Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

21 Mart '20

 
Kategori
Güncel
 

Nevruz Geldi Hoşgeldi

ŞÜKÜRLER OLSUN NEVRUZ GELDİ, YAYLALAR YEŞERDİ, KIŞ SONA ERDİ...
NEVRUZ; DAĞLARA ÇIKMA, YAYLALARDA YAŞAMA SÜRECİNİN BAŞLANGICIDIR.
Bugün bildiğimiz gibi 21 Mart, baharın ilk günü ve atalarımızın da kutladığı Nevruz bayramı. Yeni bahar hepimize hayırlı mübarek olsun. Bundan sonraki günlerimizde hep güneş ve güzellik bulunsun...  Yaz aylarının öncüsü, baharın müjdecisi Nevruz, gelişiyle yüreğimize yaşama tutunma cesareti verdi. Toprak ananın bağrına serpilmiş tohumlar gibi, yeniden can bulalım. Geleceğe canı gönülden güzelliklerle ulaşalım temennisiyle... 
 
Nevruz pek çok bilmiş geçinenin belirttiğine göre bir İran geleneği değildir. Nevruz bir ateş yakma, üzerinden atlayıp zıplama bayramı hiç değildir. Nevruz, bir bahar müjdecisi demektir. Daha önceki yıllarda bu konuya yönelik yazılarımda da belirttiğim gibi "Farsça kökenli" Nevruz kelamı, hakikatte yeni bir yüz demektir. Baharın uyanışı, kışın bitişine sevinmektir.
 
Kış şartlarının korkusundan kurtuluşa ermektir. Bahara erişmenin, çiçeklerin açtığını yeniden görmenin heyecanını hissetmektir. Dağlara çıkma, tabiat ananın bağrında zıplama duygusunun artmasıdır. Yaylalarda yaşama vaktinin geldiğinin hatırlatmasıdır Nevruz...
 
Baharı göremiyorum çiçeklerin açtığı dışında diyorsanız, bugünden sonrası sıcaklara gebedir bilesiniz... Geçmiş devirlerde bugün itibariyle çadırlar, çocuklar hazırlanır. Koyunlarla kuzularla dağlara çıkılır. Yemşeşil yaylalara otağlar kurulur, temiz havanın bağrında çaylar demlenir, ruhlar dinlendirilirdi... (Şu zor zamanı atlatalım, yine yaylalarda dağ çiçeklerinin arasında keyif çatalım inşallah.)
 
Kış zamanları süresince hayatımızın nasıl güçlüklerle dolu olduğunu bilmekteyiz. Hele ki fakir ve kimsesizler için zor şartlar hiç geçmeyecekmiş gibi hep hanelerinde durur. Murada ermeler baharın gelmesinden umulur. Bahar geldiğinde; yağan çatıda durmaz, doğan; doğada ölmez bilinir.
Miladi 21 Mart tarihine uyandığımızda güneşin parlaklığı daha bir canlı durur. İşte o vakit tüm insanlar bilir ki artık bu günden sonra soğuklar olsa da kapının dışında kalır. 
 
Yüce Allah'ın kullarına cömertce verdiği güzellikler gözle net görülür. Aşıklar gülümser, sevenler sürekli mutludurlar. Etrafınızda kuşlar, kelebekler uçuşur. Toprağın yeşermesiyle kelerler, solucanlar, daha nice küçücük canlıların bile hareket ettiği görülür.
 
Yalnızlar için can sıkıntısı kaybolur. Bünyemiz güç kazanır, bütçemiz bolluğa boğulur, korkularımız yokluğa yuvarlanır olur. Hüzünlerimiz neşeye dönüşür. Tüm kötülükler adeta çevremizden kaybolur, çehremiz gülümsemeyle aydınlanır. Bugün o yüzden bahar bayramı olarak kutlanır. 
 
Tüm insanların ve dünyayı paylaştığımız tüm canlıların bahardan bolca nasiplenmesi duasıyla; bizi bu günlere eriştiren Rabbimiz Allah'ımıza hamdolsun. Rızıklarımız bol, gönüllerimiz güzellik dolu olsun. Hayatımızdan kötülükler, kötüler uzak dursun. Bahar Bayramınız kutlu Olsun.  Ayfer AYTAÇ - ayferaytac.com
 
 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..