Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Aralık '11

 
Kategori
Yılbaşı
 

Noel Baba

Noel Baba
 

Yılbaşı yine yaklaşıyor. Hristiyan kültüründe yılbaşlarında Noel Baba çocuklara hediyeler dağıtır. Günümüzde hayali bir kahraman kılığına bürünmüş olan Noel Baba aslında gerçektende yaşamıştır.

Belkide çoğunuz karlarla, kutuplarla, ren geyikleriyle özdeştirilmiş olan Noel Bebe’nın aslında nereli olduğunu bilmezsiniz. Belkide bizim kültürümüzle ilgili olmayan bir kahramanın nereli olduğunu nerden bilelim diye düşünebilirsiniz. Ancak eminim bir çoğunuzu ilgilendirir. İnsan hemşehrisini tanımak istemez mi hiç? Evet aslında Noel Baba bir Anadolu insanı. Hemde belkide kendisiyle özdeştirilen karı hiç görmedi. O aslında her ne kadar Türk değilsede 3. Yüzyılın ikinci yarısında Antalya’da evet yanlış okumadınız Antalya’nın Demre ilçesinde yaşamış Likya’lı hristiyan bir piskopos.

Saint Nikolay olarak’ta bilinen adı Nikolay Çudotvorets olan bu kişi çok iyi bir insan olup herhese yardım ve iyilik yaparmış. Annesinin adı Nonna ve babasının adı Feofan’dır. Feofan ve Nonna Allah’a inanan dindar insanlarmış. Bunların uzun süre çocukları olmamış. Allah’tan bir çocuk istemişler. Allah’ta onların dileğini yerine getirmiş ve bir oğulları doğmuş. Ona Nikolay adını vermişler. Nikolay Yunanca’da “Kazanan Halk” anlamına gelirmiş.

Nikolay’da Allah’a inanan birisi olduğunu küçük yaşlarında hemen belli etmiş. Bütün hayatı boyunca herkese yardım etmeye çalışmış. Hemen hemen bütün ömrü boyunca oruç tutup ibadet etmiş ve dini kitaplar okumuş. Bazı günler hiç uyumadan tüm gün ve gece sabahlara kadar dini kitaplar okuyarak ibadet ettiği olurmuş.

19 Aralık tarihinde öldüğünü kabul eden Rusya ve Ukrayna’da yaşayan ortodokslar, Derme’de, M.S. 4.yy.’da inşa edilen ve günümüzde müze olarak kullanılan Noel Baba kilisesinde anma aini düzenlediler. http://www.haberler.com/ortodokslar-noel-baba-yi-andi-3201813-haberi/

Avrupa ve Amerika’lı ülkelerin bazı hayali özellikler de katarak masallaştırdıkları Noel Baba iyilikleriyle bir sembol haline gelmiştir.

 

Saygılarımla,

Ertunç Alpman

 
Toplam blog
: 42
: 1605
Kayıt tarihi
: 06.09.11
 
 

20. yüzyılın 2. yarısında bu dünyada doğdum. Eğer layık görürseniz insan diyebilirsiniz bana. Yük..