Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Aralık '13

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
1807
 

Nokul, ikindi çaylarının yanında

Nokul, ikindi çaylarının yanında
 

Görüntü internetten.


Bir bilmecem var bugün,
Çayda kahvaltıda yenir
Çörek denince akla
Tamam şimdi buldum
Hemen, onun adı gelir
Nokul, nokul, nokul...(Eti reklamından alıntı) 

Isparta'da  misafire ikram ve ramazan bayramı kahvaltısı için hazırlanan nefis tahinli bir çörektir nokul...

Bilhassa ikindi çayının yanında, biraz da acıkmışsanız :-))  Lezzet iki kata ulaşır, afiyet olsun...

Şimdi birlikte nokul yapalım:

Derince bir kaba unu koyalım ve ortasını çukurlaştıralım. Bir küp yaş maya, tuz ve  50-55 derecede sıcak süt ilave ederek yoğuralım. Kulak memesi yumuşaklığına gelince hamuru üşütmeden üzerine yün örtü ve battaniye ile örterek oda sıcaklığında iki saat mayalanmasını bekleyelim. Bu sürenin sonunda hamur kabararak yumuşamış ve sünger gibi göz göz delikli hale gelmiştir.

1/4 hamuru tezgah üzerine merdaneye gerek duymaksızın yayalım. Elimizi ve tezgahı yağlamak yapışmayı önleyecektir. Yaydığımız hamurun üzerine tahin sürelim sonra da önceden kırıp dövdüğümüz ceviz içlerini serpiştirelim. En son da tarçın ekelim ki nefaseti artsın.

Dairesel şekildeki oluşumu rülo yapalım ve rüloyu uzunlamasına esnetelim, 4 veya 5 parçaya bölelim. Kendi etrafında çevirerek klasik kurabiye şeklini verelim. Üst yüzeyini önceden suya ıslatılmış ve süzülmüş susama bulayip bol yağlanmış fırın tepsisine yerleştirelim.

10-12 dakika öncesinde ısıtılmış ılık fırında 225 derece hararette bir saat pişirelim. Görüntü açık kahverengi hale gelmiştir.

Fırının kapağını yarı açık tutarak 20 dakika dinlenmesini sağlayalım.

Bu arada çay da demlenmiştir semaverde...

Ağız tadıyla :-))

Malzemeler:

10 bardak un

1,5 litre kaynar olmayan süt veya sıcak su.

Bir küp yaş maya

iki tatlı kaşığı tuz

iki tatlı kaşığı tarçın

üç tatlı kaşığı susam

Biraz Ayçiçek yağı

Afiyet olsun,

Selam ve sevgilerle...

Yurdagül Alkan.

 

 

 

 

 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Elinize sağlık Yurdagül Hanım. Hemen yapıyorum. Ağzım mayalı bir lezzet arıyordu. Teşekkür ederim paylaşımınız için.Selamlar, sevgiler...

Retor 
 14.01.2014 13:11
Cevap :
Tarifteki gibi yaparsanız, tadına doyulmaz bir lezzet olacaktır. Malzeme listesine ben ceviz ve tahin koymayı unutmuşum, afiyet olsun, yaptıkça ve yedikçe bu bloğu hatırlayacağınızı ümit ediyorum, selam ve sevgilerle...   16.01.2014 14:58
 

Eşim tahinli çöreğe bayılır, ben de severim. Tarifinizi deneyelim, selamlar.

Güz Özlemi 
 27.12.2013 9:29
Cevap :
Aynen tarifteki gibi yapın Güz Özlemi, ufaklık büyümüştür artık, o da sevecektir. Malzemeleri eksik yazmışım, 300 gr tahin ile 1,5 su bardağı dövülmüş ceviz içini unutmuşum. Afiyetle ve esenlik dileklerimle...   27.12.2013 22:33
 

Ellerine sağlık Yurdagül'cüm. Nokul olarak hiç duymamamıştım, baktım malzemeler de, tarifi, yapılış şekli de herşey aynı, direkt tahinli çörek deriz bizler, ama asıl adı ya da Isparta yöresindeki adı buymuş demek, sayende öğrenmiş oldum ben de, teşekkürler hayatım, sevgiler...

Filiz Alev 
 24.12.2013 16:47
Cevap :
Filiz'cim, bizim memlekette her evde sık yapıldığı için olsa gerek "yöresel" olarak düşünürüz adını da "nokul" olarak biliriz. Bu isim nereden geldi, bak şimdi merak etmeye başladım, araştıracağım. Ağız tadıyla, sık sık "nokullu çaylara" diyerek selam ve sevgiler gönderiyorum.   25.12.2013 15:59
 

Yurdagül Ablacığım, merhaba. Elinize ve emeğinize sağlık. Kilo yapar mı acaba? Benim biraz kilo sorunum var da. Selam ve sevgilerimle.

Dr Lokman Doğruöz 
 23.12.2013 14:55
Cevap :
Aşırı olmamak ve (bedensel) hareketli yaşam kaydıyla tereddütsüz tüketilebilir, esenlikler dilerim Lokman bey...  24.12.2013 20:41
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 329
Toplam yorum
: 5744
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 1667
Kayıt tarihi
: 09.04.09
 
 

Özel bir finans kuruluşundan emekliyim. Hayatın her aşamasını acısıyla tatlısıyla yaşamış biri ol..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster