Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mart '10

 
Kategori
Güncel
 

Newroz

Newroz
 

NEWROZ (NEVRUZ)BAYRAMI YAKLAŞIRKEN!

Her ulusun, her halkın milli gün ve bayramları vardır . Bayramlar ve özel günler coşkunun, barışın ve birlikteliğin hatırlandığı, yaşandığı özel ve anlamlı günlerdir. 21 mart günü özellikle Kürtlerin yaşadığı tüm coğrafyalarda bir festival ve bir bayram havasında kutlanacak Newroz (kimilerine göre nevruz) bayramının üzerinde çok spekülasyonlar yapıldı, bir halkın kitlesel dayanışma ve buluşmasının önüne ne yazık ki çok engeller konuldu ama sonunda doğru olan noktada buluşuldu ve Newroz’un bir bayram olarak kutlanmasına lütf eyleyip izin verildi(!!!)

Ortadoğunun en köklü, en eski ve en kadim halklarından Kürtlerin bayramı olan newrozun aslında zulme bir baş kaldırış, haksızlığa isyan mücadelesinin zaferle sonuçlandığı 21 mart gününe denk gelen özgürlük ve zafer günüdür ve bu anlamlı gün işte bu yüzdendir ki Kürt halkı arasında bayram havasında kutlanır, bu günde Kürt halkının efsanevi önderi Demirci Kawanın yaktığı özgürlük ateşinden esinlenilerek ateşler yakılır, ateşin etrafında halaylar çekilir, aslında kimi tarihi verilere göre ateş yakma olayının temelindeki diğer dayanak noktası ise Kürtlerin ilk dini olan Zerdüştlüğün ateşinin coşkusunun yaşanmasıdır.

Newrozun bilinen tarihçesindeki efsaneye göre bundan yaklaşık 2700 yıl önce Mezopotamya’ya hakim olan Asur krallarının zülüm ve despotluğu tarihte bilinen bir gerçektir vipikedi’de bu imparatorluk için düşülen not bu düşüncemizi doğrular niteliktedir deniliyor ki; “Son büyük Asur kralı, Asurbanipal'di. Asurbanipal, Elam'ı ele geçerek buranın halkını yok etmiştir. Bu dönemde sanatta büyük bir gelişme olduğu bilinmekteyse de, hükümdarlığın son yılları ve M.Ö. 627'deki ölümünü izleyen dönemin olayları karanlıkta kalmıştır. Asur Krallığı M.Ö. 612-609'da Keldaniler'in ve Medler'in ortak saldırılarıyla yıkıldı. Devam edelim Asur kralı zalim Dehakk ağır bir hastalık geçirir, bilinen tüm hekimler çağrılır, çareler aranır ve hekimlerden birinin önerisi şu olur” her gün bir erkek çocuğun beynini yersen iyileşirsin” kral Dehakk derhal ferman çıkartır ve hergün bir erkek çocuğu katledip beynini yer ve beynini yediği de bölgenin köklü halkı Kürtlerdir artık kralın zulmü dayanılmaz bir hal alır, halkta bir panik havası oluşur ve çözüm olarak coğrafyanın yaşlı bilgesi Demirci Kawa’ya başvurlur; Demirci Kawa, demircilik yapıp o günün koşullarındaki silah ve savaş gereçlerinin ustalığını yapmaktadır aynı zamanda (kılıç, kalkan üretimi gibi) Kawa hummalı ve gizli bir çalışmanın sonucunda halkı silahlandıracak kadar savaş araç ve gereci üretir ve artık zalim Dehakkın zulmüne son vermenin zamanı gelmiştir kararı verilir, Tarihler 21 mart gününü gösterdiğinde Dehakkın zulüm sarayı basılır ve, ölüm saltanatı yerle bir edilir. Tam 2700 yıldır bu zulümden kurtuluş bayram ve festival şeklinde kutlanır, Newrozun özünde barış , kucaklaşma ve bayram vardır, bu bayramın barış içinde kutlanması dileği ile!
 
Toplam blog
: 166
: 540
Kayıt tarihi
: 02.09.09
 
 

Batmanın Beşiri ilçesinde doğdum, Mersinde yaşıyorum, edebiyata ilgi duyuyorum, yerel ve ulusal d..