Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '14

 
Kategori
Mavi Yolculuk
 

Norveç gezisi

Norveç gezisi
 

Fiyordlar


Almanya'nın Hamburg Şehrinden KOSTA MEDİTERRANEA adlı cruise İtalyan Gemisi ile Norveç'i ve fiyortlarını görmek için ailece yola çıktık. Gemimiz çok büyüktü. 292 m.uzunluğunda, 32 m. genişliğinde. 10 katlı. 2680 yolcu, 900 mürettebat olmak üzere 3500 kişilik devasa bir gemi.

Birbuçuk gün hiç karaya çıkmadan yol aldık .Gemide zaman nasıl geçti anlayamadık. Animasyon ve bale gösterileri, showlar, danslar, canlı müzikler, spor salonları, havuzlar...Yemekler de çok güzeldi. Sürekli birşeyler yiyorsunuz. Bu kadar yoğunluk nedeni ile kitap bile okuyamadık.

Gece yolculuktan sonra gemi sabahleyin limana yanaştı. Norveç'in 2. büyük şehri BERGEN'e indik. Nüfusu 300 bin olan Bergen balık ticareti ile zenginleşmiş. Somon ve Morino balıkları ünlü.

Tamamen ahşaptan yapılmış FANTOFT KİLİSESİ görülmesi gereken yerlerden sadece birisi.

Sahil boyunca tarihi evleri Unesco'nun koruması altında. 3-4 katlı, rengarenk boyalı evler hemen dikkatimizi çekti. Şehrin tarihi dokusu korunmuş.

Füniküler sistem ile şehrin yüksek tepesine çıkıp kuşbakışı seyrediyorsunuz. Her yer yemyeşil. Yüzyıllık ağaçlar bulunmakta. Kuruyan ağaçları bile kesmeyip ağaç heykeller yapmışlar.

Fiyortları kuşbakışı seyretmek hepimizi büyüledi. "Buzul aşınımı ile oluşmuş vadilerin sular altında kalmasıyla fiyortlar meydana gelmişler."

Küçük küçük gölcükler ve koylar bulunmakta.

Bergen Kalesi de şehri kuşbakışı seyretmek için harika bir yer. Eski evlerin dış yapısında hep ahşap kullanılmış. Yıllardır ahşapları nasıl korumuşlar insan gerçekten şaşırıyor.

Şehrin merkezinde Balık Pazarı var. Balığın tüm türlerini pazarda tezgahlarda görebiliyorsunuz. Anında size pişirip servis yapıyorlar.

Güzel, temiz, yemyeşil  Bergen'den hayranlıkla ayrıldık.

Gece gemimiz yola devam etti. Ertesi sabah EİDFİYORD'a geldik. Gemiden bakınca dağlarla ve denizlerle çevrelenmiş harika bir fiyort gördük. Dağlarda kar vardı. Şelaleler akıyordu. Her yer yemyeşil. Bizim Karadeniz Bölgemize benziyor.

Şehrin merkezinden otobüslerle dağların tepesine çıktık. Aşağıda bulunan kanyonu ve manzarayı izledik. Dağ yürüyüşü yaptık. Küçük çiftliklerin kıyısından geçtik. Çiftlik evleri çok modern. 1-2 katlı evler. Bahçeleri yemyeşil. Köyleri bakımlı ve temiz.

Gemiye döndüğümüzde bizi show gösterisi bekliyordu. Showla 1950'li yıllara gittik .

Gece yolculuktan sonra sabah gemi Norveç'in 4. büyük şehri STAVANGER'e geldi. Buranın en önemli özelliği petrol başkenti olması. Petrolden önce geçim kaynakları balıkçılık imiş. Sardalya ve Somonları ünlü. Denizde somon çiftlikleri de gördük. 6-16 ay arasında somonlar büyüyorlarmış. Fog Balıkları da koruma altındaymış.

Stavanger'in tam ortasında yapay göl bulunmakta. Norveç'in en pahalı şehri olduğu söyleniyor.

Daha küçük bir gemiye binip  42m.uzunluğunda olan Norveç'in en uzun fiyordu LYSEFJORDEN 'i görüyoruz. Üç saatlik yolculukta gördüklerimize hayran kalıyoruz. Fiyortların tepesinde ise keçi besliyorlar.

Bu bölgenin yazlık evleri de meşhur. Çamların arasında 1-2 katlı evler. Her yer yemyeşil...

Akşam gemiye dönüp gece deniz yolculuğundan sonra diğer gün öğlen Norveç'in Başkenti OSLO'ya varıyoruz.

Gemiden inmeden tarihi kilisesinin fotoğraflarını çektik. Limanda inince NOBEL BARIŞ MERKEZİ, Tarihi Müzesi ve VİKİNG GEMİ MÜZESİ dikkatinizi çekiyor.

Oslo'nun simgesi Belediye Binası, Kraliyet Sarayı, Hukuk Fakültesi, alışveriş merkezleri en işlek caddesi olan KARL JOHAN GATE Caddesinde bulunuyor.

Şehrin merkezinde çok büyük bir park var. Havuzlar,yemyeşil  çimler ve güneşleyen insanlara rastlıyorsunuz. Biraz ilerlediğimizde de başka bir devasa park  gördük.

VİGELAND PARK. Açık hava heykel müzesi görünümünde. Girişte sağlı sollu heykeller bizi karşıladı. Toplam 200 adet heykel bulunmakta. 17m. yüksekliğinde 126 insan figüründen oluşan eser çok ilgimizi çekti. Heykellerde kadın, erkek, çocuk kısacası insan ilişkileri işlenmiş.

Heykelleri yapan heykeltraş 40 yıl boyunca bunları tasarlamış, uğraşmış ve yapmış. 40 yılın sonunda da  park açılmış. Parkın yemyeşil olduğunu söylemeye gerek yok zannederim.

Oslo çok temiz. Tarihi doku korunmuş. Yeni yerleşimler de eski dokuya uygun yapılmışlar. Oslo'da at sırtında gezen polislere rastladık. Belediye Bandosu'nun konserini izledik.  Parlemento Binasının önünde eylem yapan insanları gördük. Müzik eşliğinde isteklerini dile getiriyorlardı. Çevrede polis bile yoktu.!

Birleşmiş Milletler İstatistiklerine göre;

Oslo yaşanması gereken şehirlerden birisi.

En gelişmiş Avrupa Ülkesi.

Norveç Halkı AB.ye girmeyi oylama sonucu reddetmiş. AB.nin kendilerini fakirleştireceğine inanıyorlarmış.

Sosyal adaletin uygulandığı yaşam standardının en yüksek olduğu bir ülke.

Suç oranı yok denecek kadar az.

Yol ve bina olmayan her yer yeşil.

Her yıl 1 milyon 200 bin kişi kütüphaneleri ziyaret ediyor.

80 bin kişi tiyatroya 800 bin kişi sinemaya gidiyor.

Nüfusu ise 5 milyon.

İşte böyle. Gel de hayran olma bu ülkeye...

Gezimizin sonuna geldik. Oslo'dan Hamburg'a doğru yola koyulduk.

Güneşin hiç batmadığı (gece 23'de hava kararmaya başlıyor.) bu ülkeyi görmeği aklınızın bir köşesine mutlaka yazın.

  

 
Toplam blog
: 49
: 816
Kayıt tarihi
: 14.06.07
 
 

Emekli matematik öğretmeniyim. İzmir'de yaşıyorum. Okumayı çok seviyorum. ..