Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mart '08

 
Kategori
Bayramlar
 

Nevruz bahar bayramı

Nevruz bahar bayramı
 

Azerbaycanda Nevruz böyle kutlanır


Artık havalar iyice ısınmakta, bahar tonumlayan ağaçlarda, sıcak güneş ışınlarında, coşan kalplerde kendini göstermektedir.

Baharın gelişini tüm Türk halkları ananevi Nevruz kutlamaları ile başlar.

Bu, sade bir kutlama olmayıp muhteşem bir bayramdır.

Nevruz bayramının anlamı "nev"-yeni, "ruz"-gün sözcüklerinden meydana gelmiş, baharın gelişi, doğanın canlanması, gece-gündüz beraberliği (20, 21, 22 Mart) ile açılır. Nevruzun bayram olarak yakın doğuda çiftçilikle geçinen halkların arasında meydana geldiği söyleniyor. Çoğu halkalar, o cümleden Azerbaycanlılar bahar bayramı- Nevruzun asıl mahiyetinden doğan bir sıra adet-ananeleri, oyunları günümüzedek sürdürmüşler.

Nizamülmülk XI asır "Siyasetname" eserinde Nevruz bayramından baharın gelişini kutlayan halk bayramı olarak bahis geçmiştir.

Bu bayram Orta Asyada, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Pakistan ve Kırgızistanda çok muhteşem kutlanıyor ve Türkiye hariç tüm Türk cumhuriyetlerinde 20-21 mart Resmi Devlet bayramı olarak her yerde tatil oluyor.
Azerbaycanda'da adete göre Nevruz bayramında buğdaydan cücertilen semeni yazın gelişi, doğanın canlanması, çiftçiliğin sembolüdür. Azerbaycan köylüsü semeni cücertmekle önündeki yeni tarım yılına bereket, bolluk arzulamış, bayrama dört hafta kala her salı akşamı(Azerbaycanda buna yıl ahir çerşenbeleri denir) ve bayram akşamı ocak kalamakla "gün çık" türküsünü okuyarak oda, güneşe olan itikatıdını ifade etmiştir:

Gün çık, gün çık
Keher atı bin çık!
Saçsız kızı evde koy,
saçlı kızı götür çık!

Nevruz öncesi evlerde temizlik, abatlık işleri görülür, ağaç ekilir, nevruz bayramına has tatlı ve börekler: goğal, külçe, feseli(katmer), baklava, şekerbura, şekerçöreği, ve s. pişirilir.

Yumurtalar renklenerek haşlanır dövüştürülmek için bayram honçasına dizilir. Aile üyelerince mum koyulur büyük bir sininin içine, ortasına semeni koyulur, kuru yemişler, bayram tatlıları dizilir.

Ölen aile uzuvu varsa mezarı ziyaret edilir, küsenler barışır, akraba ziyaretleri başlanır, eş-dosta, konum-komşuya bayram armağanı götürülür. Oğlanlar ve kızlar yeni elbise giyinip nevruz oyunları "menekşe", "kos-kosa" oynuyorlar.
Azerbaycan halkı her sene baharın gelişini böyle tantanalı ve muhteşem kutlamakla geçmişlerden kalan geleneklerini günümüze kadar sürdürüyor ve özgeçmişini böyle yaşıyor.

Resimde milli Azerbaycan kıyafeti ile elinde bayram honçası ve semeni tutan genç kızları görüyorsunuz.

 
Toplam blog
: 51
: 820
Kayıt tarihi
: 18.02.08
 
 

1978 doğumluyum. Bakü'de doğdum. Ben Kayseri'de yaşayan Azerbaycanlıyım. Kayseri'de yaşıyorum. Be..