Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Nisan '09

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Neymiş bu kişisel gelişim?

Kişisel gelişim diye yıllardır tabak tabak önümüze konulan, aslında okumaya, dinlemeye biraz düşkün olan her bireyin bildiği ve bireye göre değişen bu kişisel gelişim neyimize yarıyor diye bakmak istedim.

İlgili danışmanlık şirketlerinin internet adreslerini ziyaret ettim, sabrım dayandığı sürece, kişisel gelişim konularını ve başlıklarını tek tek okudum. Hepsini alt alta topladım, sonuç ne çıktı dersiniz?

'Aslonan ayakta kalmaktır bu cihanda, duruma ve şartlara göre duruşunu ayarla' şeklinde kabaca tarif edilen, koşullara göre hareket etmeyi öğrenmelisin önermesinin tam tersine, şartlanmış öğretilere karşı, hep aynı duruşu sergilemek gerektiği alt toplamda büyük harflerle yazıyordu.

Bu ne demekti peki?

-Stres kaynaklarını yok etmelisin. Ne yapmalıyım? Sakin olmalısın, daha fazla oksijen almalısın, kitap okumalısın, seni geren uyaranlardan uzak kalmalısın, kendine hobi edinmelisin vb.

-Zamanını iyi kullanmalısın, seni oyalayacak işleri planlamalısın, zor işleri günün en verimli saatlerinde yapmalısın, telefon görüşmelerine sınır koymalısın, planlamadan hiç bir işe yönelmemelisin, ajanda tutmalısın vb.

-Kavga ile tartışmanın ayrımını yapmalısın, mimiklerine dikkat etmelisin, beden dilini iyi kullanmalısın, toparlayıcı konuşmalısın, yanıtı olmayan sorular sormamalısın, empati kurmalısın, çatışmaya sebep olan kişinin sosyal şartlarını ve çatışma sürecine geliş noktasını gözardı etmemelisin vb.

Yukarıda örneklediğim, sadece üç ayrı kişisel gelişim programlarının (Stres Yönetimi, Zaman Yönetimi, Çatışma Yönetimi) içinde geçen aslında sonucunu oluşturan ifadelerdir. Bu ifadelerin her birini yerine getirmeye kalktığınızda, var olduğunuz yaşamın içinde, başka bir dünya, başka bir siz oluşturarak, iyice anlaşılmaz hale geldiğinizi etrafınızdaki bireylerin size olan tepkilerinden anlamaya başlayınca da, ya herkesin bu programlara dahil olması gerektiğini, ya hiç kimsenin sizi anlamadığını düşünüyorsunuz ve geliştirmeye çalıştığınız kişiliğiniz ise, dibe vuruyor. Başladığınız noktandan daha geride buluyorsunuz kendinizi.

Var olduğunuz yaşamlar, sosyal çevreniz, iş yerleriniz, aile yaşamınız ne kadar el veriyorsa, o kadar stresi yönetebilirsiniz, zamanı şartlarınıza göre kullanmaya çalışırsınız, sinir sisteminiz ne kadar sağlamsa o kadar çatışmadan uzak kalabilir ve empati yapabilirsiniz.

Düşünsenize, ülkemiz vatandaşlarının tamamen sinir sistemini yok etmeye yönelik olarak gelişen şu günlerde, mevcut stresleri hangi paketlerin öngördüğü yöntemlerle yönetebilirsiniz?

-Ahmet Bey ekonomik kriz nedeni ile küçülme kararı aldık ve bugün itibari ile işinize son veriyoruz!

Cümlesi ile Ahmet Bey'de stres yönetimini nasıl gözlemleyebiliriz?

-Evet haklısınız. Durumunuz çok zor, sizi anlıyorum (Ahmet Bey Empati yapıyor ), bu kararı vermekte haklısınız, ben eşyalarımı toplayayım hemen...

Diyen Ahmet Bey var mı acaba?

Direk içinde bulunduğu şartlar Ahmet Bey'in stres kaynağı değil mi? O şart Ahmet Bey'i strese sokmuyor mu? Ahmet Bey'e o güne kadar vermiş olduğumuz kişisel gelişim programlarından hangisi ile ayağa kalkabilecek bu durumdan sizce?

-Çöküntüsünü gizleyemediği bakışlarını şahin bakışa çevirecek beden dili ile mi?

-İçinde bulunduğu kredi borçlarını ödeyemediğinde banka avukatlarıyla yapacağı tartışmadan kendisini kazançlı çıkartacak çatışma yönetimi ile mi?

Kişisel gelişim eğitim diye bir şey yoktur! Aktif halde kullanılamayan ve her şartta her bireyde aynı sonuca ulaşamayan eğitim, yeterli ve gerçekçi değildir. Bireylerin ihtiyaçlarına göre geliştirilecek her türlü program ise bireysel danışmanlığa girer ki, bu danışmanlığı almayı karar verdiğiniz şirket, eğer boğaz kenarında, denize nazır bir ofiste, oturduğunuzda kalkmak istemediğiniz bir koltuk ve bir bardak çaydan oluşuyorsa bedeli sadece 500 Dolar!

Peki siz mevcut koşullarla savaşan kaç tane Ahmet Bey tanıyorsunuz o koltuklarda çay içerek, yaşam şartlarına göre bireysel danışmanlık alarak ayakta kalmaya çalışacak?

Kişisel gelişim eğitimlerinin her danışmanlık şirketinde içeriği dahi aynı olarak alt alta sıralanması bu durumun, ezberci alfabecilik olduğunu bize gösteriyor.

Bireysel gelişim kıymetlidir. Kişinin kendisine yaptığı yatırımdır ki, daha iyi bir maaş ve belki de daha büyük bir koltukta oturabilmek için ve en önemlisi görmeyen gözlere bir şeyleri gösterebilmek için.

Fakat biz bir işi ağzıma sakız yaptıktan sonra, iş çığırından çıkıyor değil mi? Kişisel gelişim kötü değil, fakat elli şirketin ellisi de bu eğitim paketlerinin içeriği için aynısını söylüyor ve kendilerinden veya eğitimleri veren değerleri hocalardan bir şeyler eklemiyorsa, bu eğitimleri vermeden önce, şirket gelişim programları ile aynanın karşısına kendilerinin geçmesi gerekir sonra bizleri geliştirmek için adım atabilir.

 
Toplam blog
: 20
: 1392
Kayıt tarihi
: 02.06.08
 
 

Profesyonel İnsan Kaynakları Danışmanı, Eğitmen, Kendi halinde yazar-çizer... ..