bir ailenin ağır siklet olan tek kızı. Efsane güreşçi babası Goliath Jackson onun güreşçi olma isteğini onaylamaz. Güreş yeteneklerine sahip olsada Carmen'in sahne korkusu vardır. Carmen'in ringdeki kişiliği Machu Picchu, onun karakteri gerçek GLOW güreşçi Mt. (Mountain) Fiji'ye dayanmakta.

Arthie Premkumar (Sunita Mani)

Arthie Premkumar ring'de "Beirut the Mad Bomber" (Beyrut'lu deli bombacı) Hint Amerikan tıp hazırlık öğrencisidir. Orta Doğulu terörist gerçek GLOW güreşçisi Palestine karakterine dayanmaktadır. 

 Stacey (Kimmy Gatewood) Beswick ve Dwan Rivecca (Rebekka Johnson)

Stacey ve Dwan GLOW kadınlarına eşek şakası yapan saç stilistleri. Onların ring karakterleri "Edna and Ethel Rosenblatt, The Beatdown Biddies" (Yere seren yaşlı kadınlar) - ihtiyar takımı gerçek GLOW güreşçileri The Housewives, Arlene ve Phyllis'den esinlenilmiş. GLOW'un ilk şovunda, Stacey ve Dwan Cherry ve Tammé ile güreşmesi planlanmıştır. Fakat, iki siyahi kadın beyaz iki yaşlı kadını dövmesi kötü gözükeceğinden Cherry ve Tammé planı habersizce değiştirir. Aksine, The Beatdown Biddies Ku Klux Klan kıyafetleri giyerek ringe çıkar ve güreşi iki siyahi kadının lehine çevirir. Güreşin dışında, Stacey ve Dwan güreşçilerin makyaj ve saçından sorumludur.

Rhonda Richardson (Kate Nash)

Rhonda ringde gerçek GLOW güreşçileri Zelda the Britain ve Godiva'dan esinlenen dahi "Brittanica" karakterini alan İngiliz bir model. GLOW'a katılmadan önce, Santa Monica'da evsizdi, arabada yaşıyordu ve erkeklerden para istiyordu. Rhonda Sam ile sevgili olur ama Sam Rhonda ilişkilerini diğerlerinin önünde belli edince endişelenmeye başlar.

Reggie Walsh (Marianna Palka)

Reggie Walsh Olimpik madalya sahibi. Aslında "Liberty Belle" tipini karakter testinde kullandı fakat kişilik eksikliğinden dolayı rol Debbie'ye verildi ve onun yerine Reggie uzun ve atletik boyu ve sarışın olmasından dolayı "Vicky the Viking" oldu.

Tammé Dawson (Kia Stevens),

Ring'de Welfare Queen (Refah Kraliçesi) rolünde olan siyahi ağır siklet bir kadın. Servetini refaha dönüştüren ve yoksullar üzerinden avlanan kibirli bir güreşçi. Oğlu Stanford Üniversitesinde okuduğu için ringdeki rolünden endişelenir. GLOW'a katılmadan önce, Tammé bir çok TV ve oyun şovunda ekstra olarak ve oyun koordinatörü olarak çalıştı. 

Sheila the She-Wolf (Gayle Rankin)

Sheila the She-Wolf ağır siyah makyaj yapan ve vahşi bir kişiliğe sahip asasyol bir kadın. Hafif bir uykusu olduğu için keskin koku ve duyma yetisinin olduğunu iddia eder. Sheila aslında siyah kalın peruğunun altında sarı bir saça sahiptir fakat günlük yaşantısında bile büründüğü karakterden çıkmayı reddeder. Güreşmenin dışında, Sheila ses üretiminden sorumludur ve sınırlı derecede org çalabilir.

Melaine Daniella "Melrose" Rosen (Jackie Tohn)

Melaine birçok film ve müzik videolarında ekstra olarak çalışmış eski bir model. Cherry Bang ile anlaşamıyor ve Cherry onu sleeper hold pozisyonu ile onu bayıltana kadar onun eğitim yönetimi ile dalga geçti. Cherry Melrose'u Yahudi-Amerikan Prensesi (bazı Yahudi kadınları şımarık ya da zengin bir geçmişle atfeden, materyalizm ve bencillik ima ederek şımartılmış serseriler olarak tasvir eden aşağılayıcı basmakalıp) olarak görür ve ona gerçek bir işinin olmadığını, babasının faturalarını ödediğini ve sadece dikkat çekmek için limuzine bindiğini söyler. Melrose daha sonra Cherry'nin Sam ile önceki ilişkisi ile ringde bir şişe ketçapla düşük yapmış gibi taklit ederek dalga geçer. Melrose ringde Hollywood güzeli Melrose rolünde, onun karakteri de gerçek GLOW güreşçisi Hollywood'dan esinlenilmiş.

