Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '08

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Neyin sözcüsüdür sözcükler? - Kim kimi yazdırıyor?

Neyin sözcüsüdür sözcükler? - Kim kimi yazdırıyor?
 

kayanak:satirarasi.wordpress.com


Yazmak için insanın aklına bir şey gelmeyip de saatlerce öyle beklemesi nasıl bir şeydir bilenler bilir. Yazmak istersiniz yazamazsınız. Yazmazsanız kıyamet kopmaz. Kimselerin de umurunda değildir zaten. Ama siz vazgeçilmez bir tutku ile yazmak için oturursunuz bilgisayarın başına. Bir serüvene doğru yol almaya başlarsınız. Çünkü bu serüvenin sizi nereye götüreceğini bilmezsiniz. Tatlı bir merak da başlamıştır. Bir yazı çıkacak mıdır? Çıkacaksa nasıl bir yazı olacaktır? Boş mu yoka dolu mu olacaktır yazının içeriği?

Onlarca soru işareti ile başladığınız yazma serüveninde beyninizdeki sözcükler canlanıp birbiriyle temas kurmaya başlarlar. Sözcükler bir bir ortaya çıkarken, birbirilerini görüp tanıyanlar var mıdır bilmem ama sanki her sözcük bir diğerini çağırıyor gibi gelmiştir bana hep. Her sözcük kendine yakın bir sözcüğü çağırır yanına. Sanki yazarların üslubu da bu sözcüklerin kendiilerine yakın olanlarını çağırarark bir bütün oluşturmaya çalışma biçiminden doğar. Bir anlamda sözcüklerin kendilerine özgü bütün oluşturma çabaları üslup denilen şeyin bir başka adı gibidir.

Kafanızdaki sözcükler ortaya çıkarken içeride ne olup bittiğini göremiyorsunuz. Birbirlerine selam veriyorlar mı, ziyaret ediyorlar mı? Dışladıkları oluyor mu birbirlerini? Bir yöneticileri var mıdır acaba? Hangi sözcüğün hangisiyle ilişki kuracağını, kiminle yan yana gelip kiminle gelmeyeceğini yöneten bir şef var mıdır? Kendi aralarında ahlaksal bir anlayış var mıdır? Bir nesneyi ya da olguyu gösteren onlarca sözcükten hangisinin daha uygun olacağını neye göre karar veriyorlar? Kendilerini düşünen kimsenin ahlaksal yapısına göre mi yoksa kendi aralarında o kimseden bağımsız bir ahlak ve biçim anlayışları da var mıdır?

Sözcükler niçin bir araya glmek isterler ki? Onları düşünen insan bir yazı yazacak diye, o kadar sözcük kendi rahatını niçin bozmak ister ki? Yoksa onlar kendilerini o kimsenin kafasından bir an önce çıkarıp , başka birinde var olmayı mı düşlemektedirler. Sözcüklerin asıl vatanı kendilerini düşünen kimsenin kafası değil de, o kimsenin düşündügü başka birilerinin yüreği midir?

Sözcüklerin bütün arzusu ifade edilmek midir? İfadesini bulmayan sözcükler mutsuz mudurlar?

Masanın başına yazmak için oturan kimsenin kendi arzusu mudur yazmak yoksa ifade edilmek ve vatanlarına kavuşmak isteyen sözcüklerin zorlaması mıdır? Sözcükler neyin ve kimin sözcüsüdür?

Böyle zorlama yazıları da zorla okuyacak birileri var mıdır bilimem?

 
Toplam blog
: 264
: 1128
Kayıt tarihi
: 30.04.07
 
 

1956 Sarıkamış Kars doğumluyum. 6 şiir kitabım ve 2 deneme kitabım var. son kitaplarımı B..