Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '12

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Nicelik mi yoksa nitelik mi daha önemli?

Nicelik mi yoksa nitelik mi daha önemli?
 

Kamil Okyay Sındır-Bornova Belediye Başkanı


Bornova Belediye Başkanı Sayın Prof.Dr.Kamil Okyay Sındır Bornova’da yeşil alan miktarının Avrupa standartlarına ulaştığını belirtiyor ve sayılarla da destekliyor. Benzer şekilde; her yıl 14 kilometrelik kilit taşı (yeni yol/tamir-bakım) çalışması, 15 kilometre de asfalt çalışması yapıldığını ifade ediyor.

Şu kadar yeşil alan yaptık.

Şu kadar asfalt yaptık.

Şu kadar çocuk oyun alanı yaptık.

Şu kadar kaldırım yaptık.

Şu kadar kilit parke yaptık.

Hepsi kabul. Elinize sağlık.

Sayılara bakacak olursak; yapılan çalışmalarda Bornova Belediyesi birinci. En büyük Bornova Belediyesi.

Peki ya nitelik? Her şeyi nicelik (sayısal) açısından değerlendirmek ne kadar doğru bir yaklaşım olabilir? Yapılan işlerin niteliği (kalitesi) daha önemli değil mi?

Yapılan yeşil alanların niceliği gibi niteliği de Avrupa standartlarında mı? Suyun giderek daha değerli olduğu günümüzde yapılan parklarda çok su tükettiği bilinen çim alanlar oluşturarak yeşil alan miktarını artırmakla övünmek doğru bir yaklaşım mı gerçekten? Yapılan parklara, sokak ve kaldırımlara kaç tane ağaç dikildi? Kaçı hala yaşamını sürdürüyor? Denetimler ne durumda? Bir şeyi yapmak kadar korumak, bakım ve onarımını yapmak, sürdürülebilir kılmak da önemli değil mi? Ya da mevcut parklardan Büyük Park ne durumda? Giden gören var mı? Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nin önü sanki otopark. Sürekli araçlar park edilmiş halde orada duruyorlar. Zabıta kamyonetleri vızır vızır parkın içinden geçiyor, motosikletleri saymıyorum bile. Bu konuya uygun bir çözüm yolu bulmak o kadar mı zor? Belediye binasının da içinde yer aldığı bu parktaki durum belediye çalışanlarının da gözü önünde gerçekleştiğine ve bu durumu görmüyor olmaları mümkün olmadığına göre nasıl yorumlamak gerekir? İlgisizlik, yetkisizlik, sorumsuzluk gibi sıfatlardan hangisi duruma daha uygun?  Peterson Köşkü bahçesi de aynı şekilde. Köşkün Kültür Merkezi ile arasında yer alan ve aslında araç trafiğine kapalı olan yer araçlarla dolu. Hatta o kadar ki; araçlar, ağaç gölgesinden yararlanmak için çimlerin üzerine park etmişler. Aşık Veysel Rekreasyon Alanı için de aynı şey geçerli ne yazık ki. Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi’nin alt tarafından giren araçlar Buz Sporları Salonuna doğru parkın içinden ilerliyorlar. Neden böyle yaptıklarını sorunca da “biz görevliyiz” yanıtını alıyorsunuz. Görevli olmak aslında sorumluluk bilinci ile daha dikkatli davranmayı gerektirmez mi? Belediyede çalışıyor olmak ya da o parka iş/görev amacıyla gelmiş olmak parkın içinden araçla geçmeyi haklı kılar mı? Görevli olmak imtiyaz sahibi olmak mıdır aynı zamanda? Parklarda başıboş dolaşan köpekleri artık söylemiyorum bile. Bu konuda hiçbir şeyin yapılmadığını/yapılmak istenmediğini/yapılmak istenseydi bir çözümünün mutlaka bulunacağını biliyorum çünkü.  

Peki ya yol ve kaldırımlar? Yapılan yol ve kaldırımların son durumu ne? Yüzlerce kilometre yol ve kaldırımın ne kadarı sağlam duruyor? Denetimler yeterli mi? Yolu/kaldırımı yaptıktan sonra belediye ya da diğer kurumlar bunları farklı nedenlerle yeniden kazmak durumunda kalıyor olabilir. Altyapısı tamamlanmamış bir ülkede yaşıyoruz ne yazık ki ve bu duruma alıştık. Ama ya denetim? Belediye yetkilileri bu yolların yeniden eski hale getirilmesi konusunda neler yapıyor, nasıl bir yol izliyor? Açılan çukurlar kapatılıyor da “bu nasıl kapatmak” diye hiçbir görevli gidip bakmıyor mu? Bakıyor, görmüyor mu? Görüyor, umursamıyor mu? Harcanan paralar hepimizin parası değil mi? Bornova Belediyesi “kent gönüllüsü” kavramı ile vatandaşı kentine sahip çıkmaya davet ediyor. Önce belediye çalışanlarının kentine sahip çıkması gerekmiyor mu?

Peki ya yapılan kaldırımların işgal sorunu. Esnafın mal/malzeme çıkarmasına alışmıştık. Şimdi bir de araç kiralama şirketleri var. Vatandaş bir arabasına yer bulamazken, kaldırımlar ve yol kenarları bu şirketlerin sahip oldukları onlarca araç tarafından işgal ediliyor. Bu durumda yüzlerce kilometre kaldırım yapılmış, halk yararlanamadıktan sonra ne anlamı var?

Belediye Başkanımızla çok uzakta değil, belediyenin hemen yakınındaki sokaklarda beraber yürümek isterim. Arabayla giderken bunları göremiyor olabilir.

(NOT: Peterson Köşkü bahçesi ve Aşık Veysel Rekreasyon Alanının Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda olduğu söylenecektir. Ancak Bornova Belediyesi sınırlarında olan her şeyin Belediyemizi ilgilendirmesi gerektiğini ve konunun çözümü için gerekli girişimleri yapmanın da Bornova Belediyesi’nin görevleri arasında yer alması gerektiğini düşünüyorum).  

 
Toplam blog
: 87
: 566
Kayıt tarihi
: 02.12.09
 
 

Çevre Bilimi Uzmanı – Peyzaj Mimarıyım. Yüksek lisansımı çevre sorunları ve biyokütle enerjisi üz..