Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '15

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Nezle, grip olanlar mecbur kalmadıkça sokağa çıkmasın.....

Nezle, grip olanlar mecbur kalmadıkça sokağa çıkmasın.....
 

Hava çok soğuk İstanbul'da. Biraz evvel hava durumuna baktım, gündüz saati olmasına rağmen -4 dereceyi gösteriyor. Hem de bu ısı Kadıköy'de. Biraz daha ılıman olur bizim buraları oysa.

Yanlız İstanbul değil tüm Türkiye soğuk son günlerde. Haberlerde izliyorum. Genelde çok soğuk olmayan Ege bölgesinde bile kar yağmış yüksek yerlere.

Çocuklar memnun bu soğuk ve kardan. Zira okulla tatil oluyor, onlar da sınavlardan kurtuluyorlar böylece. Gerçi tatil olayı da komik bir hale geldi. Bir dargın bir barışık misali bir tatil var, bir tatil yok haberi arasında adeta saklambaç oynar gibiyiz.

Benim bu yazımda değinmek istediğim konu başka. Havaların soğumasından dolayı ortalık hastalıktan kırılıyor. Biraz evvel televizyonda duydum 200 çeşit mikrop geziyormuş ortada. Zaten bu havalarda okulların tatil edilmesinin bir amacı da kişilerin toplu yerlerde fazla bulunmalarını önlemek ve böylece bu mevsimin bulaşıcı hastalıklarından öğrencileri uzak tutmak.

Bence bu hastalık dönemlerinde mecbur kalmadıkça toplu yerlere fazla girmemek gerek. Sinemalar, alışveriş merkezleri. Büyük marketler hastalık yayma merkezi gibi görev yapıyor.

Bu arada en önemli olay nezle, grip gibi bulaşıcı hastalığı olan kişilerin mecbur kalmadıkça topluluk içine girmekten kaçınması. Zira topluluk içine giren mikroplu kişi hastalığının bir çok kişiye bulaşmasına sebep olup hem iş gücü kaybına sebep oluyor, hem de insanların boşuna bir çok ilacı yüklenerek sağlığını ve ülke ekonomisini tehlikeye atmasına meydan veriyor.

Okuyanlarımız diyecekler ki  sokakta işleri varsa bu hasta kişilerin ne yapacaklar . Bence bu işler de sokağa çıkmadan hal edilebiliyor. Banka işlerini market alışverişini internet üzerinden yaparsanız,bu sbepeten sokağa çıkmaya gerek kalmıyor.

Ama bir bakıyorsunuz sinemada yanınızda oturan kişi öksürükten film seyredemiyor, sokakta yürüyen kişi üstünüze hapşırıyor. Tabii bu mikroplara maruz kalan kişiler de en yakın zamanda aynı hastalıkların emarelerini gösteriyor.

Okullar tatil oluyor, bütün çocuklar hasta, sağlam demeden kafelerde, alışveriş merkezlerinde. Valilik sürekli ikaz yapıyor, mecbur kalmadıkça sokağa çıkmayın diye, trafik normal günlerdekinden daha kalabalık.

Kısacası bulaşıcı hastalığı olan kişiler mümkünse evde kalıp dinlenseler daha sağlıklı bir yaşam süreceğiz.

Bence eline çay bardağını alıp pencereden karı seyretmek daha zevkli oluyor.

 

 
Toplam blog
: 826
: 1068
Kayıt tarihi
: 26.04.11
 
 

Ben emekli bir iktisatçıyım. 21 yıldır bir sanatçı annesiyim. Küçük kızım klasik müziğe eğilim gö..