Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Eylül '06

 
Kategori
Teknoloji
 

Network idealistlerini tanıyor musunuz?

Network idealistlerini tanıyor musunuz?
 

Yaşadığımız son dönemde küresel olarak ortaya çıkan farklı bir yenilikçi tipi dünya piyasalarını kasıp kavuruyor. Yeni bir “tür”. Onlara ben “Network İdealistleri” ismini taktım. Peki onlar kimler? Aslında onları tanıyorsunuz. Onlar imkanları ve bütçeleri kısıtlı da olsa dünyayı değiştirmek isteyen rahatsız tipler. Onlar günümüzün sanal aleminin Robin Hood’ları. Onlar sosyal sorumlulukla yola çıkan ama statükoyu tehdit eden aykırı ve haşarı çocuklar. Onlar zeki, karizmatik, kreatif yeni nesil girişimcileri. Onlar Robin Hood’un değişimci idealizmini İnternet bazlı network temelli yeni iş modelleriyle sentezleyen yeni ekonomi girişimcileri. Onlar vahşi ve özgür Sherwood Ormanı’nın – siberalemin – zenginden alıp fakire veren kural dinlemez kahramanları.

Network İdealistlerinin Sıradışı Yöntemleri

Network İdealistleri, önce kar amaçsız olarak ortaya çıkıyorlar ve yenilik geliştirirken geleneksel olmayan sıradışı yöntemleri kullanıyorlar:

Dev çok uluslu şirketlerin kurdukları statükoya meydan okuyorlar ve alternatif oluşturuyorlar.

Akıllı gerilla taktikleri kullanıyor; mevcut piyasa kurallarını yıkıyor ve değiştiriyorlar.

Organik, hücresel, dinamik ve hızlı network’ler ve esnek katılımcı yapılar oluşturuyorlar.

Projelerini ve düşüncelerini sanal bir platform oluşturarak kamuoyuna duyuruyor ve paylaşıyorlar.

Projelerini online ortamda katılımcılık esaslarını kullanarak, kollektif olarak geliştiriyorlar.

Platform mantığıyla ilerliyor, esnek iletişim kanalları ve sanal interaktif proje grupları meydana getiriyorlar.

Organizasyon yapıları; esnek, yatay, eşitlikçi, gevşek örgülü sanal iletişim ağlarından ibaret.

Pazara giriş engellerini (market entry barriers) ve geleneksel düzeni alternatif yollardan akıllıca aşıyorlar.

Ürünü veya hizmeti üzretsiz hale getiriyor, herkesle paylaşıyor ve eşitlikçi idealleriyle kitlelerin popülaritesini kazanıyorlar.

Pazarın veya büyük şirketlerin karşılayamadığı ihtiyaçları karşılıyorlar.
Kullanıcıların ait olma, üye olma, sosyal sorumluluk, idealizm, topluluk, beraberlik hislerine ve ihtiyaçlarına hitap ediyorlar.

Kullanıcıların kalbini fethettikleri için kullanıcılar fanatik savunucular oluyorlar ve ürünleri sanal alemde ışık hızıyla yaymaya başlıyorlar.

Anahtar kavram: Network

Günümüzde network’ler inanılmaz hızlı, esnek, küresel, dinamik ve elektronik hale geldi. Telefon, Internet, faks, laptop, online bankacılık, cep telefonları, ebusiness, mobil iletişim, kişiselleştirilmiş medya günümüzün ve hayatımızın vazgeçilmez network’leri artık. Birbiriyle giderek entegre olan bu cihazlar geleceğin ve büyük değişimin de habercileri. Network çağında yaşıyoruz. Gelişim Platformu, Türkiye’de network kavramının stratejik önemini ilk fark eden ve harekete geçen vizyoner sivil toplum kuruluşu olmayı başardı ve bunun meyvelerini topluyor.

Örnek Başarı Öyküleri

· Demokratik Parti adayı Howard Dean’in Internet üzerinden yürüttüğü seçim propagandası ve savaş karşıtı mücadelesi büyük ölçüde Network İdealizmini kullanarak başarıya ulaştı.

· Network idealizmine en iyi örneklerden biri olan açık kaynak yazılım devrimi (open source), herkese yazılımı geliştirme, adapte etme, kaynak koduna erişme gibi hakları kazandırdı.

