Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mart '07

 
Kategori
Haber
 

Nevruz' a pankart yasağı

Nevruz' a pankart yasağı
 

Bir Mayıs Bahar bayramının siyasallaşması ve solun gövde gösterisine dönüşmesinden sonra, bir başka bahar bayramı olan Nevruz da son yıllarda Kürt asıllı vatandaşlarımızın gösterilerine sahne olan bir arenaya dönüştü.

İnsanlar, bir bayramın kutlanması kadar, belki o bayramın kendi ideolojileri doğrultusunda şekillenmesine de katkıda bulunabilirler. Ancak kin ve nefret duygularıyla her an birilerine saldırmaya hazır bir kıta gibi sokaklara dökülen kaba kuvvete ve çatışmaya karşı hazırlıklı bir grubun, bayram kutlaması yaptığına inanmak oldukça zor gibi.

Her şeyden önce Nevruzla ilgili iki konuya peşin itirazım var.

Birincisi bunun binlerce yıldan beri kutlanan bir bayram olması. Ben Türkiye’de geçmiş yıllarda “Nevruz” diye bir bayram kutlandığına hiç şahit olmadım. İnsan hafızası unutkandır biliyorum ama, gazete arşivleri taranırsa zaten bu gerçek açıkça ortaya çıkacaktır.

İkincisi bugün Nevruz’un ateşli taraftarları olanlar, kelimeyi “Newruz” şeklinde yazarak amaçlarını açık biçimde ortaya koyuyorlar. Türkçe’de bilindiği gibi “W” harfi yoktur. Nevruz diyebilmek için de “V” harfi yeterlidir. O zaman bu “Newruz” yazılışının akla uygun bir izahını ben öğrenmek istiyorum.

Bugün 21 Mart Baharın başlangıcı. Nevruz da sözüm ona baharın kutlanmasını amaçlayan bir bayram. Diyarbakır’da Nevruz kutlamalarına izin veren, ama pankart yasağı koyan valilik kınanıyor. Öyle ya bir bayram kutlayacaksınız, içinizden geçen güzellikleri anlatmak için bir şeyler yazmayacak mısınız? Bu en doğal ve yasal hakkınız değil mi?

Şimdi valiliğin izin vermediği pankartlara bir göz atalım: "Ji Rojhilata Navin Çarseri, Konfederalizma Demokratike" (Ortadoğu'da Çare Demokratik Konfederalizm'dir), "Ateşkes Barış İçin Son Şans", "Yaşamı Yaşamımız, Sağlığı Sağlığımızdır", "Demokratik Birlik Demokratik Özerklik", "Hepimiz Amedliyiz, Hepimiz Kerküklüyüz"

Bunların içinde size baharı, bayramı, sevinci, coşkuyu, Nevruz’u hatırlatan bir duygu, bir düşünce, hatta bir kelime var mı?

Yaşamı sizin için de yaşam, sağlığı sizin için de sağlık sayılan biri varsa, buyrun Nevruzunuzu doya doya kutlayın…

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..