Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ağustos '17

 
Kategori
İlişkiler
 

Nişanlı kıza “videomuzu yayınlarım” şantajı

“26 Yaşında genç bir kızım, okulumu yeni bitirdim. Seneye Nisan ayında şu anda nişanlım olan ve çok sevdiğim gençle evleneceğiz.

Bundan iki yıl önce tanıştığım ve kısa bir süre arkadaşlık yaptığım birisinin şantajı altındayım.

On gün kadar önce nişan resimlerimizi sosyal medyada arkadaşlarımla paylaşmıştım. Bu adam nişanlımla olan resimlerimizi görüyor ve bana çok kızıyor.

Bana gönderdiği maillerle ‘Ya benim dediğim yere gelirsin ya da videoları internete koyarım, nişanlın da ailen de görür,’ diye şantaj yapıyor.

Meğer birlikteliğimizi iznim de olmadan kameraya kaydetmiş.

Ben maillerine cevap vermedikçe onun kızgınlığı daha da artıyor. Gönderdiği maillerde hakaret ve şantaj var.

Tam mutluluğu yakalamışken böyle bir olayla karşılaştım.

Yaşananları nişanlıma anlatıp anlatmamakta tereddüt ediyorum. Ne yapacağımı da bilemiyorum. Lütfen bana yol gösterin.”

***

İşte size önerilerim:

*Öncelikle kararlı olun, şantajcıya sakın boyun eğmeyin, haklarınızı arayın.

*Elbette ne yapacağınıza siz karar vereceksiniz, ancak nişanlınızı yaşadıklarınızı bir başkasından duyacağına sizden duysun.

Çünkü böyle konular uzun süre gizli kalamaz. Evlilik karşılıklı samimiyet gerektirir. Geçmişte yaşananları gizlemeniz hem sizi hem de karşı tarafı mutsuz ve huzursuz eder.

*Hak arama özgürlüğünüzü kullanmanızın sadece size değil, tüm topluma yararı var.

*Bu tür olayların artmasının nedenlerinden biri de hak arama özgürlüğünün yeterince kullanılmamasıdır. Herkes hakkını ararsa mutlaka caydırıcı olur. Bir başkasına yapamaz.

İşte yasal haklarınız:

*Değerli okurum, bulunduğunuz ilin Cumhuriyet Savcılığı’na size yapılanları anlatan bir dilekçe ile şikâyetinizi bildirin. Dilekçenize delillerinizi de ekleyin.

*Ayrıca bu şahsa karşı manevi tazminat davası da açın.

***

İşte size yapılanlarla ilgili Türk Ceza Kanunu maddeleri:

Özel hayatın gizliliğini ihlâl

Madde 134 - (1) Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlâl eden kimse, (Değişik ibare: 02/07/2012-6352 S.K./81.md.) bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlâl edilmesi hâlinde, (Değişik ibare: 02/07/2012-6352 S.K./81.md.) verilecek ceza bir kat artırılır.

(2) (Değişik fıkra: 02/07/2012-6352 S.K./81.md.) Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur.

Şantaj

TCK: 107-(1) Hakkı olan veya yükümlü olduğu bir şeyi yapacağından veya yapmayacağından bahisle, bir kimseyi kanuna aykırı veya yükümlü olmadığı bir şeyi yapmaya veya yapmamaya ya da haksız çıkar sağlamaya zorlayan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

(2) (Ek: 29/6/2005 – 5377/14 md.) Kendisine veya başkasına yarar sağlamak maksadıyla bir kişinin şeref veya saygınlığına zarar verecek nitelikteki hususların açıklanacağı veya isnat edileceği tehdidinde bulunulması halinde de birinci fıkraya göre cezaya hükmolunur.

 ***

Her şeyin hayalleriniz gibi olması dileğimle…

Cengiz Hortoğlu

 hortogludorduncubakis@gmail.com

http://twitter.com/cengizhortoglu

 

 

 
Toplam blog
: 924
: 4123
Kayıt tarihi
: 20.11.10
 
 

CENGİZ HORTOĞLU Cengiz Hortoğlu Gaziantep'te doğdu. İstanbul Hukuk Fakültesini bitirdi. Serbest a..