· LINUX, başarıya ulaşmış bir Network İdealizm projesi. Linux, dünyanın web sunucularının üçte birinden fazlasını işletiyor ve giderek genişleyerek farklı alanlara giriyor. Linux, aslında küresel, dağınık, hücresel, organik, esnek bir iletişim ağı. Katılımcı ve üreticiler farklı şirketlerde çalıştıkları için saldırı riski ve zayıflığı da yok.

· Çıkış noktasını, başlangıç iş modelini ve şu an geldiği noktayı göz önüne alırsak GOOGLE, dünyanın en güzel ve en başarılı Network İdealizmi vakası diyebiliriz.

· Priceline.com, ebay.com gibi yeni nesil Internet siteleri, Network İdealizmiyle B2B modellerine C2C modellerini ekleyerek online alışverişin sınırlarını ve niteliğini değiştirdiler.

· NAPSTER, Hollywood ve müzik endüstrisine açtığı savaşı Network İdealizmini kullanarak kazandı. Napster, diğer pek çok Network İdealisti gibi amatör ve idealist olarak başlamıştı: Gençler, kampüste mp3 dosyalarımızı ve Cdlerimizi online birbirimizle paylaşalım mı ne dersiniz!

· Network İdealisti KAZAA ve tayfası (yeni versiyonları) dijital teknolojilerde ve online dosya paylaşımında çığır açtı. Bunu nasıl başardı? Geleneksel dağıtım kanallarına ve mevcut yapının güçlü yönlerine saldırarak!

· Network İdealisti SKYPE, gerilla taktiğiyle ve radikal bir yapıyla Internet’i kullanarak klasik telefon ağını baypas etti ve Internet üzerinden konuşma sisteminin bir anda küresel öncüsü oldu.

· Ülkemizde GELİŞİM PLATFORMU, iş modeliyle, katılımcılarıyla, network konseptiyle, interaktif sitesiyle, kollektif başarısıyla Network idealizminin en güzel örneklerinden biri diyebiliriz. Uzun söze hacet yok; zaten bu network’ün faydalarını yaşıyorsunuz.

· Yemeksepeti. com, yeni iş modeli ve yenilikçi uygulamalarıyla alanında ilklere ve başarılara imza atan umut veren yeni ekonomi şirketlerimizden birisi. Restoranlar ve müşteriler arasında kurduğu canlı ve etkili network’ü ile o da bir network idealisti.

· EKŞİSÖZLÜK, ülkemizdeki bir başka etkileyici ve başarılı Network İdealisti. Agresif ve kompleksli sözlük yazarları, kelimelerle ve kavramlarla meydan okuyarak kendilerine özgü bir dünya kurdular. Ekşisözlük, network idealizmini kullanarak kısa sürede üzerinde tezler yazılan, herkesin içini döktüğü, rahatladığı, serbestçe düşüncelerini paylaştığı (her ne kadar yanlışlarla, hatalarla, saldırılarla, çarpıtmalarla dolu bile olsa) milyonlarca entry girilen referans bir portal haline geldi. Ekşisözlüğü, dinamik, yarı açık, komleks, çok katmanlı, canlı, yaşayan dev bir ekosistem olarak tarif edebiliriz. İtiraf. com vb. popüler siteler başarısını biraz da okuyucuların ilgisine, aktifliğine, katılımına bağlı olarak yakaladı. Bu siteler ortak bir etkileşimin ve paylaşım sürecinin bir sonucu.

· Son olarak, Gelişim Platformu çatısı altında veya değil, ama bu etkili network’un bir yerlerinde faaliyet gösteren yeni nesil Network İdealistlerine dikkatinizi çekmek istiyorum: MOBINEX gibi. Onların gelecekte büyük başarılara imza atacaklarına olan inancım ve güvenim tam. İleride umarım Google gibi onların da dünya çapında başarılarını vaka çalışması (case) olarak ele alırız. Sözümüz olsun; gözümüz onlarda.

Fahri Karakaş, McGill Üniversitesi

 
Toplam blog
: 279
: 2488
Kayıt tarihi
: 09.09.06
 
 

Dr. Fahri Karakaş, Londra’da University of East Anglia’da görev yapmaktadır (Norwich Business Sch..