Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mart '11

 
Kategori
Bilim
 

Nişasta bazlı şekerler

Nişasta bazlı şekerler
 

Birkaç haftadan beri kamuoyunda tartışılan Nişasta Bazlı Şekerler, toplumda teknolojik işlemler sonucu elde edilmiş gıdalara karşı birtakım kuşkuların oluşmasına neden olmuştur. Konunun medyada tartışılması sırasında karşıt fikirlerin dile getirilmesi, toplumu kime inanacakları konusunda zor duruma düşürmektedir. Nişasta bazlı şekerler ile ilgili tartışmalar aslında farklı açılardan irdelenmesi gereken bir konudur. Konunun gıda, sağlık ve ticari çıkarlar ekseninde ele alınması anlaşılmasını kolaylaştıracaktır. 

Dünyadaki hızlı bilimsel ve teknolojik gelişmeler sağlık, çevre, etik vb birçok konu üzerinde değişik etkiler yaratmaktadır. Çoğu zaman yaşamı kolaylaştıran bu gelişmeler, bazı durumlarda sağlık ve çevre için bir takım riskler oluşturabilmektedir. Küreselleşmenin gün geçtikçe uluslararası sermaye hareketlerinde önemli artışları beraberinde getirmesi ve gıda sektörünün de bundan nasibini fazlasıyla alması gıda güvenirliliğini bir kez daha gündeme getirmiştir. 

Nişasta çoğunlukla buğday, pirinç, mısır ve patates gibi ürünlerden elde edilen suda çözünmeyen kompleks yapıda bir karbonhidrattır. Nişasta bir kompleks yapı olarak ele alındığında yavaş sindirildiği için dolgunluk hissi veren, içerdiği az miktardaki lif, protein ve B grubu vitaminleri sayesinde mide ve bağırsak sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan önemli bir besin maddesidir. 

Günümüzde çeşitli kimyasal yollarla özellikle mısır nişastasının glukoz ve fruktoza dönüştürülmesiyle elde edilen nişasta bazlı şekerler şeker pancarı şekerinden daha tatlı ve daha ucuzdur. Bu da onları şekerli ürünler sanayinde gıdalarda tatlandırıcı olarak kullanılmasını yaygınlaştırmıştır. Bu tatlandırıcıların başlıca; şekerleme, kola, çikolata, şekerli ve unlu ürünler, reçel, marmelat, dondurma, alkollü ve alkolsüz içeceklerde kullanılmaktadır. 

Glukoz şekerleri doğal olarak bir çok gıdada bol düzeyde bulunmasına karşın, glukoza göre daha kuvvetli bir tatlandırıcı olan fruktoz şekeri bal ve meyveler dışındaki gıdalardaki düzeyi sınırlıdır. Bu da doğal beslenme koşullarında fruktoz tüketimini sınırlamaktadır. Yani doğal beslenme koşullarında fruktoz şekeri sınırlı düzeylerde alınmakta ve buda insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratmamaktadır. Ancak, uzmanlar nişasta bazlı şeker olarak bilinen fruktoz şurubun gıda sanayinde tatlandırıcı olarak kullanımının bu gıdaları tüketen insanlarda başta obezite (şişmanlık) olmak üzere birçok sağlık sorununa neden olabileceğini bildirmektedir. 

Nişasta bazlı şekerlerin üretimi, insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle birçok gelişmiş ülkede kota getirilerek sınırlandırılırken, ülkemizde ise mevcut kotalarda artışa gidilmiştir. Nişasta bazlı şeker üretimi kotalarında yapılan kota artışları ülkemiz şeker pancarı üretiminin giderek azalmasına neden olmuş ve şeker üreticilerini üretim dışına itmiştir. Türkiye Şeker Kurumu verilerine göre son sekiz yılda nişasta bazlı şeker üretiminde neredeyse iki kat artış meydana gelmiştir. Sadece 2007/2008 yıllarında yapılan kota artışı ise yüzde 35 olup, bu ürünleri üreten büyük firmaların yabancı veya yabancı ortaklı olması ise düşündürücüdür. 

Dünyada ticareti yönlendiren unsurların başında tüketici tercihleri gelmektedir. Tüketicinin bilinçli olması ve davranması bilimsel ve teknolojik gelişmeler sonucu elde edilen çıktıların kullanılabilirliğini daha sağlıklı bir zemine taşıyacaktır. 

 
Toplam blog
: 87
: 2735
Kayıt tarihi
: 02.07.09
 
 

Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi’nden 1997’de mezun oldum. Aynı Üniversitede yüksek lisans ve..