Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mayıs '17

 
Kategori
Dil Eğitimi
 

Niçin Çin'ce öğretmiyoruz?

Niçin Çin'ce öğretmiyoruz?
 

haber111.com


Maşallah bizim okullarımızda İngilizce (en çok), Fransızca, Almanca, Arapça, Rusça… gibi diller öğretilir de bir türlü Çin’ceye sıra gelmez…
 
Ey millet, ey yetkililer şu dünya haritasını önünüze açın, bir de global dünya rakamlarını önünüze serin… Ne görüyorsunuz? 10-15 yıl sonra Çin her bakımdan dünyanın önderi durumuna erişecektir. Şimdiden bir çok dalda ABD’yi geçmiştir.  Dünya ülkelerinin çoğu ekonomide onu izleyemiyor bile… Gittikçe büyüyen korkunç bir ekonomisi var. İhracat, ithalat rakamları çok büyük. Çin eski Çin de değil… Sanayisini geliştirdi. Artık her şeyi yapıyor ve kolaylıkla da satıyor. Aynı zamanda çok da ucuza malediyor. Çünkü  insangücü çok ucuza çalışıyor.
 
Çin’in nüfusu neredeyse 1.5 milyara yaklaşıyor. Bu nüfusuyla dünyada önder ve hiçbir ülke ona yaklaşamaz. Bu büyük nüfusun konkunç büyük ihtiyaçları var. Durmadan dışardan satın almak istiyorlar, sonra da işleyip satmak istiyorlar. Bu bakımdan aslında Türkiye ile Çin arasında ticaret açısından çok büyük bir imkan var fakat bu ne yazık ki değerlendirilemiyor.
 
Son yılların en gözde dili olan Çince, dünya üzerinde her beş kişiden biri tarafından konuşulan bir dil. Bunun yanı sıra ekonomik ilişkiler çerçevesinde, işverenler için tüm iş alanlarında öncelikli tercih edilme sebebi.
 
Peki Çin’ce bizim okullarımızda niye okutulmaz.. Veya bir iki okulda göstermelik okutulur da niçin yaygın olarak okutulmaz. 
 
Çin önümüzdeki 50 yıl içinde dünyanın en büyük ekonomisi olacaktır ve belki de bizim en önemli ticaret ortaklarımızdan biri olacaktır. Fakat şu durumda ticaret hacmimiz ve kapasitemiz böyle bir işi götüremiyor.
 

"Çinli turistlerin yurt dışındaki harcamaları 2015'te önceki yıla göre %53 artarak 215 milyar dolara ulaştı." (haber111)

Buna göre , Çin’den büyük sayıda turist getirilecek olursa, Türk turizm çevreleri köşeyi döner deniliyor; bunu da beceremiyoruz. Hazırlıklı değiliz.
 
Hazırlıklı olmak, her şeyden önce o ülke dilini öğrenmekle başlar. Türkiye’de bugün Çin’ce bilen birkaç kişi var. Ama ne yazık ki doğru dürüst bu dil öğretilmiyor.
 
Çok uzun bir zaman önce Rusça ve Çince'nin devlet okullarında ders olarak okutulmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından da onaylanan Bakanlar Kurulu Kararı, 
Milli Eğitim Bakanlığı'nın 6 Ocak 2004 tarihli yazısı üzerine kararlaştırıldı. 
Buna göre ilköğretim okulları ve liselerde Türkiye'nin bulunduğu bölgedeki ekonomik 
ağırlığı giderek artan Rusya ve Çin'in resmi dilleri ders olarak okutulacak. Derslerin ne şekilde işleneceği daha sonra kararlaştırılacak.”(hürriyet.com.tr/26.Şubat.2004)
 
Böyle kararların çoğu Başbakanlar, Cumhurbaşkanları değişince kadük olur; kullanılmaz olur. Biter. Bu karar da öylece unutuldu. Sonra..
MEB, Türkiye'ye gelen Çinli turistin artması ve Çin ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 15 milyar doları bulması nedeniyle, İstanbul, dahil 5 ilde Çince eğitimi vermeye başladı. (haber7.com.11.9.08)
 
Habere bakın:
 
Lisede Çince eğitimi başlıyor. (17 Mayıs 2013 )
TÜBİTAK'ın pilot okulu olarak faaliyet gösteren Ayrancı Anadolu Lisesi, 2013-2014 döneminden itibaren Çince eğitim verecek.
 
Ayrancı Anadolu Lisesi Müdürü Duran Şahin, Türkiye'de okullarda uzun yıllardır yabancı dil olarak İngilizce'nin okutulduğunu belirtti. İngilizce'nin ardından Almanca ve Fransızca'nın da ilgi gördüğünü dile getiren Şahin, Çince'nin ise bazı okullarda seçmeli ders olarak verildiğini söyledi. Şahin, Türk-Çin dostluk ve ekonomik işbirliği dernekleriyle yaptıkları görüşmelerde Türkiye'de Çince bilenlerin çok az olduğunu, tercümanlık konusunda ise büyük bir açık bulunduğunu öğrendiklerini anlattı. Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanlığı’yla yazışmalara başladıklarını belirten Şahin, Çinçe'nin, 2013-2014 eğitim öğretim yılında okullarında birinci yabancı dil olarak verilmesinin uygun bulunduğunu söyledi.
Şahin, Türkiye'de Çince'nin yaygınlaşmasını amaçladıklarını dile getirerek, "Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde birinci yabancı dil olarak Çince eğitim veren ilk lise olacağız. (hürriyet.com.tr)
 
 TÜÇİAD Genel Başkanı Koçak : “Turizmin yanında ticaretin de gelişmesi için Çince bilen kişilere ihtiyaç var. Milli Eğitim Bakanlığı ile temastayız. Orta dereceli okullarda Çince'nin seçmeli ders olarak okutulması konusunda çalışmalar yapıyoruz.” Diyor..
 
Dilde istikbal Çince’yi gösteriyor. Bütün Avrupa ülkeleri programlarında Çin’ceye geniş ölçüde yer verdikleri halde, Türkiye hala bu konuda ot topluyor, lafu güzafla vakit geçiriyor.
Oysa ihtiyaç belirli. İstikbalde hangi dilin dünyada  ticaret alanında daha çok konuşulacağı belli. Ama biz istikbali göremiyoruz. Çocuklarımıza Arapça öğretmeye çalışıyoruz. 
 
Niçin Çince öğretilmeli?
 
Bir kere Çince bilmekle Türkiye’de ve Çin’de “Havalı bir insan olursunuz.” Çünkü ilklerden biri siz olursunuz.
 
Çince kolay bir dildir. Hiç de göründüğü kadar zor değildir. Çok çabuk öğrenirsiniz. Bir işe yararsınız.  Türkiye’de ve Çin’de kolay iş bulursunuz.
 
Diğer yandan artık Çinliler her yerde, onlara her yerde rastlamak mümkün. Ayrıca çok yakın bir gelecekte daha çok Çinliye rastlayacağımız gayet açık.
 
Şu belli ki Çince dünyanın en çok konuşulan dili. Bu bakımdan bu dili görmemezlikten gelmek , dünyayı ve geleceği görmemek gibi bir şeydir. 
 
Ey millet meslek mi istiyorsunuz. Çin’ce öğrenin. Bence işiniz şimdiden hazır.
 
Ama millet Çin’ceyi nerede öğrenecek,  o belli değil. Çünkü MEB yetkilileri bu işle ilgilenmiyor.
 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..