Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '07

 
Kategori
Edebiyat
 

Nobel Edebiyat'ta CIA parmağı

Yok yok, hemen aklınıza Orhan Pamuk gelmesin. Bu olay eski.

Moskovalı saygın bir araştırmacı olarak tanımlanan İvan Tolstoy tarafından hazırlanan yeni bir kitap konuyu anlatıyormuş.

CİA 1958’de Boris Pasternak’ın ‘Doktor Jivago’ romanı ile Nobel edebiyat ödülü alması için, elinden geleni yapmış. CIA kitabın Rusça baskısını Amerika ve Avrupa’da eşzamanlı olarak bastırmış, bunun için de batıda bulunmayan kağıt ve o zamanki Rus klişelerini kullanmış. 1958 yılının ödülünü belirleme sürecinde, ellerinde Doktor Jivago'yu buluveren Nobel edebiyat ödülü jürisi şaşırıp kalmış.

CİA benzeri ABD örgütleri, popüler kültürü manipule ediyor. Taa 1920’lerde işgal İstanbul’unda ABD filmlerine pazar arıyorlarmış.

Normaldir, çünkü McDonalds ve Coca Cola, dünya kültürüne atom bombasından daha çok zarar vermiştir. ‘Şişir Beni’ belgeseli hamburger türü ‘fast-food’ beslenmesinin kişinin sağlığını nasıl olumsuz etkilediğini açıkça anlattı. Gazlı içeceklerin ise, çocuklarda kalsiyum yetmezliği yaptığı saptandı.

Yalnızca Pasternak değil, sonradan Soljenitsin de, Nobel edebiyat ödülü kazandı. Her ikisi de, rejime muhalif kabul edildikleri için taltif edildi. Soljenitsin batıya geçerken, Pasternak ülkesinde kalıp ödülü reddetmeyi yeğledi. Aynı noktada, aynı sayılan kişilerin bile ayrı davranışları olabiliyor.

Şimdi, konumuz ne?

Demek ki Nobel edebiyat ödülünde manipülasyon varmış.

O ya da bu yönde olması önemli değil. Orhan Pamuk bu ödülü kazandığında, bunu söyleyenlere tepki gösterildi, bunu anımsatmak isterim.

Zaten destekleseydi, Pamuk’u CİA’den çok, ‘abwehr’ desteklerdi.

http://www.bbc.co.uk/turkish/news/story/2007/01/070114_nobel_cia.shtml

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..