Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Aralık '14

 
Kategori
İnançlar
 

Noel'i meşrulaştırmak

Her yılsonu şahit olduğumuz tartışmalar bu yıl da kaldığı yerden devam ediyor. Noel kutlamak ya da kimilerinin söylemiyle yılbaşı kutlamak günah mıdır? Öncelikle yılbaşı ve Noel’in tanımını yapalım.

Yılbaşı kelime manası olarak; içinde bulunulan yılın bitimi ve yeni yılın başlangıcı anlamına gelir. Yani Türkiye de 31 Aralık’ı 1 Ocağa bağlayan gece yılbaşı gecesi ya da yılbaşı akşamı olarak adlandırılır. Noel ise; her yıl 25 Aralık’ta Hz. İsa’nın doğumunun kutlandığı Hıristiyan bayramıdır. Bu geceyi eğlenip çeşitli faaliyetlerle kutlayanlar elbette ki Hristiyan vasfını taşıyor değiller. Lâkin gelin birde Hıristiyanların Noel zamanında yaptığı bazı özel durumlara hep birlikte göz atalım. Hıristiyanlar Noel dedikleri bu bayram da Noel ağaçlarını, evleri, caddeleri ve bahçeleri ışıklarla süslerler. Hediyeler alınır, içinde dilek ve temennilerin yer aldığı yılbaşı kartları düzenlenir. Kır saçlı, tonton göbekli, uzun beyaz sakallı kostümlü Noel Baba olarak isimlendirilen birilerini hepimiz görmüşüzdür. Noel akşamı ya da gecesi yemek yenerek kutlanır. Ne yazıkki tüm bunları güzel ülkemde ki halkımın da yaptığı aşikârdır. Bilhassa yılbaşında gelenek haline gelmiş milli piyangoda bunlara dâhil olmakla birlikte Hıristiyan aileler bu kutsal gününün dini anlamını yitirip ticarileşme boyutuna geldiğinin farkına vardıkları için de endişe duymaktadırlar. Bunların yanı sıra Noel ağacı günümüzde bir Pagan geleneği olarak da bilinir.

Tüm bunlar gözler önündeyken hâlen daha Noel’i meşrulaştırma çabası devam etmektedir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir Hadis-i Şerifinde şöyle buyuruyor: “Kim bir kavme benzerse o, onlardandır.” Hıristiyanların Noel’e özgü yaptıklarını yapmamız, onların geleneklerini kendimize uyarlamamız onlara benzemek değildir de nedir? Yani hâl bu iken, Noel’i meşru kılmaya çalışmak göz göre göre sapkınlıktır. Kimileri bu geceyi Müslümanlık ritüelleri kılıfına uydurmaya çalışıp, yılbaşı olarak adlandırsa da Noel’i yılbaşından farklı bir şeymiş gibi lânse etmek tüm bunları görmezden gelmektir. İllâki yılbaşı kutlayacaksak, Muharrem ayının birinci gecesi Müslümanların yılbaşı gecesidir onu kutlayalım. 

 
Toplam blog
: 7
: 154
Kayıt tarihi
: 29.12.14
 
 

Genç bir Anestezist. İstanbul doğumlu. Aslen Erzurum'lu. Cumhurbaşkanı'nın  uzak mesai arkadaşı. ..