Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '18

 
Kategori
Güncel
 

Neyin Olabileceğini Görmenin Yolu, Nelerin Olamayacağını Tecrübeden Geçiyor?

Neyin Olabileceğini Görmenin Yolu, Nelerin Olamayacağını Tecrübeden Geçiyor?
 

4 Öfke Kolik Arkadaş Sohbette!

Konu: neleri yapmalı, neleri yapmamalı?

Kemal:Akıllı Öfke Kazansın “A.Ö.K” odaklı çözümler arıyoruz.

A.Ö.K.K.1: Sağlık ve Mutluluk iş yerlerimizde Başlar. Evlerimizde Devam Eder! Öfke Kolik lere Yer yok!

Kemal: Evden işe, işten eve gelirken “Suratından Düşen Bin Parça” olanlar çoğalıyor.

Onlardan birine bulaştığınızda sizin de keyfiniz kaçmaz mı?  “Tükenmişlik Sendromu”  grip gibi bulaşıcıdır. İşyerinden eve, evden sokağa, sokaktan trafiğe taşınır durur. Bilerek/ bilmeyerek sevdiklerimize /sevmediklerimize taşır dururuz.

Can: Soluğu acilde alanların çoğu, bana göre, aslında hasta değiller, sadece tükenmişlik Sendromu yaşıyorlar. Sorun çoğu işyerin de fokurdayan Tükenmişlik Sendromu” kazanları var. Oranın yöneticileri ve çalışanların bir kısmı kazanın altına “odun taşıyor duruyorlar.

Caner: İşyerinde monoton bir işi olanlar, performansa göre ücret almayanlar, evinde sürdürülemeyen maddi sorunlar yaşayanlarda “Tükenmişlik Sendromu” normal hayatları haline gelir. Sonra da iletişim kurduklarına bulaşır.

Can:  İşin kötüsü bulaşma için fiziksel temasa da gerek yoktur. Herhangi bir şekilde telefonla iletişime geçmek dahi yeterlidir.

A.Ö.K.K.2:Lütfen Kalp Kırmayalım. Öncelikle Kendi Kalbimizi! Yalanlara Yer Yok!

 

Kemal: Kendi işinizi düşünün. O gün işe gelirsiniz. Keyfiniz yerindedir. Negatif enerji yayan bir çalışan ast veya üst fark etmez! Bir sözü, bakışı, davranışı, attığı bir mail veya telefon konuşmasıyla “kanınızı beyninize sıçratır”.

Caner: “Tükenmişlik Sendromu” mikrobu hızla çevreye yayılır. İşyerinde, yolda, trafikte, toplantılarda, evde, misafirlikte bu mikrobu yayan/kapan kim varsa uzak durmak işe yaramaz! Sendrom bazılarımızda saldırgan, bazılarımızda korkak, bazılarımızda aptal öfkeli davranışları tetikler. Bunların üçü de ruhsal, zihinsel, fiziksel sağlığımız için tehlikedir.

A.Ö.K.K.3:Şimdiyi yaşayınız! Keşke, Asla, Her Zaman, Mutlaka Demeye son veriniz!

 

Serdar: Sendromdan çıkış ve kurtuluş yolu, “Akıllı Öfke frekansına” girmekten geçiyor. Bunu pek az çalışan başarabilir. Çoğu çalışanda, Tükenmişlik Sendromu değersizlik, mutsuzluk, kendini doğru ifade edememe duygusuyla kendini gösterir. Böyle hissedildiğinde bazıları” ben değersizim, siz değerlisiniz, bana istediğinizi yapabilirsiniz” tarzında “Aptal Öfke”  frekansına geçer.

A.Ö.K.K.4:Güç/Tüketim Sarhoşluğundan ayılalım. 6 S Uygulayalım.      

 

Can:Bazıları ise ” ben değerliyim, siz değersizsiniz” tarzında “Saldırgan Öfke”  frekansına geçer.

Caner:  Gene bir kısım çalışanda, ” ben değerliyim, siz değersizsiniz ama bunu size söylemeyip arkanızdan iş çevireceğim, çünkü bunu yüzünüze söylemeye korkuyorum” tarzında “Korkak Öfke Frekansı geçer.

Serdar:Çok az çalışan benim önerdiğim “Akıllı Öfke Frekansı” na geçebilmeyi başarır. Tükenmişlik Sendromu sizde veya iletişimde bulunduğunuz kişide olması fark etmez. Çünkü karşınızdakine sözleriniz, vücut diliniz ve davranışlarınızla “ben değerliyim sizde değerlisiniz mesajı” gönderirsiniz. Böylesi durumda Tükenmişlik Sendromu etkileri yavaş yavaş silinerek, bu frekans da orta, uzun vadede kalındığında Sendromun etkileri tamamen sıfırlanabilir.

A.Ö.K.K.5:Öfkeye Karşı Sünger Olmayalım. Teflon Olalım.  Günde 10.000 karar hedefimiz Olsun.

 

Kemal: Akıllı Öfke Frekansına geçmeyi başaramayan çalışanlar, “Tükenmişlik Sendromu” çıkmaları oldukça güç! Çünkü Sendrom ile özgüven eksikliği arasında bir paralellik var!

Caner: Çalışanlar özgüven eksikliği işyerinin onlarca farklı soruna ve milyonlarca maddi kayba yol açıyor. Akıllı Öfke Frekansına geçilmediğinde olası maliyetler katlanarak artıyor;

Bunları konuşalım;

Can: Öncelikle, mevcut ve olası iş kazalarının 1 numaralı sebebi olarak görüyorum. Sadece laf, laf, laf! Her yıl iş kazalarından ölenler, sakat kalanlar azalacağına artıyor.

A.Ö.K.K.6:Güler Yüz. Güzel Duruş. Güzel Söz. Güzel Enerji göndermek bedavadır!

