Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mayıs '09

 
Kategori
Doğa Sporları
 

New York şehride akıllandı.

New York şehride akıllandı.
 

New York'da bisiklet.


MB yazarları.

Bisiklet kültürünü alamamış olan toplumlar medeni seviyesine ulaşamazlar.

Bu deyim olmadı mı yoksa.

Yanı dibimizde bulunan Avrupa bisiklet konuşunda çok hassas.

Bununla birlikte doğaya karşıda hassas.

Medeniyetten örnekler vermek istiyorsak Avrupalıya bakmamız gerektiğini söyleyebilirim.

Medeniyet demek zenginlik, refahlık düzeyi yüksek demek değildir. Altına araba almakta hiç değildir.

Medeni insan olmak insan gibi yaşamak demektir. İnsanlığını yaşamağa değer ölçülerde bilerek yaşamaktır. Hangimiz medeniyetçe yaşayabiliyor. Ama medeniyetçe yaşamaya hakkımız var.

İşimize rahatça gidip gelmeye de hakkımız var.

Arabaların bolca olduğu yerlerde belediye otobüslerin içinde sıkışmış halde insanların üst üste binmiş vaziyette ayakta gitmek sizce rahatlık mıdır?

Arabasını çalıştırarak çevreyi kirleten kişiler medeni insan olabilirler mi?

O zaman da çevreyi de kirletmeye hakkımız yok.

Avrupa bunu çoktan aşmış.

Gelelim şimdi diğer medeni ülkesi olan Amerika’ya.

Amerikalılar da bakmışlar trafikte çözüm bulamayacaklarını Avrupa’da olduğu gibi caddelerin şeritlerini azaltıp bisiklet yolu yapmışlar.

Ve orada da bisiklete binenler çoğalmış.

İşte kanıtı

<ımg alt="New York’ta Günlük Kullanım 185 Bin Kişiye Ulaştı" src="http://www.turkbike.com/wp-content/uploads/department-Of-transportation2.jpg">

Mayıs ayını bisiklet ayı olarak kutlayan New York Ulaşım Birimi (Department Of Transportation) şehir içinde bisiklet kullanım oranın 2007 ila 2008 yılına oranla yüzde 35'lik bir artış olduğunu kaydetti. Şehir içinde günlük bisiklet kullanımının 185 bine çıktığını belirten yetkililer, kullanım oranındaki ciddi artışın sebebini 2 yıl içinde 220 milden 420 mile uzatılan bisiklet yoluna bağladı.Şehir içindeki ana yollara eklenen bisiklet şeritlerinin New Yorkluları cesaretlendirdiğini belirten DOT yetkilisi Jannette Sadık-Khan, “Bisiklet sürmek bütçenize, sağlığınıza ve çevrenize yararlıdır” diyerek bisiklet kullanımını teşvik etti.

<ımg height="374" alt="" src="http://www.turkbike.com/wp-content/uploads/department-Of-transportation3.jpg" width="575">

Ulaşım birimi yetkilileri yollarda herkese var dese de, durumdan memnun olmayanlarında olduğu kesin. Yollara eklenen bisiklet hatlarından dolayı ihtiyaçlarını karşılama noktasından sıkıntı çektiklerini belirten bir grup işyeri, yeni bisiklet hatlarından dolayı işlerinin aksadığını savunuyor.



<ımg height="432" alt="" src="http://www.turkbike.com/wp-content/uploads/department-Of-transportation4.jpg" width="575">

Bisiklet yollarından rahatsız olan işyerlerinin büyük kısmını Manhattan’daki 8'inci caddedeki işyerleri oluşturuyor. Yeni eklenen bisiklet hattıyla birlikte iki şeride inen 8'inci cadde bir gurup işyeri, mal yükleme ve boşaltma konusunda sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi. İş yeri sahipleri bu durumun ise iş verimi ve gelirlerine olumsuz etki yaptığını ileri sürdü.




<ımg height="408" alt="" src="http://www.turkbike.com/wp-content/uploads/department-Of-transportation5.jpg" width="575">


İşte bir bisikletli daha. Başında kaskı, gözünde gözlüğü olan kravatlı ve takım elbiseli işe giden New Yorklu görmektesiniz.

Arabalar yanında durmuş hareket edemezken bisikletinle güle oynaya gidebiliyorlar New Yorklular.

Bütün olumsuzluklara karşın New Yorklular hallerinden memnun gözüküyorlar.

KAYNAK: http://www.turkbike.com/2009/05/new-yorkta-gunluk-kullanim-185-bin-kisiye-ulasti/

 
Toplam blog
: 540
: 3176
Kayıt tarihi
: 02.01.07
 
 

Hiç bir motorlu araca binmeyi sevemedim. Daha doğrusu sevdiremediler. Onun yerine iki tekerlekli ..