Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Eylül '09

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Not defteri -48-

Not defteri -48-
 

6 Temmuz 2009 Pazartesi - İzmir

Da Vinci'nin Mona Lisa tablosunun çıplak versiyonu, Fransa'da bir kütüphanede bulunmuş. Tablonun arkasında "Mona Lisa'nın portresi, Leonardo Da Vinci" yazıyormuş. Uzmanlar tarafından incelemeye alınan tablonun, Mona Lisa'nın farklı versiyonlarından biri olduğu tahmin ediliyor.
Da Vinci, Mona Lisa'yı yapmadan önce 6 farklı resim çizmiş.

• Eskiden partilerin simgelerini taşıyanlar için geçerliydi parti yandaşlığı. Şimdi ise partilerin kısaltılmış isimlerini telaffuz etmeyle belirleniyor destekçiler. AKP diyenler muhalif oluyor, Ak Parti diyenler ise yandaş. Bu durumu bize kazandıran hükümeti tebrik etmek gerekiyor. Artık insanların ne olduğuna, o insanların iki kelime etmesiyle karar veriyoruz. Bu ülke eskiden de ayrışmalara tanık olmuştur. Sağcılar-solcular, dindarlar-laikler gibi. Ama hiçbir zaman ayrışma bir partinin ismi üzerinden olmamıştır. Bu durum bu ülkenin gördüğü en büyük ayrışmadır. İnsanları ikiye bölmeyi başaran en büyük parti de AKP'dir. Bu ülke insanı bundan sonra AKP diyenler ve Ak Parti diyenler diye ikiye bölünmüştür. Bravo!

Metin Altıok'tan:

"...
Sen ey kendiyle yetinen;
Artık suyumuz bulanık,
Bir güneş bile olsa sonunda
Yolumuz kırık, ömrümüz karanlık
Ve ağır tuğrası alnımızda
Padişah yalnızlığın
Ama yine de umudumuz kalabalık
..."

Michael Haneke'nin "Ölümcül Oyun (Funny Games)" filmi

• Daha önce izleyip de büyük keyif aldığım "Din, Bilim ve Darwin" konulu Siyaset Meydanı'nı tekrar izlerken aklıma geldi: Kızların üniversiteye türbanlı girmemesi niçin gerekli? Çünkü türbanlı olup da Evrim teorisini savunan bir tane bile kızla karşılaşmadım bugüne kadar üniversitelerde. Türbanlı olmak direkt Evrim'e karşı çıkmak anlamına geliyor. Bilim dünyasının üzerinde çok yoğun çalışmalar yaptığı, her geçen gün yepyeni bulgulara ulaştığı ve zamanla kanıtlamaya daha da yaklaştığı bilimsel bir araştırmaya okumadan, araştırma yapmadan karşı çıkmak... Ve bu karşı çıkışı da bir simgeyle gözler önüne sermek. Özellikle bu konuda türbanlı olmak bir gösterge... Oysaki başı açık olup da Evrim'e karşı çıkan çok insan var. Fakat onların karşı çıkışı sadece düşünce boyutunda kalıyor. Simgeleştirilmiyor. Bilimin yuvasında simgelerin olmaması gerektiğini gösteriyor bu bize. Her şey düşünce boyutunda kalmalı ve sadece düşünceler çarpışmalı üniversitelerde. Simgeler değil.

• Yıllardır dokunulmazlıkların kaldırılması için insanlar bas bas bağırıyor. Niçin bu dokunulmazlıkları kaldıracak bir başbakan çıkmıyor bunca yıldır? Kimsenin dokunulmazlıkları kaldırabilecek cesareti yok mu?

Alain de Botton "Aşk Üzerine"

• Fransa'da, Fransızlara Türk kültürünü tanıtmak amacıyla, 9 ay sürecek Türkiye mevsimi dün başlamış. Açılışta, Eiffel Kulesinin altında, Anadolu Ateşi gösteri yapmış ve Mercan Dede konser vermiş.

• Günlerdir devletin kurumları arasında çatışma olup olmadığı tartışılıyor. Çok merak ediyorum bu tartışmayı yapanların devletin bütün kurumlarının ele geçirildiğini görüp görmediklerini.
Bütün kurumlar aynı zihniyette insanlardan oluştuktan sonra nasıl çatışma olabilir ki?
Fethullah Gülen'in zamanında dediği gibi, yavaş yavaş ve içten, bütün kurumları ele geçirdiler. Çok kısa bir süre sonra da orduyu ele geçirip kendi ülküleri doğrultusunda yepyeni bir Türkiye inşa ederler artık. Fethullah Gülen de büyük bir zafer kazanan padişah edasıyla ülkeye dönüp, padişah özlemiyle yananlara büyük bir mutluluk yaşatır. Ve kimse de ülkenin kurumları arasında çatışma var, diyemeyecek duruma gelir.

