Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Eylül '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Nil beslenme ve diyet

DUYGUSALLIK VE YEMEK YEME ALIŞKANLIĞI
Duygusal olarak acıktığınız durumlar buzdolabınızın önünden uzaklaşmanıza engel oluyor olabilir. Fakat duygularınızı asla yiyeceklerle doyuramayacağınızı unutmamalısınız. Stresliyken yediğiniz koca bir pasta sizi o an için mutlu edebilir fakat stres nedeninizi ortadan kaldırmayacak ve alacağınız fazla kilolar nedeni ile stres boyutunu arttıracaktır.

Mutluyken ısmarladığınız büyük boy menü, yolda size eski günlerinizi hatırlatan kocaman bir çikolata, siniriniz bozuk diye midenize indirdiğiniz orta boy bir pasta, evinize iş götürdüğünüz zamanlarda fark etmeden bitirdiğiniz aile boyu cips… Sizce bu besinler gerçekten karnınızı doyurmak amaçlı mı? Yoksa işin ucunda boşlukta kalan duygularınız mı var?

Duygusal yeme bozuklukları, son dönemlerde giderek artan bir durum. Eskiden beri kişilerin yaşadıkları stres ve duygu durumuna göre beslenme tarzlarının değiştiği biliniyor. Fakat bu durum yeme bozukluklarına kadar uzanıyor ve uzmanlar tarafından da tanımlanmış durumda.

DUYGUSAL YEDİĞİMİ NASIL ANLARIM?

Duygusal açlık ve duygusal yeme bedenin yaşadığı fizyolojik açlık durumundan çok daha farklıdır. En temel farkları, fizyolojik açlık yaşamımızı sürdürebilmemiz için bedenimizin verdiği bir tepki iken, duygusal açlığı bizim oluşturuyor olmamızdır.

Duygusal açlık birden bire oluşur.
Duygusal yeme durumunda asla tam olarak doyduğunuzu hissedemezsiniz. 1 kg dondurma da yemiş olsanız karşınıza çıkacak besinlere hayır diyemezsiniz.
Duygusal açlıkta, istediğiniz besini hemen tüketmek için çıldırırsınız. Oysa fizyolojik açlıkta yemeğin hazır olması için bekleyebiliriz.
Duygusal yeme sonlandığında yoğun bir vicdan azabı ve suçluluk duyulur.

ERKEKLER VE DUYGUSAL YEME

Erkekler duygusal yeme durumunda genelde fast-food tarzı besinlere ve alkollü içeceklere yönelirler. Duygusal olarak aç olan bir erkek porsiyon ölçüsünü de farkında olmadan aşırı miktarda büyütebilir.

KADINLAR VE DUYGUSAL YEME

Kadınlar duygusal durumları nedeni ile besin tükettiklerinde ilk tercihleri her zaman için tatlılar olur. Çikolata, kek, pasta, kurabiye gibi besinler duygusal yemede ilk tercih edilen besinlerdendir.

DUYGULAR VE DUYGUSAL YEME

Kişilerin duygu durumlarına göre de tercih ettikleri besinler değişebilmektedir. Mutlu kişiler kendilerini genellikle büyük porsiyonlu ana öğünler ile ödüllendirirler. Tercih edilen ilk besinler ise fast-food besinler olmaktadır. Yapılan demografik araştırmalarda üzgün kişilerin tatlı besinlere yöneldikleri ortaya çıkmıştır.

DUYGUSAL YEME SORUNUNUN SONSUZA KADAR RAFA KALDIRIN

Duygusal yeme sorununun önüne geçmek için ilk yapmanız gereken duygusal yeme bozukluğunun aslında ne olduğunu öğrenmek ve kendinizi değerlendirmektir. Kendinizi gözlemleyerek hangi duyguları yaşadığınızda yemek yeme dürtüsüne yenildiğinizi düşünün ve hangi besinlere yöneldiğinizi tespit edin.

Duygusal durumunuza göre acıkmadığınız halde tükettiğiniz besinlerin listesini bir diyetisyen ile incelemeyi deneyin. Bu şekilde sizi yemeğe iten etmenleri ve seçtiğiniz besinlerin sağlığınız üzerinde yarattığı olumsuz etkileri daha iyi saptayabilirsiniz.

Duygularınız sizi buzdolabına sürüklediğinde onlara karşı çıkıp, farklı faaliyetlere yönelmeyi deneyin. Örneğin köpeğinizi yürüyüşe çıkarın veya sevdiğiniz bir arkadaşınıza telefon açın. Dikkatinizi bir kez yemeklerden uzaklaştırmayı başardığınızda, yemek yeme dürtünüz siz fark etmeden azalacaktır.

Duygusal durumunuz ile başa çıkamadığınızı hissettiğinizde sağlıklı kaçamaklar yapmaya özen gösterin. Son dönemin moda içecekleri olan smoothiler, meyveli yoğurtlar ve sütler, kuru meyveler yeme isteğinizi ortadan kaldırmak için yeterli olacaktır.

Nil Diyet

Bağdat Cd.Ateş Apt.No:102/3-4 Feneryolu-İSTANBUL

0 216 348 73 15

http://www.nildiyet.com/

 
Toplam blog
: 5
: 703
Kayıt tarihi
: 23.09.08
 
 

1973 Mersin Doğumluyum, 1995 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun o..