Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Aralık '14

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Niğde ve Sivas ta 3 gün

Niğde ve  Sivas ta 3 gün
 

Niğde Üniversitesi  İletişim Fakültesi Dekan yardımcısı  Doç. Dr. Işıl Horzum, yeğeni Kemal Toksöz’ün işitme engelli olmasından dolayı işitme  engellilere  empati yaparak  onlara  değer vererek gelişmelerini istemelerini  öğrendiğim an gerçekten bende ışıl Hanım’a hayranlık  duymuştum. Işıl Hanım Elazığ Fırat Üniversitesinde iken okulda  bir konuşmaya davet  edecekti  ama  olmadı.  Elazğılılara sempatim olduğundan   bu  konuşmayı  çok isterdim tabii ki. Niğde Üniversitesi Dekan yardımcısı olduğu zaman iletişime geçmiştim.  Işıl  Hanım, geçtiğimiz günlerde davetini yeniledi.  Önce 9 Aralık olarak  kararlaştırdığımız  günü daha  sonra  16 Aralık olarak revize ettik.

Işı l Hanım benim geleceğimi öğrencilerine anlatmış. Öğrenciler heyecanlanarak  “Turan beyi biz misafir edelim, hem evimizde  kalsın hem  sohbet ederek  gelişimi anlatsın” demişler.  Aykut Temelli  isimli  girişken öğrenci  bizim geleceğimizi öğrenince   internetten yazılarımızı okuyarak,  daha önceki konuşmalarımızın videosunu  seyrederek bilgi sahibi olmuşlar. İletişim öğrencisi olduklarını göstererek  , okuduklarını uygulayıp  hemen  bizimle  iletişime  geçerek heyecanla beni beklediklerini söylediler. 

Pazar günü,  Tokat’tan yola çıktık. Sivas  Gökkuşağı Engelliler ve Dostları Derneği Başkanlığı ve Sivas Belediyesi  işbirliği ile   yapılan  ve   arkadaşım Mustafa Epik’in  eğitimlerii verdiği  işaret dili kursları   devam ediyordu . İşaret dili öğrenen  Üniversite Öğrencileri ile  işitme engelliler ve aileleri Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezinde bir araya geleceklerdi. Bizi  de konuşma yapmamız için  eğitmen Mustafa Epik davet etmişti. O etkinliğe  Cumhuriyet Üniversitesi  Otomotiv Mühendisliği okuyan öğrencilerle katılacaktık.

Sivas’ta   otogarda bizi   Otomotiv Mühendisliği Öğrencisi Mustafa Seçgil karşılayarak kaldığı özel yurtta  çay ikram etmeye davet  etti. Orada  Otomotiv Mühendisliği  öğrencileri Yasin Koç ve Cebrail ile tanışarak   sohbet ettik. Onlara Kişisel gelişim dergileri armağan ederek   Mustafa Seçgil ile   Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezine geçtik.

Tören başlayınca   işitme engeliler ve  işaret dili öğrenen öğrenciler işaret dili ile derin sohbete daldılar. Bizde onlara katılarak sohbet ettik. Bu  sohbetleri  Sivas Belediyesi   Sosyal ve Kültür İşleri Müdürü  Ahmet Dağüstü ve Mustafa Epik mutlulukla  izlediler. Çünkü senelerce  işaret dilinin   Üniversitelilerce benimsemesi için çaba harcamışlardı.şimdi her sene yüzlerce  öğrenci işaret dili öğrenmek üzere kendilerine başvuruyorlardı.  Misafirlere çiğ köfte ayran  ikram ettiler. Bizlerde  kısa bir konuşma yaptık.

Daha sonra Otomotiv Mühendisliği öğrencileri(daha  önce  bölümlerinde konuşma yapmıştık)  Murat Dereçiçek, Mustafa Seçgil, Umut  Akkaya  bizleri   evlerine çay içmeye davet ettiler. Kişisel Gelişim,  eğitim  üzerine sohbetler eşliğinde   gençlere  kişisel gelişimin önemini anlattık.  Kişisel Gelişim dergi ve   kitaplarından armağan ederek okuyarak gelişmelerini önerdim.

 Gece  Niğde’ye gitmek üzere Sivas’tan ayrıldık.

Sabah erken saatlerde Aykut Temelli, ev arkadaşları Yasin Yıldız, Faruk Ekin,  Gökkuışağı  Gençlik Derneğinden arkadaşları ile   bizi terminalden alarak  Şehir Lokantasında  çorba ikram ettiler. Oradan  Niğde’ye ilk kez gelmenin   heyecanı  ile  biraz gezip öğrenci evlerinde dinlendik.

Bir şehre gidince  bana “ Nereye gidelim?” dedikleri zaman aklıma yerel basın, işitme engelli okulları, işitme engelli dernekleri  gelir. “İşitme Engelli okulunu ziyaret edelim” dedik. Faruk Ekin “ Bizim yurdun yanında” dediği zaman hemen  ziyarete gittik. Aykut Temelli, Yasin  Yıldız, Faruk Ekin ile  Hüdavent  Hatun işitme engelliler okulu  Müdürü Adnan Gümüş’ü ziyaret ettik. Adnan bey çok memnun kalarak   öğrencilere konuşma yapmamızı istedi. Bizde  bir konuşma yaptık. Daha sonra Müdür Adnan  Gümüş bey ile işitme engelli çocukların gelişimi üzerine sohbet ettik. Üniversiteliler   işitme engelli çocuklar ile iletişim kurarak   onlara sevgi  ve umut aşılamak istediklerini söylediler. İletişim Fakültesi öğrencisi olarak   bunun kendilerine hem güzel tecrübe, hem  derslerine  destek  olacağını vurguladılar.