• mırıldandıklarım

Sıla'yı ilk defa Kenan Doğulu'yla yaptığı "...dan sonra" adlı şarkıdaki düetiyle tanıdım. Rap-pop karışımı bir şarkıda Kenan Doğulu'yla düet yapan bir kız olarak çok da dikkatimi çekmemişti. Taa ki "İmza: Sıla" adlı albümü bir arkadaşımın önerisiyle alıp, defalarca dinleyene kadar. <ı>İnşallah, <ı>Yoruldum, <ı>Sevişmeden Uyumayalım gibi müthiş şarkıların yanına yine Kenan Doğulu'yla yapılan <ı>Bitse de Gitsek adlı bir düeti eklemiş. Ve dinlemeye doyulmayan 10 şarkılık güzel bir albüm ortaya çıkmış.
Albümü dinledikten sonra internet üzerinden bir arama yaptım Sıla hakkında. Sıla isimli televizyon dizisindeki dizi müziğini Sezen Aksu'yla birlikte yaptıklarını ve şarkıyı da Sıla'nın seslendirdiğini öğrendikten sonra, beni en çok şaşırtan şey günlerdir Ferhat Göçer'in sesinden dinleyip, kendi kendime mırıldandığım "Vur Kadehi Ustam" şarkısının da söz ve müziğinin de ona ait olduğunu öğrenmem oldu. Aynı zamanda Şeffaf Oda adlı programda bu şarkıyı bir de Sıla'dan dinleyince son günlerde sürekli dinlediğim ve mırıldandığım şarkıların Sıla'ya ait olduğunu fark ediyorum. Müzikal alt yapısını sesiyle ve şarkı sözleriyle birleştiren böyle bir şarkıcıyı biraz geç fark etmiş olmanın da üzüntüsünü yaşıyorum.

• Sıla'nın sesinden "Vur Kadehi Ustam"

• Başbakan işini çok iyi biliyor. Diyor ki muhalefete; askerden elini çek! İnsan hiç olmazsa durup ne dediğine bir bakar. Acaba kimin eli askerin üzerinde? Kim askerin gücünü zayıflatmak istiyor? Kim askeriyeyi ele geçirmek istiyor? İktidar mı, yoksa muhalefet mi? İnsan hiç değilse dediklerini mantıklı bir şekilde düşünerek der.

Kemal Özer'in "Deniz Orakçısı" şiirinden:

"...
kent niye büyük bir gergeftir,
geçirmiş ilmiğini alın terine?
niye aç ağızlardan örülü
bir martı çığlığıdır gök;
iner kalkar başının üzerinde,
küçük dalışlarla yoklar tekneni
..."

Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri sahiplerini bulmuş. Ödül şiir dalında A. Barış Ağır'ın "Herkesin Alıp Gittiği" adlı dosyasına verilirken, öykü dalında ise Aslı Akarsakarya "Düşe Kalka" adlı dosyasıyla ödüle değer bulunmuş.

• Selçuk Altun'dan kitap önerileri:
"Zamanın Suya İzi" Tuncer Erdem <ı>YKY
"Korkulu Ustalık" Turgut Uyar <ı>YKY
"Bana Modern Türk'ün Tarifini Yapabilir misin Kaan?" Vivet Kanetti <ı>Kanat

• Okuduklarım
- Orhan Pamuk'un "Cevdet Bey ve Oğulları" adlı romanı
- Bertolt Brecht'in "Halkın Ekmeği" adlı şiir kitabı
- Varlık Dergisi
- kitap-lık Dergisi
- Kirpi Şiir
- Vatan ve Hürriyet gazeteleri

• İzlediklerim
- Star TV Ana Haber Bülteni

• Dinlediklerim
- Sezen Aksu "Yürüyorum Düş Bahçelerinde"

Tuna BAŞAR

http://izmirligozuyle.blogcu.com
 
Toplam blog
: 250
: 411
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

1985 yılının soğuk bir Ocak sabahında gözlerimi dünyaya açmışım. Gerçek ismim Mustafa. Sıradanlık..