Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mart '13

 
Kategori
Sosyoloji
 

Nikâh düşmeyenler konusu ne din ne de ilim tarafından açıklanmamış kuru bir söylenti gibi

Nikâh düşmeyenler konusu ne din ne de ilim tarafından açıklanmamış kuru bir söylenti gibi
 

“Zaten mantıksız, iğrenç ve kabul edilemez; insanlar bunun yasaklanma nedenini, olamazlığını kendileri düşünsünler, bulsunlar. Anneyle evlenilemeyeceğini insanlara biz mi öğreteceğiz! Bu konunun sorulması, gündeme getirilmesi bile kişinin aptal olduğunu gösterir.”

Bana diyor.

Peki, insanların kafasında bu konuda sorular olabilir mi? Nikâh düşmeyenler kimlerdir, mesela. Neden nikâh düşmüyor? Bunu kim söylemiş, bu bilgiler nerede yazıyor? Gerekçesi mantıki mi, ilmi mi, dini mi, ahlaki mi? Türkiye’de yaşayan insanların %99’unun bu konu hakkında hiçbir şey bilmediğine ben yemin edebilirim.

İhtimal ki bu konunun değil konuşulması, düşünülmesi bile saçma olarak görülüyor. Sadece ne olduğunu bilelim yeter ki ne olduğunu da tam olarak bilmiyoruz.

Bilgi tabu olamaz. Bilime saklı olamaz. Bilmek ayrı, yapmak ayrı. Merak etmeyin, bu konu böyle olmasaydı bile tövbe hâşâ huzurdan annesiyle evlenmeyi düşünen bir yaratık çıkmaz herhalde.

Ama siz ilkel kabile yönetir gibi her şeyi saklar, tabu yaparsanız bilmeden bu tür sapkınlıklara düşenleri de suçlayamazsınız. Kimlere nikâh düşmediğini anne, baba, evlat, kardeş dışında ben bilmiyorum şahsen. İnsan teyzesiyle ya da dayısıyla, amcasıyla evlenebilir mi mesela.

Ya en önemlisi bu konunun bilgi kaynağı neresi? Tamam, yasak deniliyor ama dini bir açıklaması, ilmi gerekçesi bulunması lazım değil mi? Teyze, hala, dayı, amca, yeğen, evlatlık, sütanne gibi yakınlara âşık olan ve her ne kadar bizler bu tür ilgileri mantıksız görsek de bilmediği için bocalayan insanlarımız olamaz mı? Peki, bu ülkenin sorumlu/görevli profları, ilahiyatçıları ne yapıyorlar? Boğaziçi mezunu gencimize diplomasını aldığı gün sorun bakalım bu konuda bir şey duymuş mu, hiç bilgisi var mı?

Yani tamam, bu konuda ayet var ama biz imam nikâhı yapmıyoruz ki. Nikâh memuru nikâh kıymaya elinde Kuran kitabıyla mı geliyor?

Yasak demeyi, günah demeyi biliyorsun, insanları bağlayan bir durum bu; her ne kadar aklımızla doğruyu bulsak da sınırları belli olmayan alanlara bazı insanlarımız bilmeden girebilir. Ve bazılarımız bu tabu (bilinmediği için tabu diyorum) nikâh düşmüyor sanarak gereksiz bir uzaklık disiplini yaratabiliriz.

Senin insanlarının tamamını ilgilendiriyor ama sen çıkıp bu konuda bir açıklama, bilgilendirme yapmıyorsun. Konuşsan nolur, ayıpsa ayıp. Ben söyleyince kızıyorlar; başımızdakiler çoban olursa böyle olur işte. Nasıl cumhuriyet bu ya, nasıl demokrasi! Yeşil caminin sakallısı lütfedip şuna şuna nikâh düşmez diyecek.  Kardeşim zaten toplumda bu adamlara güvensizlik var, doğru söylese bile inanılmıyor. Kaldı ki gerçekten de bazı şeyleri uydurduklarını, çoğu şeyi abarttıklarını biliyoruz. Senin medeni kanunun yok mu? Mahkemelerin ne işe yarıyor? Cübbeli profların niye var? Bu ülkenin başındasın, say bakalım bana kimlere nikâh düşmez? Sen de bilmiyorsun değil mi?

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..