 

Serdar: İş kazalarından belki daha da önemlisi, meslek hastalıkları!  İşyerlerinde ne kaydını tutan var, ne de çalışanları meslek hastalıklarından korumak için somut bir önlem alan! Sıfır kaza, Sıfır hastalık, Sıfır hata hedefiyle çalışan kaç işyeri var?

Can: “Tükenmişlik Sendromu” diğer önemli nedeni ve/veya sonucu daişi yürütürken yapılan hataların çalışanlar üzerinde yarattığı sürdürülemez baskı! Genelde üst yöneticilerin yaptığı hataların faturası işi direkt yapan çalışanlara çıkar. Bu çalışanlarda bu faturalar kabardıkça Sendromun etkilerini daha derinden hissederler.

A.Ö.K.K.7: Sağlıklı yaşayalım: Probiyotik Beslenelim. Bol Kahkaha atalım. 10.000 adım yürüyelim. Alaturka tuvalet kullanalım. Dijital  detoks uygulayalım. Şükredelim ve Dua edelim!

 

Kemal: Sendromun önemli bir sebebi daha var, şüphesiz; Tüm dünyada endüstri 4.0 devrimi kapıda, Çalışanlar önümüzdeki yıllarda kendi yaptıkları işlerin çoğunun robotlarca yapılacağının farkındalar! Bu da onları Sendrom’ a sokuyor?

Caner: Küçük esnaflardan, büyük holdinglere kadar, işyerlerinin bir kısmı, daha düşük ücretlerle çalışmaya razı olanları işe almaya başladı. Çoğu çalışan, görevleri ne olursa olsun, Sıranın kendilerine geleceğinden korkuyor.

Can: Son yıllarda çalışma saatleri özellikle beyaz yakalılarda, yasal sürelerin çok üstüne çıkıyor. Bazı işyerlerinde ise, ödenen maaşla sigortaya bildirilen arasında çalışan ve devlet aleyhine farklar olduğu yıllardır biliniyor.

Kemal: İşyerlerinin bazıları, sigortasız çalışmaya razı olan yeni çalışanları işe alıyorlar.

Caner: Tüm bunlar çalışanlar “Tükenmişlik Sendromu” nu tetikliyor! Düşük ücretle çalışmaya razı göçmen işçilerin mevcut çalışanların işlerini ellerinden aldıklarını okuyoruz. Çoluk çocuk sahibi ve tüm dünyada geçerli mesleği olmayan bazı çalışanların, bu yüzden geceleri uykuları kaçıyor.

A.Ö.K.K.8: KAİZEN Uygulayalım! Korkularımızı Unutalım. Yaşam Değerlerimiz için yaşayalım!

 

Can: Kördüğüm olmuş trafikte, saatlerce sinir krizleri geçirme yerine, çalışanlara kendini meşgul edecek şeyler öneriyorum. Örneği kitap okuma, su doku çözme! Kendi araban, servis, metro büs fark etmiyor. Bazen ayaktayız, bazen trafik canavarlarıyla cebelleşiyoruz. Trafiğin bize stres yüklemesine izin veremeyiz.

Caner: Çoğu çalışanın, çocukluğundan gelen öfkesi onu Sendroma uygun hale getiriyor.. Çoğumuz, küçük yaşta tatminsiz öfke makineleri olarak yetiştiriliyoruz! Ailelerin bir kısmı bilmeden bizleri saldırgan/korkak/aptal öfke olmasına neden oluyor.

A.Ö.K.K.9Birbirimizi Akıllıca Dinleyelim. Empati kuralım! Amaç kavga değildir. Öfkenin kök nedenini yakalayalım!

 

Kemal: Çocukken, anne, babadan bir şey istemek için ağlamaya, yaramazlık yapmaya alışmışız. Ancak öfkelendiğimiz takdir de istediğimizi elde etmeyi çocukken öğreniyoruz. Böyle alışmışmışız?

Caner: Tatminsizlik bizleri öfkeli yapıyor? Öfke ise “Tükenmişlik Sendromu”nu tetikliyor!

Serdar: Çözüm “Akıllı Öfkenin 10 Kanunu” ndan  geçiyor.

Kemal: Çıkarlarımızın /isteklerimizin/ihtiyaçlarımızın sınırı gökyüzüne ulaşıyor! Böylesi tatminsizlik artık bizi şaşırtmıyor. Bu sorunlar nedeniyle “Tükenmişlik Sendromu” nun yaygınlaşmasına hayret etmiyorum. Kullanmadığımız ve hiç kullanma olasılığımız olmayan şeyleri almaya son vermeli!

Serdar: Tüm çalışanlar, “Tükenmişlik Sendromu” yla mücadeleye davetlisiniz.

Aklımızın öfkemizi yönetmesine izin vermeyelim.

Tüket-At dünyasından uzaklaşabiliriz.

 Sade /yalın bir yaşamla da mutlu olabiliriz.

Bunun yollarını keşfetmekle başlayacak her şey!

Can: Yalın bir yaşam mümkün!  Tükenmişlik Sendromu kader değildir. İstemediğimiz bir işi sevdiğimiz, kazançlı ve güvenli bir işe dönüştürebiliriz.

Akıllı Öfke Frekansınageçmemiz yeterlidir.

 

A.Ö.K.K.10: Çözüm odaklı iletişim kurulur. Ret edilemeyecek bir teklif yapılır. Sonuçta kazanan Akıllı öfkemiz olacaktır!

 

 
Toplam blog
: 92
: 440
Kayıt tarihi
: 10.10.11
 
 

Şükrü ÖZGÜR İ.T.Ü Metalürji mühendisliğinden mezun oldu. Kamu ve özel sektörde farklı pozisyonlar..