Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ekim '12

 
Kategori
Siyaset
 

Nihayet bayramlarıda yasaklara boğduk

Cumhuriyet kurulduğundan beri biz hem dini, hemde milli bayramlarımızı kutlarız. Hem de içtenlikle, ne çok hazırlık yapırız.Yasak denen bir duyguyu hiç yaşamamıştık. Cumhuriyet kurulduğunda dini bayramlardan yasak olanı hiç hatırlamıyorum (yarım asırı çoktan geçmiş ömrümde)

Cumhuriyet kurulurken yasak koymamış o günün hükümetlerinin, bu güne gelip de cumhuriyet ile yönetilen yurdumuzda yasak konması, hele ki bunun Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri tarafından yapılması, kanlarının son damlasına kadar vatanı savunan şehitlerimizi inkar etmek demek değilmi? Korkarım şehitlerimize bir gün terörist denilecek.

Burası Türkiye Cumhuriyeti. Bu başlığı unutup Cumhuriyetin kuruluşunun yıldönümünü kutlamayı siz yasak ediyorsunuz.(Cumhura yasak olur mu?)

Bu gün sahip oldukları hakların hemen hemen hepsine cumhuriyetin bize sağladığı haklarla kazandığımızı nasılda unutuverdik.

Cumhuriyet 'in bize sağladığı özgürlükleri savunalım her türlü özgürlüğün hakkını kullanalım. Sonra bizi bu hakları vereni yasaklayalım,''CUMHURA YASAK OLURMU DİYENLER BUNU YAPIYORSA'' daha ne söylenebilirki.

Hep düşünürüm, Atatürk o zaman dini bayramları yasaklasaydı. Yasaklayamaz mıydı? Ya da belli şartlara bağlayamaz mıydı. Bal gibi yapardı. Ama yapmadı. Korktu mu? Hayır, bu korku değildi. Özgürlüğün paylaşımı bence. Derdi; değerleri zedelemek, yıpratmak, ya da dinle, toplumla kavga etmek değildi.

Atatürk Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulum aşamasında tek amacı; Bağımsız Türkiye Cumhuriyetini kurmaktı.Bilime,güzel sanatlara, yüzünü batıya, batıda ki medeniyetlerin bilim ve fende ki ilerlemelerini kendine hedef belirlemiş. Dünya üstünde böyle bir vizyona sahip kaç lider bulabilirsiniz?

Vatandaş özgürdür. Nasıl; isteyen kurban kesiyor isteyen bunu tatil olarak kullanıyor kurban kesmedi diye kimseye yasak koymuyoruz. Ama kesemeyene yardımda bulunuyoruz. Bir parça eti kesemiyenle payşalıyoruz. Bunu insanlığın, yardımlaşmanın dinin icabetlerinden sayıyoruz. Bırakın 29 Ekim'de de istediği yerde bayramını kutlasın. İstediği yerde yürüsün. Bu kadar basit bir kutlamayı kaos haline getirmeye ne gerek var.İnsanları ayrıştırmanın kime ne faydası var.

Bu yurdu kurtaran, anayasayı kelİme kelime yazdıran,kendini sultan yapmadı da, cumhurun seçtikleri, ne çabuk sultan oldu.

Bu gün kurban bayramı bakın nasılda komşular bir araya gelip, dini inançları icabı, hem hayvanlarını kesiyorlar hemde bir arada bayramı kutluyorlar.

Bence bu suç duyurusu olması gerekir. Eğer doğru ise kanunla belirlenen ve resmi tatil verilen bir bayram da biz kutlama yapmıyacağız da, ne yapacağız. Yoksa tatil için verdinizde biz mi yanlış anladık?

Bırakın eline bayrağını alan toplansın sizde katılın arasına çoşkuyla kutlayalım. Siz yasakladıkça biz daha çok sarılacağız cumhuriyete,sizde sarılın. Seçimlerde aklınıza gelen özgürlüklere. Bu özgürlükler en çok sizlere gerekli. Ama benim cumhuriyeti mi kuracağım diyorsanız...

Bu milletin ne zaman çoşacağı hiç belli olmaz. Eğer sen de eğer ki Türkiye de yaşayan bir vatandaşsan. Bunu bilmelisin. 

Gülseren Akdaş

 
Toplam blog
: 140
: 595
Kayıt tarihi
: 31.08.10
 
 

18.03.1950 yılında Samsun'un Bafra ilçesinde dünyaya gelmiş. Altı çocuklu bir işçi ailesinin üçün..