Oradan  Kampüse geçerek  İletişim Fakültesi Dekan yardımcısı  Doç.Dr. Kazım Özkan Ertürk bey ile tanışarak  sohbet ettik. Kantinde de Dekan yardımcısı Işıl Hanım ve öğrenciler ile sohbet ederek   muhabbet ettik.  Mimarlık Fakültesinde  geçici olarak hizmet veren İletişim fakültesinde yeni bina yapılıyormuş. Daha açılalı 2 sene olmasına rağmen  öğrenciler iletişim kurmaya ve gelişmeye hayli açık insanlar. İletişim Kulübü  Yönetiminden Sevgi Laç, Alişan Cabiroğlu, Aykut Temelli ile    gelişim,  kitap okuma,  iletişim, yerel basından faydalanma konusunda     sohbet  ettik. Yerel basından gençken nasıl faydalandığımı anlattım. Onların da yerel basından faydalanabileceğini   söyleyerek  kişisel gelişim dergileri armağan ettik. Yerel basının    onlara ilgi göstermediğini anlattılar. Bende başta ilgi göstermeseler de zmaanla faydalanacakları konusunda  onlara   bilgi verdim. 

Akşama doğru  Niğde de şehir merkezine   Aykut Temelli, Yasin yıldız, Yavuzhan İnan   ile  çıktık. Vali Necmeddin Kılıç”a yanımızda  götürdüğümüz  “Recep Yazıcıoğlu’nun liderlik sırları” adlı kitabımızı hediye edecektik ama vali bey yerinde yoktu. Oradan   işitme engelliler spor kulübü lokalıne baktık. Bulamayınca   Gökkuşağı Gençlik Derneğine uğrayarak bir çay içtik.  Üniversiteli Gençler   buluşarak  sohbet etmek için Gökkuşağı Gençlik Derneğini  kurmuşlar. Hayattan ne istediğini bilen daha çok Mühendislik  ve Matematik öğrencilerinin   geldiği bu dernekte gençler   buluşarak sohbet ediyor, yardıma muhtaç Üniversitelilere nasıl yardımcı olacaklarını  düşünüyorlar.

Oradan Aykut Temelli’nin öğrenci evine geçerek  İletişim Kulubü üyeleri ile  Aykut’un ev arkadaşları  Fatih Dağlaraştı, Ramazan  Ötgün, Yasin Yıldız ile  sohbet ettik.  Bizim geleceğimizi öğrenen gençlerden Faruk Karaaslan,  Mahmut Taşöz ve Fayyaz  Demirkol   bizi ziyaret ederek   kitap çıkarmak isteyenler, gelişmek isteyenler sordu bizlerde cevapladık. Gençlere  kişisel gelişim ve iletişim konusunda   faydalanacakları dergiler ve  kitaplar armağan ettik.

Ertesi Sabah Kampüse geçerek  kantinde   muhabbet ettik gençler ile. Psikolojık  Danışmanlık ve Rehberlik Kulübü Başkanı   Fırat  Çöplü ile tanışarak sohbet ettik.

Fen Edebiyat Fakültesi  konferans salonu dolmuştu.  Gençlere kısa özgeçmişimden  sonra  “ İletişimde Engel Yoktur”  konulu konuşmada  yaşadığımız engelleri  nasıl aştığımızı   ve    gelişim konusunda neler  yaptığımızı , iletişimde gelişmeleri için gençlere neler yapmaları gerektiğini anlattım. Engelli olmanın güçlü iletişim kurmaya engel olmadığını söyledim.  İsterlerse  kitap okumayı severek  güçlü iletişimci olabileceklerini anlattım. Daha sonra soruları cevapladım. Dekan Prof.Dr.  Selen Doğan   Hanım ve yardımcıları ve  öğrencileri ilgi ile   dinlediler. Daha sonra  “Engelleri Aşanlar” kitabımızı imzalayarak    salondan mutlu  ayrıldık. Gençlerle  fotoğraf çektirdik. Üniversite, İletişim Fakültesi  bize plaket takdim etti.

Ailesinde işitme engelli olan   öğrenciler ile sohbet ettik ve  onların  sorularını cevapladık. Konuşmamızın onlara çok ilham verdiğini anlattılar.

      Akşam Gökkuşağı  Derneğinde  bir çay içerek gençlere kısa  kişisel gelişim konuşması yaparak  gençlere hayat tecrübelerimizi anlatarak iletişimden   iletişimin öneminden bahsettik . Bizlere Derneği ziyaretimizden dolayı plaket takdim ettiler.

Gece  saat 1.00 civarı Topçam  ile mutlu  ayrıldık.

Terminale Aykut Temelli, Fatih Dağlaraştı, Yasin  Yıldız ve Yener Yaşar   gelerek otobüs  terminalden ayrılana kadar bize eşlik ettiler.  

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..