Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '20

 
Kategori
Felsefe
 

Nirvana Ne Demek?

Nirvana, Türk Dil Kurumu'na göre; Budizm'in "kurtuluş" için kullandığı bir terim olarak açıklanmıştır. Her türlü istekten, tutkudan, duygulardan kurtularak; "ben" in tamamen ortadan kalktığı en yüksek ruh durumuna erişmek olarak tanımlanmıştır.

Nirvana, ölümden sonra değil de; dünyada ve şu anda gerçekleştirilebilecek önemli bir ruhsal aşamadır. İsteklerin ve arzuların tamamen bitmesi; ıstırabın ve acının artık olmadığı, rahatlatıcı bir iç dinginliğe ulaşmaktır.

Tüm istek ve arzular bırakılmadan, olanla ve gelenlerle yetinmeden; Nirvana durumu gerçekleştirilemez. Nirvana durumuna erişen bir kişi; bir yandan, günlük yaşamını da normal yaşantısı dâhilinde sürdürebilir. Diğer insanlardan ve yaşantılarından farkı yoktur. Nirvana’ya erişen kişinin tek farkı, eylemlerinde artık beğenilmek veya beğenilmemek gibi içgüdülere sahip olmamasıdır. Başarı, başarısızlık, kazanç ya da kayıplar; kişiyi fazla etkilememektedir. (internet)

Bu ne ya!

E niye yaşıyoruz ki…

Dinde nefsini kör etmek filan geçiyor ya ona benziyor.

Istırap ve acının nedeni istek ve arzular değil ki, istek ve arzuları tavan yapmış şehvet kurbanı Şevket acının ne olduğunu bilmez.

Bu sefer de sıkıntıdan ölürüz, öyle yaşamak mı olur.

Mutluluk isteklerin yerine gelmesiyle olur; onlar(Nirvanacılar) mutlu değil uyuşuk.

Ben böyle bir hayat görmedim… Tam hırsızların istediği gibi, birileri uyusun biz çalalım.

Bir şey yapmana gerek yok ki, belki yemek de yemiyorlar…

Evrenin çakalları bizi parçalayarak işte böyle anlamsız yaşamlara atıyorlar. Nirvana dünyayı çakallara bırakmak, hiç bana göre değil!

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..