Jenny Chey (Ellen Wong), Ring'de Çin'den Fortune Cookie (Şans Kurabiyesi) rolünde

Jenny Chey ringde "Fortune Cookie" (Şans Kurabiyesi), tipik bir Çin dövüş sanatları ustası karakterinde Komboçyalı Amerikan. Güreşin dışında, Jenny güreşçilerin kostümünden sorumlu.

Justine Victoria Biagi (Britt Baron)

Justine Biagi sahnede "Scab" lakabını kullanan 19 yaşında punk rockçu bir kız. Sam'in filmlerinin hayranı ve pizzacı çocuk Billy Offal ile ilişkisi var. Dizinin ilerleyen bölümlerinde, Justine Sam'in meşru olmayan çocuğu olduğunu iddia eder, annesi Rosalie ile Sacramentodaki Siyah Panter Partisinden atıldıktan sonra bir gecelik ilişki yaşadığı için. Onun GLOW'a katılmaktaki tüm amacı babası ile tanışmaktı.

Sebastian "Bash" Howard (Chris Lowell)

Bash, Howard Food Business'ın mirasçısı ve GLOW'un yapımcısı, aynı zamanda şovun ring spikeri ve yorumcusu. Kadınlara eğitim için eski bir boks jimnastik salonu, uyumak içinde The Dusty Spur motelinde odalar sağlıyor. Bash ayrıca KDTV'yi yayın hakları için Patio Town'u da sponsorluk için koordine eder. Fakat, GLOW'a 600.000 dolar harcayınca annesi tüm mal varlığını dondurur ve Bash zorda kalır. Bash GLOW'un yaratıcısı David McLane'den esinlenilmiş.

Mark Eagen (Rich Sommer)

Mark Eagen Debbie'nin kocasıdır. Debbie'yi mutlu olmak ve bir aile kurmak için Paradise Cove'dan ayrılmaya cesaretlendirir fakat Debbie'nin hamileliğinde, Ruth ve ikisi bir partide sarhoş olduktan sonra birlikte olurlar. Debbie Mark'ın ihanetini öğrendikten sonra, Mark evliliklerini kurtarmak için bir çok girişimi dener.

 Karakterleri okuduktan sonra tahmin edebileceğiniz gibi dizide bol bol klişe var. Örneğin Arthie'nin Hindistanlı tipinden Beyrut'lu terörist yapmaları, hatta karakter tanıtım videosunda tipinin daha inandırıcı olması için eline silah verdiler. Debbie'de sırf güzel olduğu için Liberty Belle oldu, başka hiçbir yeteneği olmamasına rağmen. Ben Debbie'nin gereğinden fazla pohpohlandığını düşündüm dizi boyunca. Fakat aldatma konusunda Debbie'nin Ruth ve Mark'a yaptıklarına hak verdim, az bile yaptı. Sam her ne kadar feminist olup kadınları klişe tiplere sokmaya karşı olsa da yazdığı o senaryo hakikaten berbattı. Bash'in klişe tipler yaratma hevesine ve fikrine bayıldım çünkü bence bu güreş işinin seyirciyi bağlaması ve güldürmesi için bu tiplemelere gerek vardı.

 Diziyi izledikten sonra gerçek GLOW'u izleyesim geldi, youtube'da bir kaç show'a baktım. Bana çok eğlenceli geldi, sonuçta ağız burun kırma yok, kan yok.Bütün o düşüşler, birbirlerinin üstlerine atlamalar hepsi şov için. Gerçekte birbirlerine bir zararları yok. Böyle bir şov Türkiye'de olacağını sanmam ama olsaydı para verip izleyici olarak katıldığım tek TV programı olurdu. Sizin için de aşağıya gerçek GLOW'dan Ninotchka ve Americana'nın güreşinin linkini koyuyorum. Ben izledim dizide de bu videoda 4.48 ile 4.52 arasında Americana'nın Ninotchka'nın üzerine atladığı hareketin aynısı dizide de vardı. Ayrıca, dizide Rhonda başından beri ringe atla gelmek istediğini söyleyip durdu, gerçek GLOW'da da Godiva ringe atla geldi. Yani dizide bol bol esinlenen karakterlere gönderme var, ayrıca Rhonda karakteri Godiva ile Zelda'nın birleşimi gibi olmuş. Aslında bu tarz bir güreş şovu tekrar olsa efsane olurdu. Neyse artık GLOW'un 2.sezonunu bekleyeceğiz. 

GLOW, Americana vs. Ninotchka

GLOW, Hollywood vs. Ninotchka

GLOW, Zelda vs. Godiva

 
Toplam blog
: 31
: 1276
Kayıt tarihi
: 29.04.15
 
 

Işık Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler mezunuyum. Erken mezun olmuş biri olarak mesleğime henü..