Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '17

 
Kategori
Müzik
 

Norm Ender'den ilk bandrollü albüm “Aura”

Norm Ender'den ilk bandrollü  albüm “Aura”
 

Norm Ender'den Pop Rap albüm “Aura”

Norm Ender 6 yıl aradan sonra ilk kez bandrollü albümü “Aura” ile karışımıza çıktı. Rap dünyasında bandrollü albüm çıkartmak bizim ülkemizde zor. Çünkü küfürlerden dolayı sansür uygulanmakta. Ondan dolayı bu tarz küfür içeren şarkılara bandroll verilmemekte. Yıllardan beri bu gençleri koruma çalışırız. Fakat dışarı çıkınca bu gençler her 8 arkadaşından en az 6 tanesinden küfür duyar. Onları bu durumdan nasıl koruruz bunu bilemem.

Bir albüm ile ilgili yazı yazarken benim için sözler, yorum ve alt yapı çok önemli oluyor.

Norm Ender’in popüler kültürü eleştirip ama onun alt yapısından beslenerek ondan kitle almaya çalışması ve sonra "Gerçek rapçilerin ilkeleri olur. Ama siz onu sattınız. Tıpkı zamanında popüler olmak için gitarının sesini kısan rockçılar gibi…" yazdığı sözü beni çok fazla düşündü.

Düşünüyorum bir rock şarkıcısı gitarının sesini azaltıp popüler kültürün alt yapısı ile daha fazla geniş kitleye ulaşıp gerçek rock'tan uzaklaşabiliyor. Fakat bu sayede popüler olabiliyor. O kültüre "siz onu sattınız," diyip kendisinde popüler kültürün alt yapısını kullanarak parça yapması... Parçada rap'in alt yapısı azaltarak onun sesini kısması ve eleştirdiği bir şeyi bazı parçalarında yapması beni düşündürdü... Örnek:  "O Zaman Dans" parçası gibi...

Parçalarından birinde "Ezik pop kitlesi, bana ver lan dikkatini. Dinlersen tüm şarkılarımı anlarsın rap'in hikmetini" diye sözler yazmış.

Popüler kültür; pop müzik demektir. Türkiye içi ve dünyada ki en büyük dinleyici kitlesi pop kitlesidir. Çünkü en çok bu kitleye hitap edilebiliyor. Ve bu kitle üstünden en iyi ticari başarı elde edilebiliyor. Para kazanmak isteyen sanatçılar direk bu kitleye oynar.

Albümün geneline baktığımda çok deneysel bir albüm görmekteyim. Rap var fakat bunun dışında her ne kadar Norm Ender popu "Ezik pop kitlesi" olarak görse de onun alt yapılarını kullanarak bazı parçalarında MC tarzının yanında fılov okumanın dışında kendi nağmeli yorumlarında görüyoruz. Pop tarzı nağme değil tabi ama kendince yorumlamaları var. Bu tarz yorumlamaları her rapçi yapamaz. Özel bir yetenektir bu. Popüler kültüre çok laf etse de bu albümde popun alt yapısından iyi yararlanmış. Popüler kültürden kitle çekebilecek bir albüm. Hatta pop dinleyen biri direk rap müziğe bu albümle ilgi duymaya başlayabilir.

Albümde yaylı kayıtları Anadolu ve Arabesk Rap dinleyenleri çekebilecek potansiyelde. “Avera” parçasında yaptığı fılov okuma dışında yorumlu nağmeleri ile farklı bir tarz olmuş.

"Kezban" parçalarındaki utlar.  Başka bir parçasında Aşık Veysel’in ‘Kara Toprak’ eserinin sample yapması çok fazla evrensel müziğe hitap etmiş.

Yaylılar, pop alt yapıları ve gitarlar ve rap yaymalar. Dediğim gibi çok deneysel bir albüm. Birçok kitleye hitap edecek bir albüm. Popüler kültüre ve diğer kültüre hitap edip ticari başarı elde etmeye çok müsait bir albüm.

Norm Ender’in albümünde “Şimdi karşınızda Türkçe Rap’in efsanesi, king is back ve rapin tanrısı geri döndü ” gibi sözler yazarak kendinde oldukça emin olarak bahsetmiş. Türkiye içinde kendisi ile alakalı olarak böyle bahsetmiş. Yurt dışı ile kıyaslama yapmadan evrensel bir bakışla örnek verecek olursam. Eminem’in single ve albümlerini satışı 300 milyon. 8 tane albümü var. Yıllarca albümler ve tekli çalışmalar yapmış. Mesela Eminem’e dünya için rapin kralı derim.

Kıyaslama yapmadan Norm Ender’in diskografisine bakıyorum. Şimdi çıkardığı 1 tane albümü var. Ondan önce küfür yüzünden albümleri basılmadı anladım. 20-25 parça çıkardı. Toplamda 42 tane parçası var diyelim. 20-25 arası tekli karma parçalar. 6 yıllık ara ve yeni bir albüm. Hadi 4-5 tane albümü olsa bu albümler baştan sona hit olsa. Türkiye çapında ortalığı yıksa... Bu 4-5 albümü toplamda 500 bin satsa bu ülke içinde anlarım rapin kralı derim ama öyle bir şey yok. “Kalite” albüm yapmakla ölçülmez ama sürekli tekli parça yapmak da işin kolayı. Tekli yapmak kısa sürekli piyasadan zaman zaman kaymak yemedir. Atıyorum Norm Ender’in 6 tane albümü olsaydı. Her albümde 15 parçadan 12 tanesi hit olsaydı. 4.000 kişilik konser yerlerinde sürekli sold out yapsa. Üst üste rekor kırsa ben ona rapin kralı derdim. Erken yaşta rapin kralı olduğunu söylemek çok fazla iddialı sözler. Sözden fazlası gerekli.

 
Toplam blog
: 32
: 194
Kayıt tarihi
: 06.12.15
 
 

Alper Saygın kültür ve sanat yazıları yazan bir blog yazarıdır.  Alper Saygın yerli ve yabancı al..