Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mayıs '13

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Nikaragua izlenimlerim

Nikaragua izlenimlerim
 

           Enteresandır; Orta ve Güney Amerika'da tüm Araplara "el Turco" yani Türk, tüm Uzakdoğululara "Chino" yani Çinli ve Texas, Tommiks okuyanlarımız bilir, tüm beyazlara da "Gringo" derler. Peki neden tüm Araplara Turco derler? Çünkü, Osmanlı'nın son zamanlarında Ortadoğu'da çıkan savaşlardan çok sayıda Arap, Güney ve Orta Amerika'ya göçmüş. Hangi ülkeden gelmişler? Osmanlı'dan. Osmanlı kim? Burada bilindiği kadarı ile Türkler yani "Los Turcos".

           Seneler önce Arjantin'e gitmiş, otelde, restoranda, takside, sokakta futbol konuşmaktan içime fenalık gelmişti. Gerçekte, Güney Amerika'da Futbol hiç bir zaman sadece bir oyun olmadı.  Siyasiler futbolu kullandılar, halkı futbolla uyuşturdular, ülkeler kendi aralarında futbol yüzünden savaştılar (Honduras- El Salvador) v.s. Bu kez burada, Nikaragua'da, ayak bastığım günden ülkeden çıktığım güne kadar içim-dışım siyaset dinlemekten kıyıldı. Burada "A" diyorsunuz Amerika'nın yaptıkları, "B" diyorsunuz Batista, "C" Castro, "D" desen Daniel Ortega, "S" desen Sandinista, "Eeeee" dersen Esteban 

            Aslında ülkenin "siyasi" olmasının mantıklı gerekçeleri var. Nikaragua, Amerika Birleşik Devletleri tarafından defalarca işgal edilmiş. Bu ülke ve askerleri tarafından doğal kaynakları çalınmış, insanları hor görülmüş, kadınları tecavüze, erkekleri işkenceye uğramış. Bu nedenle memlekette bir Anti-Amerikan kitle oluşmuş. Liberal önderlerden Cesar Augusto Sandino Amerikan askerlerine karşı savaşan bir gerilla hareketi başlatmış. Ta ki ABD kuvvetlerinin 1933'te ülkeyi terk etmelerine kadar. Ancak ne yazık ki Ulusal Muhafızların komutanı Anastasio Somoza Garcia 1934'te Sandino'yu öldürterek kendini başkan seçtiriyor. Somoza Garcia'nın 1956'da öldürülmesi üzerine ise başkanlığa oğlu Luis Somoza Debayle getiriliyor. Oğul Somoza'nın gaddarlığına karşın, 1962'de rejimini hedef alanSandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi kuruluyor. Luis Somoza 1967'de kalp krizi geçirerek ölünce bu kez yerine kardeşi Anastasio Somoza Debayle başkan oluyor. Ancak Sandinistler 1979'da bir halk hareketiyle 45 yıllık Somoza rejimini devirip yönetimi ele geçiriyorlar. O günden bu yana bazı çalkantılar da olsa ülke Parlamenter sistemle yönetiliyor. Şu anda Daniel Ortega Devlet Başkanı olarak görevini sürdürüyor.  

            Ülke yanardağlarla kaplı. En ünlüsü Mogoton yanardağı (2,107 m). Yanardağı çok olan yerlerde de Sismik hareketler yani Depremler sık görülür. Örneğin 1972'de Başkent Managua'da meydana gelen depremde 6.000 kişi ölmüştür. Luiz Somoza'nın sonunu getiren ise, bu deprem sonrası gönderilen uluslararası yardımları el altından kendisinin ve ailesinin hesaplarına aktardığının ortaya çıkması olmuştur.

            Nikaragua'da milli içki  "el macuá". El Macuá yapmak için Rom'a tropik meyve, guava suyu ekliyorlar. En hoşuma giden yemekleri ise mısırdan yapılan ve eski bir Kızılderili yemeği olan "indio viejo". Yine domuz derisi kızartması chicharron en önemli ve ucuz besin maddelerinden. Hicaro adı verilen "coco" yani hindistan cevizine benzer sert kabuklu tropik meyveleri ise denemeye değer. Ülkenin mafya babaları, dünya uyuşturucu ticaretinde oldukça etkinler. Dağları, geçit vermez yamaçları ekim alanları olarak mesken edinen tacirler, ektikleri uyuşturucuları yine dağlarda ki mağara atölyelerinde son kullanıma hazır hale getiriyorlar. İşin pazarlama ve nakliyatında ise standart yolların dışında kendilerine ait denizaltıları, radara yakalanmayan alçaktan uçan sessiz uçaklarını kullanıyorlar. 

Görülecek Yerler;
UNESCO Dünya Kültür Mirası "Leon Viejo"; Amerika Kıtası üzerinde kurulmuş en eski kentlerden biri olup, daha sonra hiç gelişmemiş olduğu için İspanyol İmparatorluğunun 16. yüzyıl yaşantısını en güzel yansıtan harabelerdir. Ayrıca kent çok farklı ve zengin arkeolojik kalıntıları da barındırmaktadır. Nikaragua Gölü üzerinde bulunan Granada şehri de Kolonial yapıları ile ziyaretçilerini  büyülüyor. Granada yakınlarında ki küçük adacıklardan oluşan Las İsletas adacıklarını görmeyi ihmal etmemek gerekiyor.

Ülke bilgileri;
Nikaragua, 129,495 km² lik yüzölçümüyle Orta Amerika'nın en büyük ülkesi. Başkent: Managua. Etnik gruplar: %70 Mestizo, %16 Beyaz Latin Amerikalı yani "Gringo". Bunların çoğunluğu İspanyol, Alman, İtalyan, Fransız ve İngiliz, 9% Afro-Latin Amerikalı ve %5'i de Nikaragua Kızılderililerinden oluşmaktadır. Yönetim biçimi; Parlamenter sistem, Nüfus: 6 milyon, Oldukça düşük olan GSMH sadece 980 Dolardır. Para birimi ise Cordoba. Ekonomileri; İhraç ürünleri; muz, kahve, şeker, sığır eti ve tütün     

Nikaragua fotoğrafları için tıklayınız: https://plus.google.com/u/0/photos/103101039821732824389/albums/5844258311888047745

Sevgilerimle

 
Toplam blog
: 305
: 4038
Kayıt tarihi
: 23.01.07
 
 

Kayseri doğumlu, 1977'den beri Sektörde (Otel, Çarşı, Yurtdışı Acente, Profesyonel Turist Rehberi..