Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mayıs '18

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Nohut Suyunun Faydalarından Haberiniz Var mı?

Nohut Suyunun Faydalarından Haberiniz Var mı?
 

Nohut Suyunun Faydaları


Orta Doğu'lu olduğu kabul edilen nohut önemli bakliyat çeşitlerimizden biridir. Öyle ki geçmişi neredeyse 8 bin yılla dayanır. Yılda bir kere ürün veren ve 50-60 boyunda olan bir bitki olduğu bilinmekte. Klasik olarak marketlerde görüldüğü gibi krem rengine sahip bir üründür. Günümüzde bir çok üretim yeri olsa da genel olarak alım yaparken aslında çok önem vermiyoruz. Bununla beraber nohut'un veya nohut suyunun faydaları hakkında da pek bir bilgimiz yok. Bu nedenle bir merak ile sizlere bu yazımda genel olarak nohut suyunun faydaları hakkında bilgi vermek istedim. Öncelikle nohutun genel faydalarından söz edip devamında nohut suyunun öneminden ve nelere iyi geldiğinden söz edeceğim. Belki bu vesile ile yemek tarifleri hazırlarken elde ettiğiniz nohut suyunu dökmez ve ne kadar değerli olduğunun önemini bir nebze sizlere aktarmış olurum.
 
Nohutun Faydaları Nelerdir?
Nohut yapısı gereği aslında muhteşem bir sağlık deposudur. İçeriğinde E, B6 vitaminleri ile beraber A,C,K ve B12 vitaminlerini de içermektedir. Bunun yanında bolca mineral, magnezyum, potasyum ve kalsiyum açısından zengin olduğu bilinmektedir. Sadece kalsiyum bile hem çocukların gelişimi hemde kadınların ilerleyen yaşlarından kemik hastalıklarını önlemek için oldukça fazla öneme sahiptir. Elbette nohutun faydaları sadece bunlardan ibaret değildir. Bunlara ek olarak selenyum, bakır ve demir açısından da iyi bir besin olduğu kabul edilmektedir.
 
Nohut sadece kendi başına oldukça faydalı besin olsa da yanında ek ürünler kullanarak etkisi arttırılabilir. Buna en iyi örnek zerdeçal ve nohut karışımını verebilirim. Nohutu güzelce az su içinde haşlayın. Haşlamadan önce iyice yıkamaya özen gösterin. Çünkü haşlama sonrasında suyu dökmeyeceğiz. Daha sonrasında haşladığınız nohutu zerdeçal ile krem kıvamına gelene kadar karıştırın. Ilıma işleminden sonra cildinize uygulayın. Yapılan bu kür cildinizin yaşlanmasını önlemeye yardımcı olacaktır. Bununla beraber cilt hücrelerinizi yenilediği gibi serbest radikalleri de destekleyerek sağlıklı bir cilde kavuşmanıza yardımcı olmaktadır.
 
Nohut cilde iyi geldi gibi saçlara, kolesterolü dengelediği, açlık hissini bastırdığı, kalp sağlığını koruyup desteklediği, uyku düzenine katkı sağladığı, bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve kadın sağlığına koruyucu yönde etki ettiği bilinmektedir.
 
Nohut Suyunun Faydaları Nelerdir?
Nohutun olduğu gibi nohut suyunun faydaları da oldukça önemlidir. Neden derseniz genel olarak ev hanımları haşlama yaptıkları nohutun suyunu döküyorlar. Büyük otellerde bu suyu çok iyi şekilde değerlendiriyorlar. İstiyorum ki ev hanımları da bu nohut suyunun faydaları hakkında bilinçlensinler. Adeta sağlık açısından şifa olan bu haşlama suyunu lavabodan döküp denize gönderiyoruz. Zaten bu yazıyı yazma amacımın da bu durumun önüne geçilmesini sağlamak olduğunu belirtmiştim. Şimdi maddeler halinde nohut suyunun faydaları nelermiş bir bakalım.
 
Nohut suyunun faydaları arasından en çok bilinen, haşlama suyu ile yüzünüzü yıkadığınız zaman sivilce ve aknelerin giderilmesine katkı sağladığı,
Nohut suyu cilt tabakasının en üst kısmındaki ölü tabakayı temizleyip cildin doğal dengesinin yerine gelmesine katkı sağlar,
Bazı yörelerde humus hastalığına iyi geldiği bilinmekte,
Eski zamanlarda cinsel güçlendiriciliği için kullanımı tercih edildiği bilinmekte,
Haşlanan nohut suyu ile gargara yaparak ağzınızda oluşan yaralardan kurtulabilirsiniz,
Diş eti rahatsızlıklarına iyi geldiği gibi akciğeri temizleyen bir özelliğe sahip olduğu bilinmektedir,
İçeriğindeki maddeler nedeni ile oluşan yaraların hemen iyileşmesini ve cildin kendini yenilemesini sağlamaktadır,
Romatizma nedeni ile oluşan ağrılara iyi geldiği bilinmektedir,
Bağırsak kurtları ve parazitlerin giderilmesinde yardımcı rol üstlendiği bilinmektedir,
Çok iyi bir idrar söktürücü olarak kabul edilmektedir,
Vücutta görülen ödem veya şişkinlikleri azalttığı gibi enerji verici özelliği olduğu bilinmekte,
Cinsel gücü arttırdığını belirtmiştim ve bunun yanında erkekler için çok iyi bir sperm arttırıcı olduğu bilinmekte.
 
Sonuç Olarak Ne Yapmalıyız?
Yukarıda sizlere bilinen ve en önemli olan nohut suyunun faydaları hakkında bilgi verdim ve maddeler halinde sıraladım. Nohut suyunu sağlıklı şekilde tüketmek adına nohutu haşlamadan önce iyice yıkamanız gereklidir. Daha sonrasında o su ile çorba yapabilir veya bir kavanoza aktarıp cilt veya saç bakımında kullanabilirsiniz. Elbette saklamak isterseniz de size önerim oda sıcaklığına kadar soğutun ve buzdolabında saklayın.
 
Sizinde konu hakkında eklemek istedikleriniz var ise yorum kısmında paylaşabilir veya içerik olarak sitemde yayımlayabilirsiniz. Ayrıca bu yazımı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Hatta Instagram, Google Plus ve Facebook sayfalarından bizi takip edebilirsiniz.
 
 
 
Toplam blog
: 36
: 100
Kayıt tarihi
: 02.12.16
 
 

1977 İstanbul doğumlu. Üniversitede geldiği İstanbul'dan bir daha ayrılamadığı için 20 yıldır İst..