Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Aralık '16

 
Kategori
Güncel
 

Niye Terör..?

Niye Terör..?
 

marmaragrubu.org


 
 
Daha doğrusu , niye terör belası bizim ülkenin üzerine çöreklendi? Ve dünyada terörün adı varken niye bizde kendisi var?
 
Yanıtı kolay verilecek bir soru değil. Çünkü belli ki, bu terörün sahipleri çok; çok bilinmeyenleri var; bilinenlere ve bilinmeyenlere karşı alınan ve alınamayan önlemler var.
 
İşin kötü tarafı, bu çok yönlü “puzzle”ı çözmek için ne yandan tutacağımızı bilmiyoruz. Şaşırmış durumdayız. Benim kanım, bu konularda pek de akıllıca düşünemiyoruz. 
 
Şu işe bakın .. Bugün 12.Aralık2016. Ve dün 38 vatandaşımızın canını “Terör” belası aldı ve 160’yakın vatandaşımız da hastanelerde tedavi görüyor.
 
Bu insanların ne suçu ne hatası var.. Çoğu gencecik, hayatlarının baharında insanlar ve ölüyorlar, yaralanıyorlar.. Biz bunu anlayamıyoruz.. Dövünüyoruz..Ağlıyoruz ama çare bulamıyoruz. 
 
Peki ne yapmalı?
 
Belli ki, Terör, asrımızın getirdiği bir SORUN… Bir de belli ki, bizim sosyo-ekonomik koşullarımızın doğurduğu bir sonuç. 
 
Biz Türkiye olarak birtakım belalara bulaşmışız… Bunların ya farkında değiliz veya farkında olmak istemiyoruz.
 
Ama bu işler ağlayarak, sızlayarak kahrolsun teröristler, diyerek bitmez ve tükenmez. Bazı nedenler olduğu sürece bu işlerin sürüp gideceği bellidir.
 
Şimdi bazı arkadaşlarımızın hep ağızlarından düşürmedikleri gibi bu işin “bilimsel çözümü” ne olabilir?
 
Her şeyden önce bu olgunun bir toplumsal felaket; bir toplumsal SORUN olduğunu fark edelim. Bu bir sorun mu sorun..! Peki nasıl bir sorun : Toplumsal bir sorun… Onun için bu iş ancak toplumsal yöntemler kullanılarak, bilimsel yaklaşımlar işe koşularak çözümlenebilir. 
 
Nasıl?
Önce sorunu bir güzel tanımlamamız gerekir. Ve onu akılsal, mantıksal öğelerine ayırmalıyız. Öğeleri neler, nedenleri neler, tarafları kimler, ne gibi araç gereçler kullanıyorlar; ne gibi yöntemler kullanıyorlar.. vb… Bunun gibi yüzlerce soru yaratıp, bu işin içine iyice girmeliyiz. Zor mu, diyorsunuz… Size “Kolay” diyen oldu mu?
 
Tabii bu işi yapacak olan bu iş çevresinde çalışabilecek; o zeka ve bilgi seviyesine sahip bilim adamlarıdır. Kimlerdir bunlar?
 
Belirli üniversitelerde kurulacak, düşünce “Think Tank”leridir. Yani araştırma birimleridir… Var mı böyle Araştırma Enstitüleri veya kurumları Üniversitelerde? Yok… “Terörü Araştırma Ensititüsü” veya daha uygun bir adda bulunabilir. Buralara ilgili bilim adamları toplanır , tartışırlar, araştırırlar ve kendi raporlarını yazarlar… Bunlar “Akil” adamlar değildirler ama işin gerçek uzmanıdırlar. Öyle olması gerekir.
Think Tank’ler gerçek strateji ve yöntem geliştirme merkezleridir . Bir çeşit  “ar-ge” merkezleri olup sanayi kurumlarından çok,  toplumsal ve siyasi alanlarda kullanılırlar
 
“Think Tank”ler , herhangi bir konuda danışmanlığına başvurulan, genellikle uzmanlardan oluşan ,  “Policy institute” olarak da adlandırılan çeşitli konularda, düşünce üreten kurumlardır.
 
Bunlar ABD’nin büyük üniversitelerinde veya ciddi sanayi kuruluşlarında istenilen konularda zaman zaman oluşturulan ve uzmanlığından yararlanılan gruplardır.
 
Türkiye’de var mı böyle kısaca (ARGE) kurumları . Var gibi gözüküyor. Örneğin…
 
SAREM (Genelkurmay stratejik araştırmalar ve etüt merkezi), ASAM (Avrasya stratejik araştırmalar merkezi), TESEV (Türkiye ekonomik ve sosyal etüdler vakfı), USAK (Uluslar arası stratejik araştırmalar kurumu) , TUSAM (Türkiye ulusal güvenlik ve stratejik araştırma merkezi), Türkiye de gösterebileceğimiz başlıca “think tank”lerdir ama görüldügü gibi bunların içinde doğrudan TERÖR’le ilgili bir kurum yok.. Hele üniversitelerde hiç yok. Oysa üniversitelerin bir görevi de budur: Ulusun sahip olduğu büyük sorunları sahiplenip, araştırıp, çare bulmak.
 
Terör niye var  ? Bakın …
 
“Avrupa'dan PKK'ya her yıl 30 milyon Euro geliyor. Avrupa'da serbestçe etkinlik gösteren terör örgütü PKK kuruluşları, yıllık yaklaşık 30 milyon Euro topluyor.” (milliyet.com.tr)
 
Belki de nedenlerden biri budur… Daha başka çok nedenler de olabilir. Bunların listesini, girdisini çıktısını akıllı bir Kurum tutmalı ve “akıl” vermelidir.
 
İnsanın aklına bir sürü soru geliyor:
 
Bu paraları kimler, kimlerden topluyor.
Toplanırken bizim haberimiz niçin olmuyor.
Hangi kanallarla Türkiye’ye getiriliyor.
Nasıl dağıtılıyor?
Bundan en çok kimler nemalanıyor…vb.
 
“…Bu son olayda 400 kg patlayıcı kullanılmıştır…!”
 
Bu kadar kullanıcıyı nereden buldular.? Satan kim, alan kim?
Aldıkları yerden buraya kadar görülmeden nasıl getirdiler?
Bunları getirenler nasıl yetiştirildiler?
Beyinleri nasıl yıkandı?
Kim yıkadı?
Neler dendi?
 
Sorular sorular sorular…
 
Böyle binlerce sorunun yanıtları verildikten sonra olaylar çorap söküğü gibi anlaşılır ve sonunda yılanın inine varılır. Ama her şeyden önce doğru soruları soracak ve doğru yanıtlara varacak, doğru insanlara ihtiyaç var. 
 
Yoksa siyasetçiler, olaydan sonra bir iki kez vahvahlanır ama gerçek nedenlere inemezler.
 
Bu iş Gazetecilerin televizyonlarda acemice akıl vermeleriyle de olmaz. Bu işler çok daha sistemli ve akıllı çalışmalar ister.
 
Terör’ün kaynaklarına varmak ve çözüm üretmek ciddiyet ister.
 
 
 
 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..