Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '10

 
Kategori
Kitap
 

NLP zihninizi kullanma kılavuzu - Neuro Linguistic Programming / Nil Gün

NLP zihninizi kullanma kılavuzu - Neuro Linguistic Programming / Nil Gün
 

NLP Zihninizi Kullanma Kılavuzu - Neuro Linguistic Programming / Nil Gün


Uzun süredir NLP öğrenmeyi hedefliyordum ve işe kişisel gelişim uzmanı Nil Gün'ün "NLP Zihninizi Kullanma Kılavuzu - Neuro Linguistic Programming" kitabı ve CD'leri ile başladım.  

NLP'nin tanımını ve neyi amaçladığını kısmen biliyordum ve internetten öğrendiğim bazı NLP egzersizlerini uyguluyordum. Çok yardımcı oluyordu bana hayat içinde.  

Olayın içine tam olarak girmek ve bir kursa gitmeden önce Nil Gün'ün "NLP Zihninizi Kullanma Kılavuzu - Neuro Linguistic Programming" kitabını ve aynı adlı CD'leri işimi inanılmaz kolaylaştırdı.  

Kitabın kapağında şu yazıyor.  

"Yaptığınız gerçekten istediğiniz şeydir. Yapmıyorsanız aslında istediğiniz şeyi yapıyorsunuz : yapmamayı ! "  

NLP'yi öğrenmek ve uygulamak yaşamınızı şans ve tesadüflere bırakmak yerine, kendi istediğiniz biçimde yaratmanızı sağlıyor.  

NLP hem bilinci hem bilinçaltını etkin bir duyarlıkla kullanmaya yönelik, zihinsel sürecin işleyişini yeniden yapılandırma tekniği.  

NLP ile çok hızlı sonuç alabiliyorsunuz, aylar yıllar süren bir süreci, (örneğin bir fobiden kurtulmayı) birkaç saat, hatta birkaç dakikaya bile indirebiliyorsunuz. Özellikle panik atağımı kontrol etmemde inanılmaz faydası oldu, herkese gönül rahatlığı ile tavsiye edebilirim.  

NLP ile:
 

Sizi engelleyen fobilerinizi yenebilirsiniz.  

Size zarar veren alışkanlıklarınızı değiştirebilirsiniz.  

Kendinizi motive etme tekniklerini öğrenebilirsiniz.  

NLP'nin özünü kavradığınızda onu yaşamınızın her alanında kullanabilirsiniz. Çünkü başarının ve mutluluğun spesifik bir düşünce paterni ve yapısı vardır. Bu ise herkes tarafından öğrenilebilir.  

Zihninizi sizin için çalıştırmayı öğrenin. Zihin-beden sisteminizin kontrolünu elinize alın.  

<> <> <> <>  

Kitabı okuyup, CD'leri bir süre dinledikten sonra, Mustafa Çay Akademi Kişisel Gelişim ve Danışmanlık Merkezin'den Ocak 2011 için, yaklaşık 60 saat sürecek NLP Pratisyen Eğitimi Programına kaydımı yaptırdım. Heyecanla Ocağın ilk haftasını bekliyorum.  

NLP'de yaşamınızı kolaylaştıracak sayısız egzersiz var.  

Bunlardan bazıları ;  

Resim Çerçevesi

1. Sizi etkileyen, problemli bir durumu düşünün. Mutlaka çok büyük, içinden çıkılması zor bir konu olmasın. Günlük yaşamdaki, basit bazı sorunlarla başlayabilirsiniz. Bir şeyi ertelemek, bir alışkanlığı değiştirmek gibi.

2. Bu durumu, eski bir fotoğraf gibi tekrar görmeye çalışın. Sanki yıllar öncesinde yaşanmış ve bitmiş bir anı gibi görün. Eski bir resim haline getirin ve sonra da bu resmi, antika bir çerçeve içerisine yerleştirin. Bu çerçeve iyice eskimiş, tozlanmış bir çerçeve olsun. Baktığınız zaman, yıllar öncesinde yaşanmış bir olayı hatırlatsın size bu durum.

3. Şimdi kendinizi bir müzede hayal edin. Bu müzenin duvarlarında, çok eski zamanlardan kalma resimler var. Hepsi de antika fotoğraflar. Yüzlerce yıl öncesine ait resimler. Şimdi az önce oluşturduğunuz resmi, bu müzenin duvarlarından birine sağlam bir şekilde çivileyin. Şimdi bir başka olumsuz durumu da aynı şekilde çerçeveleyip bu müzenin duvarına asın. Sağlam bir şekilde çivilediğinizden iyice emin olun. Resimlerin üzerine aydınlanmaları için bir spot ışık ekleyin. Duvardaki diğer resimlere ve sizin eklediğiniz resimlere bakın. Hepsi de antika fotoğraflar. Hiçbirisi gerçek değil.

4. Müzenin kapısına doğru yaklaşın ve şimdi kapıyı açıp hızla müzeden uzaklaşın. Müzeyi ve müzedeki resimleri tamamen arkanızda bırakın ve hızla koşmaya başlayın. Geleceğe doğru hızlı adımlarla koşun. Önünüzde aydınlık, muhteşem bir yol var. Yemyeşil çimenler var. Masmavi bir gökyüzü var. Ve ileride sizi bekleyen, muhteşem bir yaşam var. O yaşama doğru var gücünüzle koşun şimdi.

5. Bakalım eski duygularınız hala yerinde mi? Şimdi de, çalışmaya ilk başladığımız zamanki duygularınıza bir bakın. O resimleri tekrar düşünün. Aklınıza herhangi bir olumsuzluk geliyor mu? Eğer uygulamayı yeterince yoğun yaptıysanız, eski duygularınızın artık tamamen yok olması gerekir.  

