Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

http://blog.milliyet.com.tr/peyzaj

31 Mart '18

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Nisan Ayında Bahçede Yapılması Gereken İşler

Nisan Ayında Bahçede Yapılması Gereken İşler
 

Önce bahçenizi detaylı bir şekilde gözlemleyin ve inceleyin.  Bahçenizin ne gibi ihtiyaçları olduğunu ve neler olması gerektiğini not defterinize yazınız.

Bahçenizdeki bitkilerde  kurumuş, hasar görmüş, kısımları tespit edin. Ağız kısmı temiz olan bir bahçe makası ile bu kısımları kesin. Kesim işleri bittikten sonra özellikle odunsu ağaçların kesilen bölgelerine hava almaması ve hastalık kapmaması için aşı macunu sürün.

Yeni bitki dikmek istediğiniz yerleri tespit edin. Ona göre bitki seçiminiz yapın.Örneğin; Güneşli alanınıza güneş ışığını seven bitkiler tercih edin. (begonvil,meyve ağaçları,sardunya,oya ağacı….gibi)

Eğer sebze bahçesi oluşturmak isterseniz;  yetiştireceğiniz sebze çeşidine göre güneşli veya gölgeli alanlarınızı ufak bir çit yardımıyla ayırın. (domates,biber,patlıcan,maydanoz,dereotu…gibi sebzeleri dikebilirsiniz)

Sebze bahçenizin mutlaka ekim-dikim işlemleri yapmadan önce el tırmığı yardımıyla karıştırdıktan sonra 1 veya 2 gün havalandırınız.  Ayrıca sebze bahçeleri için kullanılan organik gübre ile toprağını yenilerseniz ektiğiniz/diktiğiniz sebzeler için güzel gelişmesini sağlarsınız.

İlkbahar budamalarına başlayabilirsiniz. Unutmayın her bitkinin farklı budama isteği vardır. Keseceğiniz bitkinin kısımları çicek açabilir veya yeni meyve oluşumu sağlayabilir. Bu yüzden budama yaparken mutlaka bir uzmandan yardım alın. Bahçenizde leylandi, mazı gibi çit bitkileriniz varsa bunların budaması için büyük makaslar kullanın ve tek kesimde bitkinizi budayınız.Unutmayınız aynı yere birkaç defa makas darbesi bitkinize zarar verir zamanla kurumasına neden olur.

Çimleriniz kontrol edin. Kelleşen bölgeleri, mantarlaşmış bölgeleri belirleyin ve ona göre bakımınızı yapın. Çim alanınızı ilk önce havalandırma aletleriyle havalandırın. Kelleşen kısımlara mevcut çiminize uygun tohum ile yama çimi ekin. Mantarlaşmış kısımları elle veya çim aletleriyle temizleyin, çimler için mantar ilacı ile ilaçlayın ve ardından yama çimi ile o bölgeyi tamir edin.

Baharlık çicekleri dikmeyi unutmayın. Rengarek  çiceklerle donatılmış bir bahçe size güzel enerjiler verecektir. Sardunya, begonya, cam güzeli, petunya…..gibi çicekler dikebilirsiniz.

Bahçenizin veranda, çardak, pergola gibi kısımlarına da bakım yapmayı ihmal etmeyin. Ahşap konstrüksiyon olanlara cila atın, kardan, rüzgardan zarar görmüş kısımları tamir edin. Sarmaşık bitkilerle etrafını sarmak isteğiniz kısımları belirleyin; hanımeli, sarmaşık gül, mor salkım….gibi sarılıcı bitkilerden biri veya bir kaçını dikin. Elde ettiğiniz görüntü ortamın havasını değiştirecektir. Ayrıca lavanta, biberiye, fesleğen gibi saksı içersinde veya etrafında ki alana dikeceğiniz bu bitkiler size mis kokularıyla rahatlatacaktır.

Unutmayın bahar döneminde bitkilerde böceklenmenin ve mantarlaşma hastalıklarının ortaya çıktığı dönemdir. Ona göre bitkinizdeki hastalığa göre ilaçlama yapmaya başlayınız. İlaçlamayı rüzgarsız havada ve ilaçlama tekniğine uygun şekilde ilaçlayınız veya ilaçlattırınız.

KOLAY GELSİN………..ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ///PEYZAJ MİMARI

 

 

 

 
Toplam blog
: 307
: 50
Kayıt tarihi
: 11.04.16
 
 

*PEYZAJ MİMARI *DÜZCE UNIVERSITESI/FEN BILIMLERI ENSTİTÜSÜ-YUKSEK PEYZAJ MIMARI *ABANT İZZET BAYSAL..