Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Nisan '19

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Normal Doğumun Belirtileri

Anne adaylarının merakla beklediği ve tedirgin olduğu konuların en başında, doğumun yaklaştığını nasıl anlayacağı gelmektedir. Bu belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterse de genel olarak doğumun başladığını belli eden işaretler aynıdır. Peki nedir bu doğum belirtileri? Doğumun başladığını nasıl anlarız? İşte doğum için alarm veren o belirtiler!

İdrara Çıkmanın Azalması

Gebelikte anne adayları sık sık idrara çıkmaya başlar. Bunun nedeni ise, bebeğin başının doğum kanalına yerleşmesidir.  Bebeğin başının doğum kanalına yerleşmesinden dolayı rahim idrar torbasına baskı yapar. Doğum yaklaştığında da rahim aşağı doğru iner. Böylece idrar torbasına baskı olmaz. Bunun sonucu anne adayı sık sık idrara çıkmaz.

Şiddetli Ağrılar

Gebeliğin son aylarında ağrılar şiddetlenir. Bu ağrılar, genellikle kasık ve karın bölgesinin altında meydana gelir. Yalancı sancı olarak tanımlanan bu ağrılar düzensizdir. Doğumun yaklaşmasıyla birlikte sırtta ve karında hissedilen ağrılar çok daha şiddetli olur.

Yalancı ağrılar dinlenerek geçse de gerçek ağrılarda bu durum söz konusu değildir. Ağrılar, beş dakikada bir hissediliyorsa mutlaka doktora gidilmelidir.

Rahim Ağzının Genişlemesi

Rahim ağzında oluşan genişlemeleri (bağ dokusundaki yumuşama, incelme vs.) genellikle doktor muayenesinde anlamak mümkündür.

Nişan Kanaması

Gebelik süresince rahim ağzı, hem anneyi hem de bebeği enfeksiyonlardan koruyan pelteye benzer bir madde ile kapalıdır. Fakat doğum kasılmalarının artması ve rahim ağzının genişlemesi ile o madde dışarı atılır. Nişan kanamaları, kanlı/kahverengi veya pembe bir akıntı şeklinde kendini gösterir.

Suyun Gelmesi

Suyun gelmesi, sıklıkla görülen doğum belirtileri arasındadır. Bebeğin içinde yer aldığı amniyon sıvısı ile dolu kesenin sancı ve kasılmalar sonucu yırtılması olarak ortaya çıkar. Bu kese, küçük bir şekilde yırtılmış ise anne adayı bunu idrar kaçırıyormuş gibi hissedebilir, fakat yırtılma büyük olduğunda akan sıvı daha fazla ve şiddetli olur. Her iki durumda da anne adayının hastaneye gitmesi gerekir.

Yalancı Doğum Sancısı Nedir?

Yalancı doğum sancıları, hamileliğin 5. ayından başlayıp, doğum eyleminin başlayacağı 40. haftaya kadar çeşitli şiddetlerde devam eder. Bazı gebeler ise bu yalancı doğum sancılarının gelmesiyle doğumun başladığını düşünebilir.

Peki Doğum Ne Zaman Başlar?

Bir bebeğin doğumunu beklemek oldukça heyecanlı ve endişeli bir dönemdir. Genellikle doğum gebeliğin 38 ile 42. haftaları arasında gerçekleşir. Fakat yine de kesin bir tarih söylemek mümkün değildir.

Rahim, belirli aralıklarla gerginleşir, sertleşir ve bir süre bu halde kaldıktan sonra gevşemeye başlar. İlk etapta bu kasılmalar ağrı şeklinde ve düzensiz aralıklardayken, kısa bir süre sonra şiddetini artırır. Bu durumda doktorunuzla iletişime geçmek, doğum süreci için oldukça önemlidir.

Bazı durumlarda zaman aşımı da denilen 41-42 hafta arasına ulaşmış ama hiçbir doğum eylemi başlangıcı göstermemiş gebeler de olabilir. Bu durumda ise, normal doğumun başlatılması için suni sancıya başvurulabilir.

 

 
Toplam blog
: 68
: 80
Kayıt tarihi
: 22.01.18
 
 

Manisa doğumlu olan Dr. Seval TAŞDEMİR ilk orta ve lise öğrenimini Ankara'da tamamladıktan sonra ..