Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '13

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

NLP, Yaşam koçluğu ve Krishnamurti

Bir NLP Workshop’unda Richard Bandler’a şöyle sordular: “Gestalt Terapisi farkındalığın öneminden bahsediyor. Farkındalık ile bilinç arasındaki fark konusunda kafam karıştı. Farkındalık nedir?”

Richard Bandler bu soruyu şöyle yanıtladı: “Fritz Perls, ‘Düşüncelerden uzaklaşın, duyumlarınıza geri dönün ve FARKINDALIK kazanın’ derken, Duyusal Algı ya da Farkındalık’tan söz ediyordu. Müdahale edici BİLİNÇ devreye girmeden duyularınız ile algılayabileceğinizi söylüyordu. Bana göre Fritz Perls’in burada anlatmak istediği şey, düşünerek hareket eden BİLİNÇ olmadan FARKINDALIK yaşayabileceğinizdir. Fritz Perls bunu, BURADA ve ŞİMDİDE OLMAK olarak adlandırıyordu. Biz ise buna, ÂN’I YAŞAMAK diyoruz. Sizin ile birlikte bu NLP Workshop’ta algılarımızı ve tepkilerimizi düzenlerken, bu Strateji’ye, yani Ân’ı Yaşamak Stratejisi’ne başvurduk. Ân’ı yaşarken, kendiniz ile konuşmazsınız. Ân’ı yaşarken, içinizde resim tasarlamazsınız. Ân’ı yaşarken, bir duygu hissetmezsiniz. Sadece Duyusal Algı’ya ulaşır ve doğrudan buna tepki verirsiniz.”   

Başka bir katılımcı Richard Bandler’a şu soruyu sordu: “ ‘İyi İletişimci Olmak’tan ne anlıyorsunuz?”

Richard Bandler bu soruyu şöyle yanıtladı: “İyi İletişimci Olmak için üç şey gerekir: Önce, bir NLP Eğitmeni olarak hangi SONUCU elde etmek istediğini bilmek; sonra, istediğin tepkileri alabilmek için farklı davranışlar sergilemek ve davranışlarında ESNEK olmak ve daha sonra da, istediğin tepkileri aldığını bilmek için iyi bir Duyusal Keskinliği ya da FARKINDALIK’a sahip olmak. Zaten bu NLP Workshop’ta yaptığımız da bundan başka bir şey değil. Hangi sonuçları istediğimizi biliyoruz. Kendimizi ÂN’I YAŞAMAK dediğimiz, kendimizi tamamen duyusal algı ya da FARKINDALIK’a verdiğimiz, hiçbir şeyin BİLİNCİNDE olmadığımız bir hale getiriyoruz. İçsel resimlerin, içsel seslerin ve içsel duyguların ya da diğer şeylerin farkında değiliz. Sizinle birlikte duyusal bir algı yaşıyoruz ve bize nasıl bir tepki verdiğinizi izliyoruz. İstediğimiz şekilde tepki göstermenizi sağlayana kadar davranışlarımızı sürekli değiştiriyoruz.

Şu ânda ne dediğimi çok iyi biliyorum. Çünkü kendimi dışarıdan da dinliyorum. Sizin bilinçli ve bilinçsiz tepkilerinize bakarak, söylediklerimin size ne kadar anlamlı geldiğini kavrıyorum. Bunları görüyorum, içimden herhangi bir YORUM getirmiyorum. Sadece fark ediyor ve davranışlarımı ayarlıyorum. İçsel olarak hissettiklerim konusunda hiçbir fikrim yok. Sadece dokunsal bir Farkındalık yaşıyorum. Örneğin, ceketimin üzerindeki elimi hissediyorum. Biraz değişik bir hal bu. Birçok şeyden bir Trans çıkarmak gibi.”

Fritz Perls'in Gestalt Çalışmalarında ve Richard Bandler’ın NLP Eğitimi'nde kullandığı FARKINDALIK, BURADA ve ŞİMDİDE OLMAK, ÂN’I YAŞAMAK gibi terimler, özellikle Vipassana Meditasyonu ile ilgili terimlerdir. Jiddu Krishnamurti’nin Meditasyon anlayışı da budur. Dolayısıyla bu terimler ile ilgili bilgilerini geliştirmek isteyen NLP Eğitmenlerinin, Yaşam Koçluğu Eğitmenleri'nin, "Beden Dili" Eğitmenlerinin ve "Eski Sevgiliyi Yeniden Kazanmak" Eğitmenlerinin Jiddu Krishnamurti’nin özellikle Ayna Yayınevi’nden yayınlanmış

    “Zihin ve Düşünce Üzerine”
    “Öğrenmek ve Bilgi Üzerine”
    “Doğa ve Çevre Üzerine”
    “İlişki Üzerine”
    “Tanrı Üzerine”
    “Korku Üzerine”
    “Sevgi ve Yalnızlık Üzerine”
    “Yaşamak ve Ölmek Üzerine”
    “Özgürlük Üzerine”
    “Çatışmak Üzerine”
    “Hakikat Üzerine”
    “Doğru Meslek Üzerine”
    “Zamanın Sonu”
    “Farklı Bir Yaşam”
    “İnsanın Dönüşümü”  
    “Eğitim Üzerine”

adlı kitaplarını okumalarını önermekteyiz.

Ian McDermott ve Wendy Jago’nun, “The NLP COACH” adlı kitaplarında, ikinci bölümde şu cümleyi görüyoruz: “Increase your awareness of what is happening here and now.” Yani şunu söylüyorlar: “Burada ve şimdide olan her şeye yönelik farkındalığınızı arttırın.”

Joseph O’Connor ve John Seymour’un, “Introducing NLP” adlı kitaplarında dokuzuncu sayfada şu cümleleri görüyoruz: “An important part of NLP is Training in Sensory Acuity or Awareness, where to place your Attention and how to change and enlarge your Filters so that you Notice things that you had not Noticed previously. It is Present Moment Sensory Awareness.”

 
Toplam blog
: 5
: 997
Kayıt tarihi
: 18.12.12
 
 

Cengiz Erengil 5 Temmuz 1953 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlk - orta ve lise öğrenimini İstanbul'..