Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '15

 
Kategori
Deneme
 

Normal kadın

Normal kadın
 

“Normal” kelimesinin bir enstantanesi yok da hani içinde yaşadığımız toplumun değerlendirme ölçüsüymüş. Buna göre de işte normal kadının nasıl olması gerektiği bazıları tarafından değerlendiriliyor. Bu değerlendirmeyi yapanlar kadına sınırlar çiziyorlar ve eğer kadın bu sınırların içindeyse normal oluyor, değilse normal olmuyor.

Tabii ki Kerim Korkut da bu toplumun düşünce önderi ve özgürlüğün yazarı olarak normal kadın konusunda düşüncelerini açıklayacak. İnsanın varlığı ve hayatı ile ilgili olarak “işte bu normal kadındır, bu normal kadın değildir “ diye yargıda bulunulamaz ve sınır konulamaz. Kimsenin insanları yargılama hak ve yetkisi yoktur. Bu sınır sınır koyanların kafasındadır aslında. Onların algısında/düşüncesinde “normal kadın” tanımıyla ilgili sınırlar vardır. Kafalarındaki bu sınırlara uymayanları “tamam işte, bu böyledir” derler.

Burada konu “normal kadın” ın nasıl olacağı değil, normal kadın tanımlamasının normal olmadığıdır. Bu, ayrımcı bir ifadedir; çünkü bu tanıma girmeyen kadınlar normal değildirler gibi bir anlam çıkıyor.

Kadınlar hakkında bu tür değerlendirmeleri yapanlar yelpazeyi o kadar dar tutmuşlar ki örneğin Türkiye’de yaşayan kadınların büyük bir kısmını bu tanımın içine sokamadık.

Sigara içen, sakız çiğneyen kadın normal kadın değildir denildiği zaman bize de kendimize göre normal kadını anlatma hakkı doğar. Normal kadının tanımında normal insanın özelliklerinden yola çıkılmalı. İnancının gereği olarak giyinen, davranan kadın normal ama mesela kocasının 3 metre arkasından giden kadının davranışı normal değildir.  Açık giyinmek, evlilik dışı ilişki günah yahut suç olabilir ama hayatın içinde var ve yaşanılan bir şey. Yani bunları yapanlar normal kadındır. Keza lezbiyenler için de aynı şeyleri söyleyebiliriz. Normal olmayan, bu şeylerin aleni ve haddini aşarak yapılmasıdır.

Kadınlar hayatı istedikleri gibi yaşarlar. Bu, onları normal kadın olarak görülmekten alıkoymaz. Kadınlara sınır koyarsanız hayatlarına da sınır koyarsınız. O zaman da özgürlüğün anlamı olmaz. Belli bir eğitimle bilgili ve kültürlü hale gelen kadın davranışlarını kendisi belirler.

Kadının kendisine yakıştırdığı dekolte serbesttir. Bilgili kültürlü bir kadının bu konuda çizgiyi aşacağı düşünülmemeli. Belli kesimler birbirlerini eleştirebilirler ama biz düşünce adamları objektif olmalıyız. Ben modern anlayışa sahip birisi olsam bile inancı gereği kapalı giyinmiş bir hanımefendiye normal kadın değildir diyemem. Eğer bu konuda yazacak bir şey bulamıyorsam bu konuda söyleyecek bir şey olmadığındandır. Yazacak şey bulup yazanların yazdıkları da masaldır diyorum.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..