Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Haziran '07

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Networking'inizi geliştirin, iz bırakın.

Networking'inizi geliştirin, iz bırakın.
 

Mesleğinde çok iyi olabilirsin, normal. İşini çok iyi yapabilirsin, bu da normal, Ama başarı için bunların yettiğini düşünüyorsan, networking'i ilk burada duyduğunu sana rahatlılkla söyleyebilirim.

Senaryo ile başlamak gerekirse...

Diyelim ki bir fuara ya da işinle ilgili bir seminere katılacasınız. Mesleki açıdan yaralı olabileceğini düşündüğün çok sayıda şirket temsilcisi yada yöneticisinin de buraya geleceğini biliyorsun. Çantana çok sayıda kartvizit yerleştirdin bile. Sonra da işe uygun kıyafetlerini giydin ve yola çıktın.

İyi ama bu insanlarla nasıl tanışacaksın? Daha önemlisi iyi bir izlenim bırakıp seni tekrar hatırlamalarını nasıl sağlayacaksın?

Ayaküstü kısa bir merhaba, benim adım şu, şu şirkette, şu görevde bulunuyorum dedikten sonra devamını da getirmek gerekiyor. Aksi halde aynı çzel bilgileri karşınızdaki de verecek ve karşılıklı "Memnun oldum" imajıyla ayrılacaksın ve muhtemelen bir daha yüzlerini bile tanımayacaksın.

Aslında senin istediğin bundan fazlası...

Şirketine bir ortak yada yeni bir iş arıyor olabilirsin. Üstelikte tam kaynağına ulaşmışsın.Senin yapmak istediğin aslında bir "network" kurmak olmalıdır. Özel yaşamdaki arkadaşlıkların iş yaşamndaki karşılığı sayılan bir iş ilişkisi diyebiliriz bu duruma.

Ayaküstü yapılan kısa tanışma faslınıbir "Network" e dönüştürebilmek için de "Networking" kurallarını bilmek önemli. Mesleğinde çok iyi olabilirsin ama eğer kendini pazarlayamıyorsan tanınmıyorsun demektir. Networking tam da bu işe yarıyor. Sana toplantılarda yada fuarlarda farklı olduğun izlenimini yakalayabileceğin yöntemleri içeriyor.

Dikkat dikkat başlıyoruz...

Tanışmak için seçtiğin kişi ile merhabalaştıktan sonra eğer varsa kartvizitini ver ve işle ilgili ilginç bir-iki fikrinin olduğundan bahset ve bu fikirle ilgili kısa bir değerlendirme yaparak karşı tarafın dikkatini çek. Emin ol ki aklı başında bir değerlendirme karşınzdaki kişiyi etkileyecektir. Hatta sohbeti sürdürmek ve sizinlr ilgili daha fazla bilgi edinmek isteyecektir. Ardından sana "Bu konuyla ilgili seninle görüş alışverişinde bulunmayı isteyeceğini" söyleyecektir. Bu arada karşındaki kişinin de varsa kartvizitini almayı unutma. İleride o kişiyi daha iyi hatırlamak için kartın arkasına birkaç şey yazarsanız yüzlerce kartvizitten biri olmaktan çıkar ve günün birinde ihtiyacınız olduğunda bu bilgiler işe yarar.

Bu aşamadan sonra Networking in ilk bağlantısını yaratmış oluyorsun.

Unutulmayacak birşey var ki bu da bağlantının sürmesi için bundan sonraki dönemde de beslenmesi gerektiğidir.

Örneğin; üzerinde sohbet ettiğin konuyla veya etkilemek istediğin kişinin ilgi alanına giren mesleki bir bilgi veya haberle ilgili o kişiyi bilgilendirmen, bir e-posta gönderebilmen, kendini unutturmamak ve networkü sürdürmek için çok önemli.

İş dünyasındaki ilişkiler tıpkı özel yaşamdaki dostluklar gibi beslenmek ister. Burada ki fark ise karşılıklı bir alışverişin olduğunu unutmamak.

Network kurmak istiyorsun, ama kendi alanına uygun kişileri nerden bulacağını mı soruyor bana (içime doğdu)
Dernekler, spor klüpleri, mesleki odalar, seminerler, konferanslar, eğitim gezileri seni amacına ulaştıracaktır.

Kaynağa ulaştıktan sonra ise nasıl davranılması gerektiğini hatırlamak için bu yazıyı tekrar okumanı öneririm.

Kariyer istiyorsan katlanacaksın... Kolay Gelsin...


 
Toplam blog
: 88
: 3050
Kayıt tarihi
: 12.04.07
 
 

1982 İstanbul doğumluyum. Yazılım mühendisi olarak çalıştığım bilişim sektöründe fırsat buldukça pek..