Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ağustos '11

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Nezaket, Çin ve İşbirliği

Nezaket, Çin ve İşbirliği
 

Kaynak: Web


Şakacı pilot iniş yaparken, kuledeki Temel'e her seferinde; 

- Bil bakalım ben kimim? diye sorarmış..
Kulede görevli olan Temel çok sinir olurmuş pilotun bu sulu şakasına.
Bir gece pilot her zamanki gibi;
- Temel bil bakalım ben kimim?" der demez. Temel tüm ışıkları söndürmüş;
- Şimdi sen bil bakalım, pist nerede? demiş. 

Temel muhtemelen hemen pistin ışıklarını tekrar yakmıştır. Pilot da muhtemelen Temel’in onun şakalarından hoşlanmadığı gibi bu şakadan pek hoşlanmamıştır. Fıkranın özü; kule ile şakalaşmaya gelmez. 

İş dünyasının kurallarına göre de öyle değil mi? Eğer işinizi başarıyla tamamlamak için diğerleri ile iş birliğine ihtiyacınız varsa o işin her sürecini iyi bir diyalog ile yürütmeniz gerekir. Dünyanın en bağımsız ülkesi yarışması yapılsa, bu yarışmada pek de üst sıralarda olamayacağımız kesin. Kaldı ki, sahte ve şişirilmiş bağımsızlık söylemlerinin de ülkeleri bugün getirdiği durum malum. 

Liberal ekonomik düzen aslında tam kozmopolit bir iç içe geçmişliği meydana getirdi. Bu düzene direnenler de var. Örneğin Çin, kendi kendine yetebilme konusunda bir hayli dirençli. 1980 sonrası Türkiye’de yaşanan serbest piyasa ekonomisinin bir örneğini şu an Çin yaşıyor. Ekonomik ilerlemelerinin yanısıra turizm ile ilgili hedeflerini de belirlemeye ve bu kontrollü liberalleşme sürecine dahil etmeye çalışıyorlar. Bütün bunları çok yakından takip eden ve bu çalışmada turizm modeli olarak ege bölgesinin gelişimini ele alan Çin’li bir akademisyeni ağırladık Manisa’da. Kendisine Mısır yerine Türkiye’yi model olarak almayı öneren hocasının ne kadar haklı olduğunu buraya geldikten sonra anladığını bizzat ifade ederken gözleri büyük bir hayranlıkla Efes’in tarihçesine bakıyordu. “Ne kadar farklı kültürü bir arada sergiliyorsunuz, her gittiğim yerin kendine özgü hikayeleri var. Bu mükemmel bir deneyim.” sözleri ile hislerini açıklarken, Turizm Müdürümüz Erdinç Karaköse’ye bizzat teşekkürlerini sundu. Değerli meslektaşım ve arkadaşım Min Wei buraya gelmeden önceki düşüncelerinin ülkemizi gördükten sonra tamamıyle değiştiğini, Türkiye’nin bir özgürlükler ülkesi olduğunu dile getirirken, buradaki insanların yaşamlarından çok keyif aldıklarını yüzlerinden okuyabiliyordu. 

Çin, kültüründe çok zarif detaylar taşıyan, yerinde gidilip görülmesi gereken bir ülke. Çok uzak zamanlarda komşuluk ettiğimiz bu kültür 4000 yıllık ayrılığa rağmen halen birbirine çok benzer özellikler taşıyor. Türklerin o bölgedeki kalıntıları hakkında yaygınlaşan söylentiler o bölgeyi görme isteğimizi daha da arttırıyor. Aradan geçen binlerce yıl sonrasında inişe geçen batı kültürünün karşısında yükselen bu güç çok etkileyici. Dilerim iki ülke arasındaki bu köklü geçmişin üzerine sağlam ekonomik ve ticari işbirlikleri örülür. Temel ile pilot arasındaki diyaloğa benzer diyaloglar yaşanmadan sağlıklı iş birlikleri sağlanır. Çünkü şu anda bizim sanayi üretimimiz onlardan temin edilen yarı mamüllere dayanıyor. 

Sevgiyle kalınız. 

 
Toplam blog
: 149
: 652
Kayıt tarihi
: 07.04.10
 
 

Sazsız söze ezgiler diziyoruz, birer birer. "Kim" olduğumuzun belli olmadığı bu dünyada K..