<> <> <> <>  

Mükemmellik Çemberi

Mükemmellik Çemberi uygulaması, dilediğiniz an, motivasyonunuzu yükseltmenizi sağlar. Kendinizi güçlü bir zihinsel ve fizyolojik duruma uyarlamanıza yardımcı olur. Eğer mükemmellik çemberini hayatınızın bir parçası haline getirirseniz, kolay kolay kendinizi güçsüz bir durumda bulamazsınız. NLP Teknikleri içinde, belki de en motive eden uygulamalardan birisidir.

1. Öncelikle kendinizi, mükemmel hissettiğiniz, kendinize güveninizin zirvede olduğu bir zamanı hayal edin. Mutlaka böyle bir zaman vardır. Her insanın hayatında, kendini muhteşem hissettiği zamanlar olmuştur.

2. Bu mükemmellik anına dair duygularınızı çok yoğun bir şekilde yaşayın. Zihninizde o anı bütün ayrıntılarıyla görün. Duyabildiğiniz sesleri duyun. O anı tamamen içinde olarak yaşayın. Ve şimdi de, ayaklarınızın altında harika, ışıl ışıl bir mükemmellik çemberi olduğunu canlandırın. Bu çember, sihirli bir daire gibi olsun. O çemberin içinde kendinizi yenilmez hissedin. Ve şimdi de bütün gücünüzle yumruğunuzu sıkın. Yaklaşın 10-15 saniye kadar, dik durun ve yumruklarınızı sıkın.

3. Gelecekte herhangi bir zamanda, kendinizi bu mükemmellik durumu içinde hayal edin. Gözünüzde büyüttüğünüz bir şeyi düşünün ve kendinizi onu yaparken hayal edin. Ve tam o anda, mükemmellik çemberinize girin, dik durun, derin bir nefes alın ve yumruğunuzu sıkın. Göreceksiniz ki, gözünüzde büyüttüğünüz o şey, artık size çok daha kolay gelmeye başlayacak.

4. Şimdi de mükemmellik çemberinizden çıkın ama çemberi önünüzde görmeye devam edin. Dilediğiniz an, mükemmellik çemberinize girebilir ve kendinizi anında güçlü hissetmeye başlayabilirsiniz. Bu uygulama da, diğer NLP uygulamaları gibi, tekrar ettikçe mükemmelleşecektir.  

<> <> <> <>  

Yüksek Motivasyon Sağlamak

1. Yapmayı çok istediğiniz, ama bir türlü eyleme geçip yapamadığınız bir şeyi düşünün.  

2. Şimdi de, içinizden bunu yapmanıza itiraz eden bir ses olup olmadığını kontrol edin. Bunu yapmanızı istemeyen bütün sesleri duymaya çalışın.  

3. Eğer bunu yapmanıza itiraz eden bir ses varsa, o sesi yavaş yavaş kısın. Diyelim ki içinizden bir ses, “Hayır, onu yapamazsın” diyor. O sesi, bir fısıltı haline gelinceye kadar kısmaya devam edin.  

4. Şimdi de, ertelediğiniz bu işi yapıp bitirmiş olmanın verdiği heyecanı yaşayın. Eğer bu işi bitirmiş olsaydınız, neler hissederdiniz? Kendinizi nasıl ödüllendirirdiniz? Bütün bu pozitif duyguları yaşamaya çalışın.  

5. Yapmak istediğiniz bu eylemi, olabildiğince canlı, renkli ve size coşku verecek şekilde hayalinizde canlandırın. Bu hayali kurarken, arka planda sizi motive edecek bir müzik de dinleyebilirsiniz.  

6. Son olarak, eyleme geçmelisiniz. Bu motivasyonu sadece zihninizde değil, gerçek yaşamda da eyleme dönüştürün. Hemen şimdi bir şeyler yapın. Eyleme geçmek, sihirli bir değnek gibidir. Bir anda bütün koşulları değiştirir.  

<> <> <> <>  

Film Müziği Uygulaması

Film Müziği adlı NLP Tekniği, hafif ve orta yoğunluktaki duyguların temizlenmesinde kullanılır. NLP uygulamaları içerisinde, tamamlayıcı olarak da kullanılabilir.

1. İlk önce, size problem yaşatan bir durumu zihninizde canlandırın. Bu durumu tüm detaylarıyla hayal edin. Görebildiklerinizi görün, duyduklarınızı duyun ve tüm duyguları hissedin.

2. Şimdi de bu durumlar tamamen aykırı bir müzik eşliğinde, hayalinizi canlandırmaya devam edin. Bu, komik bir müzik olabilir. Müzik eşliğinde, bu can sıkıcı durumu tekrar zihninizde canlandırın.

3. Şimdi duygularınıza yoğunlaşın. Bu can sıkıcı durumu düşündüğünüzde, hala kendinizi kötü hissediyor musunuz?
Eğer öyleyse, daha komik bir müzik seçebilirsiniz.

4.Gelecekte kendinizi bu durumla yüzleşirken hayal edin. Eğer yeterince yoğunlaşarak uygulamayı yaptıysanız, kendinizi kötü hissetmediğinizi fark edeceksiniz.  

<> <> <> <>  

Nil Gün'ün kitabında egzersizlere fazla yer verilmemişti iki tane egzersiz vardı.  

Okuduğunuz tüm NLP Egzersizlerini www.mustafacayakademi.com sitesinden alıntı yaptım.
 

 
Toplam blog
: 563
: 8587
Kayıt tarihi
: 30.03.10
 
 

Kişisel gelişim uzmanıyım. Yaşam Koçu, İlişki Koçu, NLP Uzmanı ve Eğitmeni, Kuantum Yaşam Koç..