Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ocak '12

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

NLP ve Modelleme

NLP ve Modelleme
 

NLP ve Modelleme


NLP'de modelleme, bir kimsenin bir işi nasıl yaptığını öğrenmek anlamına gelir.

Mükemmelliği kopyalama süreci, NLP'nin özüdür.

Bir beceriyi modellemek, bu beceriye sahip kişinin bunun hakkında nasıl düşündüğünü ve bunu yapabilmesini mümkün kılan değer ve inançları keşfetmektir.

Duyguları, deneyimleri, davranışları, inanç ve değerleri de modelleyebilirsiniz. NLP, mümkün olan her şeyi modeller. Bu mümkündür, çünkü daha önce bir insan bunu yapmıştır.

Buradaki NLP ön varsayımı şöyledir:

Başarılı kişileri modellemek, mükemmelliğe götürür. Eğer bir insan bir şeyi yapabiliyorsa, bunu modellemek ve başkalarına öğretmek mümkündür.

Modelleme, bir çocuğun temel öğrenme biçimidir. Yürümeyi ve konuşmayı da bu şekilde öğrendik. Aslında Mark Twain bize, eğer bu beceriler formel bir yöntemle öğretilseydi, aksak ve kekeme olabileceğimize işaret etmişti.

Çocuklar, çevrelerinde öğrenmek istedikleri şeyleri yapabilen yetişkinleri basit bir şekilde kopya ederler. Böylelikle sadece görünüş değil, yüz ifadeleri, duruşlar, ses tonları, davranış biçimleri, tavırlar, inanç ve değerler ve tüm bunların taşıdığı avantaj ve dezavantajlar da, kuşaktan kuşağa aktarılır. Formel olmasa bile, modelleme güçlüdür -bu şekilde kazanılan beceriler, okulda öğretilenlerden daha kalıcı olurlar.

Bir beceriyi modellemek için üç mantıksal düzeyde yoğunlaşmak gereklidir:

1. Modelimizin yaptıkları (davranış ve fizyolojileri)

2. Nasıl yaptığı (düşünme şekilleri)

3. Neden yaptığı (inanç ve değerleri)

Bundan başka, modelin içinde bulunduğu çevreyi ve modelin kimliğini de dikkate almalısınız.

Bir beceriyi modellemek için gereksindiğiniz beceriler: modelin davranış ve fizyolojisi düşünme şekli inanç ve değerleri.

NLP'de modelleme üç evreden oluşur.

İlk evre, gözlemleme, sorgulama ve ilginizi çeken davranışı sergilerken, modelinizin yanında bulunmadır. Modelin yanındayken ikinci konumda yer alır ve elinizden geldiğince onun yerine geçersiniz.

Doğrudan soru sormakla yetinmek hayal kırıcı olabilir, çünkü yüksek beceriye sahip kişiler, genellikle öğrenme aşamalarını unutmuş olurlar ve işi tam olarak nasıl yaptıklarının farkında değildirler. İşte bu yüzden en iyi öğretmenler, en iyi uygulamacılardan çıkmaz. NLP modellemecisinin görevi, bu bilinç engelini aşarak, modelin bilinçdışı yeterliliğini öğrenmektir. Bu, aynen karmaşık bir binayı tutan iskele çıktıktan sonra, onun nasıl inşa edildiğini hayal etmeye benzer.

İlk evreyi bitirdikten sonra, elinizde çok fazla bilgi olacaksa da, neyin önemli, neyin önemsiz olduğundan henüz emin olamayacaksınız. Bazı unsurlar, modelin kişisel stili olabilir. Dolayısıyla ikinci kısımda yapılacak olan, modelin her davranışını sistemli bir biçimde ele alarak, bunun sonuç üzerinde bir değişiklik yaratıp yaratmadığını anlamaktır. Eğer yaratıyorsa, modelin gerekli bir parçasıdır. Eğer yaratmıyorsa, bir kenara bırakılabilir.

Üçüncü ve son evre ise, öğrendiklerinizi başkalarına aktarabilmek amacıyla çözümlemektir.
Modelleme son derece faydacı ve sonuç odaklıdır. Modeller doğru veya yanlış olamazlar, ya işlerler ya da işlemezler. NLP pratik uygulamalarda çok güçlüdür, çünkü teknikleri gerçek başarılardan modellenmiştir.

Bazı beceriler için daha iyi işleyen, alternatif bir modelleme seçeneği daha vardır. Burada işi küçük parçalara böler ve bütün beceriyi oluşturana kadar sistemli bir şekilde, her bir beceriyi elde edersiniz. Bu yöntem iyi işleyebilir, ancak, organik bir model yerine, bir Frankenstein modeliyle sona erme olasılığı da vardır. Hangi yöntemle yaparsanız yapın, ancak modelinizle hemen hemen aynı sonuçları elde ettiğiniz zaman, çalışmanız sona ermiş olur. O zaman modelinizin işlediğini anlarsınız.

NLP, bazıları son derece karmaşık becerileri olan birçok model üretmiştir:

Liderlik, iletişim ve dil kalıpları, en üst düzeydeki satış elemanlarının, yöneticilerin ve atletlerin becerileri.

NLP aynı zamanda hızlı okuma, doğru yazma ve müzikal hafıza gibi alanları da modellemiştir.

Bir kez modelleme becerisi kazandıktan sonra, bunu ilginizi çeken her konuyu modellemek için kullanabilirsiniz.

- Alıntı -

 
Toplam blog
: 563
: 8587
Kayıt tarihi
: 30.03.10
 
 

Kişisel gelişim uzmanıyım. Yaşam Koçu, İlişki Koçu, NLP Uzmanı ve Eğitmeni, Kuantum Yaşam Koç..