Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '09

 
Kategori
Müzik
 

Norveç, Alexander Rybak ile niçin kazandı..

Norveç, Alexander Rybak ile niçin kazandı..
 

Norveç'in şarkıcısına Rus topluluğu niye oy veriyor derken bir baktım ki, Alexander Rybak Rus çıktı.


Hadise yarışma sonrası kendisinin hiçbir zaman birincilik vaat etmediğini, ilk 5’e oynayıp 4. olarak başarılı olduğunu, bunu yaparken birçok ünlü şarkıcıyı da geride bıraktığını söylemiş. Bence yanlış demiş. Türkiye’yi ve kendisini, hele de şarkısını iyi tanıyıp güvenmemiş demek ki. Bir kez Eurovision’u kazanan Türkiye hep birinciliğe oynuyor. TRT Hadise’yi de bunun için seçti. Artı, “Düm tek tek” gerçekten birinciliği hak edecek kalitedeydi. Gerek sahne ve ışık düzeni, gerekse Hadise’nin final performansı ise üst düzey değildi. Doğrusu Yılbaşı Gecesinin blucinli, sesi ve fiziği ile “düm tek” vurgusunu öne çıkaran dans hareketlerini finalde bulamadık. Fakat bunlar olsaydı bile Hadise 2.likten öteye çıkamayacaktı.

NEDEN?

Yarışmada belirgin bir Slav egemenliği var ve ya iyi organize oluyor, ya da birbirini fanatikçe tutuyorlar. “İyi ama bir Slav değil, Norveçli kazandı” diyenler yanılıyorlar. Alexander Rybak’ın kimliğine ve özgeçmişine bakalım.

Alexander Rybak (d. 13 Mayıs 1986 Minsk, SSCB (şimdiki Belarus)) Norveçli keman sanatçısı, şarkıcı, söz yazarı ve oyuncudur.

Oslo’nun dışında Nesodden şehrinde yaşayan Alexander Rybak, 5 yaşından beri keman ve piyano çalıyor ve yine aynı şekilde kendi müziğini beste yapıp, söyleyebiliyor. 2004 yılında Norveç’te önemli bir ödül sayılabilecek olan Anders Jahres Kültür Ödülü’nü kazandı. 2006 yılında «Kjempesjansen» yetenek yarışmasını kendi yazıp söylediği Foolin’ şarkısıyla kazandı. 2009 Eurovision Şarkı Yarışması Norveç ön elemelerinde Fairytale adlı şarkı ile oyların 71.3%’ünü alarak birinci gelen “Rybak” 14 Mayıs’ta Moskova’da Norveç’i temsil etmiş, finallere kalmıştır. Ve ayrıca, 387 puanla Eurovision finallerinde açık ara birinci olmuştur.(Vikipedia)

Bu ne demek? Beyaz Rusya doğumlu ama Norveç’de yaşıyor. Böylece hem Slav ve eski Sovyet kökenlilerden, hem de dayanışma içinde oldukları bilinen Baltık ve İskandinav ülkelerinden oy garanti. Bizde doğup Belçika’dan Hadise’nin banko oy almasından daha beter bir garanti. Kurnazca bir seçim ve internette favori gösterilmesi bir matah gibi dikkatin yoğunlaşmasına neden oldu. Vasat bir şarkıydı ve izlerken bir meyhane şarkısından öte anlam taşımadığını düşündüm. Geçmişin dünyaca ünlüsü Abba grubundan bile çok, rekor oy aldı. Ha genç, yakışıklı, sempatik ve keman çalmayı biliyor. Bunlar bir müzik yarışması olduğunu unutturuyorsa o başka.

İddia ediyorum, bu şarkıyla dünyanın en ünlü şarkıcısı bile katılsın kazanamazdı.

Şarkı mühim değil. Bana göre –öne çıkarılması şartıyla- kökeni Beyaz Rusya’ya dayanan Harun Kolçak’ın daha fazla şansı olurdu. Seneye onu mu denesek dersiniz? “Milliyetçiliğin devri geçti” diyenlere arz olunur. Dünya hala böyle.

 
Toplam blog
: 61
: 25799
Kayıt tarihi
: 09.07.08
 
 

Ankara'da yaşayan Afyon doğumlu, Gazetecilik Halkla İlişkiler Radyo-TV bölümü mezunuyum.. Kamuda ..