Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '07

 
Kategori
Haber
 

Nobelli Pamuk

Nobelli Pamuk
 

Kısa ve öz söylemek lazım bazen söylenmesi gerekenleri.

Nobelli yazarımız Pamuk artık dünya TV’lerini dolaşarak aslında fazlaca siyasi tartışmalardan uzak kalmaya çabalayarak yinede söyleyeceğini söylüyor.

Nobelli Pamuk’a göre Türkiye’de; “Ilımlı İslâmcılar ile sırtını silahlı Kuvvetlere dayamak isteyenlerle laiklik yanlıları arasında mücadele sürüyor”.

“Türkiye’deki siyasi İslamcıların demokrasiye, laiklik yanlılarından daha saygılı oldukları” düşüncesini ifade eden Nobelli Pamuk kendisinin de laik olduğunu belirtmeden geçemiyor.

“Ilımlı siyasi İslamcıların” demokrasiye daha çok saygı gösterdiklerini belirtiyor.

Şimdi eğer ben kastettiği iktidarı elinde bulunduran ve “Ilımlı siyasi İslam” etiketi yapıştırılan kesim olsam sesimi çıkarırım; biz ılımlı filan değil sadece “İslamız” diye.

“Ilımlı İslam” tanımı ABD ‘nin siyasi manevrasıdır.

Diğer taraftan Nobelli Pamuk Laiklik yanlıları olarak Baykal’ın CHP’sini kasdediyor. Ancak seçim öncesi yayınlanan e muhtıraya ses çıkaran yine Baykal idi. Doğrusu bu iktidarın oluşmasında sonsuz katkısını kusur olarak görsekte, Baykal’ın hakkını teslim etmek gerekir.

Laiklik en yalın anlamı ile herkesin inancını yaşaması ancak farklı inanç ve kültürlere saygılı olması demektir. Devlet laik olmazsa; belli bir kesimin, inancın temsilcilerinin kendi yaşam biçimlerini kamu alanında hoş görmelerine, kendinden gördüklerini desteklemeye yol açar ki bu süreç toplumda kamplaşmaları, ayrışmaları körükleyerek demokrasinin sözde kalmasına yol açar.

Aslında bu güne kadar yapılanda tam budur. Devlet katında yönetim erkini elinde bulunduranlar siyasi olarak, inanç olarak kendilerine yakın bulduklarını öne çıkarmışlardır.

Laiklik olmadan demokrasi olmayacağını, olamayacağını, hangi inanca sahip olursa olsun “Din” i referans olarak kullananların “Demokrasi saygısının” ancak kendi çıkarları ile örtüştüğü sürece süreceğini Nobelli Pamuk’un anlamasına aldığı ödül yetmemişe benziyor.

En azından koskoca Nobelli Pamuk’tan okuyucu olarak “Ilımlı İslamcıların demokrasiye duydukları saygı” saptamasından aklımıza saygılı olmasını beklerdim. Aydınlar toplumların önünde deniz feneridir. Terazisi bozuk aydınlar "Nobel'li" bile olsa yanılsama yaratıp, karanlığa mum yakamazlar.

Kaynak; Cumhuriyet


 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..