- Kategori
- Dilbilim
- Okunma Sayısı
- 18
Noktalama işaretleri çağıldadı
“Rastgele büyük harf kullanma taraftarıyım. Büyük harf kullanma kuralları ortadaki kelimelere hiç adil davranmıyor...” diye ne güzel demiş John GREEN de, ben bunu asla yapamam, yanlışlıkla yapsam bile mideme ağrılar saplanır.
Şekilciyim, sayfa düzenine çok önem veririm. Bilgisayarımda herhangi bir belge hazırlarken ilk yaptığım şey, metni iki yana yaslamaktır. Word’de bu uygulamanın olup da, bizim sitemizde olmaması maalesef ki çok üzücü.
Elime geçen her yazılı metinde, bu ister apartman toplantısını belirten bir kağıt, ister resmi bir evrak olsun, öncelikle ilk baktığım şey yazıların iki yana yaslanıp yaslanmamış oluğudur. Bu yazılar şayet bilgisayar çıktısı değil ise, o zaman düzgün heceleme yapılıp yapılmadığına bakarım. Altyazılarda dahi düzgün yazılmamış ilk kelime dikkatimi çeker.
Noktalama işaretlerinin kullanılmaması ise beni bir hayli üzüyor, yazılarda ve yorumlarda tam olarak ne dendiğini anlamak için. defalarca okuduğum oluyor aynı satırı. Virgül ya da nokta kullanılmayacaksa, niye var? Bari onları doğru kullanın. Yazım ve imla yanlışlarına hiç tahammülüm yok, hemen düzeltme gereği duyuyorum; o mene duyduğum saygınlığım da azalıyor.
Sen hiç mi yapmıyorsun derseniz, farkında olmadan yapıyorum tabi. Fark ettiğim anda da hemen düzeltiyorum mümkünse. Bunu yapmamın nedeni, kendime ve Türk diline olan saygım icabı.
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.
